KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Nisan 2024 Cumartesi
°C
Hakim Bayraktar
bingolonline@hotmail.com

Siyaset olsun ama ahlâk da bulunsun!

05 NİSAN 2023 ÇARŞAMBA 22:54
32
3250
16
AA aa

“Küfür ve hakaretin eleştiri sayılmadığı, tepkisel eylemlerin şiddet içermediği sürece makul sayıldığı, hukukun öncelendiği, insana saygının temel ilke kabul edildiği, kutsal değerlerimize saygının korunduğu, sevgi ve hoşgörü ikliminin her alanda hakim olduğu bir gelecek dileğiyle” noktaladığım 07 Kasım 2021 tarihli “ÜSLUBUN KİMLİĞİNDİR” başlıklı köşe yazımda birçok hususa dikkat çekmiştim.

Yetmemiş, “Okumayan, okuduğunu anlamayan, küfrü eleştiri diye nitelendiren, kimseyi beğenmeyen, sosyal, kültürel, ekonomik ya da siyasal alanda herkese sövmeyi maharet sanan ve üslup adabını yerle yeksan eden bir zümrenin sosyal medyadaki varlığının acı sancısını derinden hissettiğimiz bir dönemi yaşıyoruz maalesef” demişim 13 Oca 2022 tarihli “HAKARETLE Mİ KAZANACAĞIZ?” başlıklı köşe yazımda…

Ve ne yazık ki, aradan geçen zamanda değişen bir şey olmadığını bir kez daha görmenin hüznü var yüreğimde.

Neden mi?

Herkesin birbirini tanıdığı, bir şekilde akrabalık, komşuluk vb yakın ilişki bağlarının bulunduğu bu şehirde sosyal medya kullanıcısı olmak bir ayrıcalık, bireyler arasında bir nicelik, kişileri yücelten bir nitelik değildir.

Maalesef sosyal medya; fikirlerin özgürce dile getirildiği, eksiklerin ortaya konduğu ve eğitsel fikirlerin paylaşıldığı bir platform olmaktan uzaklaşmış, iftira atmanın, yalanlarla algı yaratmanın, edep dilinden yoksun cümle dizelerini paylaşmanın, eleştirinin yerine küfür ve hakaretin, aşağılama ve rencide etmenin hak görüldüğü bir alana dönüşmüş vaziyette.

Örnek mi?

Bir muhalif partinin seçilmiş üyesinin iktidar partisinden siyaset yapmak isteyen ve bu minvalde milletvekili aday adayı olanları “28 tane ihaleci” diye nitelendirmesi ve bu insanlara iftira atmasının insani ve ahlaki bir izahatını bulamıyorum!

Aynı kişinin, yine iktidar partisinden bir aday adayını attığı taziye ve geçmiş olsun mesajları nedeniyle mezarlıklar müdürü olarak atanması gerektiği şeklindeki, kişiyi aşağılamak maksadını taşıyan ve eleştiriyle alakası olmayan paylaşımını nasıl izah edelim?

Bu nasıl bir siyasettir ki, hakaret, aşağılama ve küçümsemeyi hüner sayan bu üsluptan keyif alınıyor?

Aynısını iktidar partisinde siyaset yapan da söylese, bunu da doğru bulmayız, bulmamalıyız.

Kısacası, iktidar ya da muhalefet fark etmez. Fikrimiz ne olursa olsun, rakibimiz kim olursa olsun bu kadar aşağılamak, eleştiri adı altında iftira atmak doğru değil. Yanlışını söyle, eksiğini söyle, hatasını söyle ama hakaret etme, insanları rencide edici cümleler kurma.

Sosyal medya kullanmak sınırsız özgürlük sunmadığı gibi bu alanda siyaset veya toplumsal ahlakını hiçe saymamızı da gerektirmiyor! Biraz nezaket, biraz hoşgörü olsun…

“Benim özüm budur. Siyaset sürecinde süslü cümle kurarım ama aslında demokrat da değilim, özgürlükçü de değilim, adil de değilim, siyasi ahlaka da sahip değilim” denecekse şayet, o vakit söyleyecek sözüm yoktur.

ZENGİNİN MALI ZÜĞÜRDÜN ÇENESİNİ YORARMIŞ!

Şehir olarak siyaseti ve dedikoduyu seviyoruz, kimin nerde ne aldığını, ne verdiğini, kazancını nereden elde ettiğini ve dahasını merak ediyoruz, bilmek istiyoruz.

Yetmiyor...!

Siyasete talip mi oldunuz? O zaman “bize danışacaksınız, bizden fikir alacaksınız, bize kıymet vereceksiniz, bizim dediklerimizle siyaset icra edeceksiniz, bizi yücelteceksiniz, dediklerimizi harfiyen yerine getireceksiniz vb.….” yaklaşımlarla siyasetçiye rota çizme alışkanlıkları var bu şehirde…

Bunları dikkate almıyor ve denilenleri yapmıyorsanız iyi bir siyasetçi değilsinizdir…

Bir dikkate alınma hevesi, alınmadığında ise zehirleme taktiği almış başını gidiyor!

“Zenginin malı züğürdün çenesini yorar” atasözünün cuk diye oturduğu bir zaman dilimini idrak ediyoruz.

Son birkaç gündür cılız bir sesle de olsa tartışılıyor; “Adam parayı nerden getirmiş?”

Sanane, banane?

Yahu bu memleketin 100 tane daha insanında mali güç olsa nesi zarar?

Her biri 10 tane öğrenci okutsa, her biri her ay 50 tane yoksul aileye el uzatsa, her biri 100 tane insan istihdam etse bunun kime, ne zararı var?

Milletin parasını hesaplamak, kaynağını öğrenmek sana, bana mı kalmış?

Parasız olsa, “Bu da zengin olmak, ihale almak için siyasete girmiş” deniyor

Parası olsa “Parayla oy alacağını sanıyor, bu parayı nereden getirmiş” deniyor.

Aslında dert o değil! O mali güçten istifade edilmemesi, o kişinin onun aklıyla hareket etmemesi, ona bilgelik atfetmemesi ve ona ihtiyaç duymamasına dair sancının dile vurumudur.

Siyaseten bir göreve talip mi olmuş ve aday mı gösterilmiş? O zaman topluma bir güven mesajı olarak mal varlığını açıklaması istenebilir.

İki tweet atan, sahte hesapla siyasilere aba altında sopa gösteren kişi veya kişiler, seçim sürecinden sonra sessizliğe bürünecek ve muhtemelen yerel seçimlere yakın yeniden hortlayacak. 300-500 takipçisi olan anket sayfaları millete ayar vermeye çalışıyor, hakaret edebiliyor, ahlaki değerlerden yoksun bir şekilde her türlü ithamı yapıyor ve maalesef siyasetçiler de bunlara tama ediyor. Yazık… Bir şehirde siyaset bu kadar da ayaklar altına alınmaz, alınmamalı da…!

Şu notu da düşmeliyim ki; atılan tweetler, yapılan anketler aday belirlemeye etki değil. Kimse kalkıp sosyal medyada yazılan iki kelama bakıp bu şehir için aday belirlemiyor. Bilin istedim...!

PEKİ NE İSTİYORUZ?

Sürecin en önemli konusu da bu…

Partisi fark etmeksizin, çok iyi profilde biri çıkıp bu şehri yönetmeye, bu memlekete hizmet etmeye talip olsun. Kaç kişi destekleyecek? Akrabası değilse, yakını değilse, ona yücelik atfedip istişaresine başvurmuyorsa “Bana uzak ama memlekete yararlı” deyip destek verecek? Kaçımız bunu yapabiliyoruz?

“Kötüyse benim kötüm olsun” diyor ve bunu savunmaktan geri durmuyoruz.

“Fikri bana uymuyorsa, bana yakınlığı yoksa neden tercih edeyim?” diyoruz.

Sonra da liyakatten dem vurup her türlü aklı veriyoruz ama derine indiğimiz görüyoruz ki, süslü cümlelerin reel karşılığı sıfır.

Sonuca baktığımız aranan profilin şu olduğunu görüyoruz;

  • Aradığımda ulaşabileyim
  • Atama, tayin, işe alım ve hastane işlerimde referans olsun
  • Beni arayıp sorsun, beni dikkate alsın
  • İşim düştüğünde talebimi karşılasın
  • Bana kıymetli olduğumu hissettirsin
  • Toplumda bana gösterdiği yakınlıkla bir ayrıcalık tanısın vs.

Hepsi bu değil mi?

Kimsenin liyakatli birini aradığı yok aslında. Herkes kendisine yakın birilerinin olmasını istiyor ve siyasi duruşunu da buna göre şekillendiriyor. Öyle vaaz verip liyakatli kişi profilleri çizmenin gerçekçi yanı yok.

Siyasete girmek herkesin hakkıdır. Beğenmiyorsan tercihini farklı yönde kullanırsın. Savunduğun partinin yanlış tercih yaptığını düşünüyorsan, gider başka partiye oy verirsin, eleştirilerini de ahlaki ve vicdani ölçüde paylaşabilirsin. Sandıkta vicdanımız ve aklımızla bir karar vereceğiz, oyumuzu ona göre atacağız. Çıkan sonuca da saygı duyacağız. Kırmadan, dökmeden, incitmeden, hakarete ve şiddete meyletmeden… Onurlu bir insana yakışır şekilde…

Bu yüzden de diyoruz ki;

Siyaset olsun ama ahlâk da bulunsun….

Siyasi ahlakın ayaklar altına alınmadığı, nezaket ve hoşgörü ikliminde demokratik, adil ve memleketin kazanacağı bir seçim dileğiyle….

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_100844)
10 Nisan 2023 Pazartesi 19:03
Dün akşam bağımsız aday f.mert ile yaptığınız programı izledim.Öncesinde de yazılarınızı okuyordum.Sorum şu;bu yazıları yazan kişi daha işlevsel soru soramazmıydı,onca edebi kelimeyi yanyana getirip süslü cümle kurmak ve işlevsel bir tek soru soramamak ciddi anlam da muamma!!! Bir kez daha düşündüm ama bu yazıları siz mi yazıyorsunuz diye,çünkü ciddi anlam da çelişki!!!
Misafir Kullanıcı (@Misafir_100501)
07 Nisan 2023 Cuma 13:36
Hakim kardeş, öncelikle günümüz siyasetinin olduğu yerde ahlak olmaz. Biraz açayım bu söylediğimi; adam kayırmanın olduğu, kul hakkının yendiği, yetim hakkına göz dikildiği, ayakların baş olduğu, kurumların kişilerin babasının çiftliği haline döndüğü gibi sayacağım onlarca iğrençliğin olduğu yerde hangi ahlaktan bahsediyorsun acaba çok merak ediyorum.!
Ahlaktan bahseden adam senin yaptığın gazetecilik ne kadar ahlaklı..!
Misafir Kullanıcı (@Misafir_100467)
06 Nisan 2023 Perşembe 21:44
'Benim adamım gider Ankara'dan getirir beraber yeriz' Vatan millet Sakarya hikaye!
Misafir Kullanıcı (@Misafir_100464)
06 Nisan 2023 Perşembe 15:00
klavye çıktı ne şeref, ne ar, ne mertlik kaldı! İftira, yalan, dolan, hakaret her şey mübah sanalda. Dünya hiç bu kadar kirlenmemişti! İnsanlar bu internet denen şey yüzünden bir çok değerini yitirdi. Kime ne anlatıyorsunuz!
Misafir Kullanıcı (@Misafir_100460)
06 Nisan 2023 Perşembe 11:13
Sizi söylediklerinizle yaptıklarınız birbirini tutmuyor.Muhalefete karşı attığınız başlıklar ortada.Nasıl mı? Mesala muhalefeti konu alan bir haber müspetse sizde yer almaz , üzerinden bir süre geçtikten sonra haberi yorumlu verirsiniz,hoşunuza gitmeyen bir yorum yapildığında sayfanızda yer vermezsiniz.Durüst olun .Kaldı ki taraf da olabilirsiniz ama tarafsız gibi davranmayın o zaman benim gibi okuyucuların zoruna gidiyor,aklımızla dalga geçmeyin.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_100459)
06 Nisan 2023 Perşembe 11:06
Büyük oranda katılmakla birlikte,eksik olmuş bir yazı
Misafir Kullanıcı (@Misafir_100458)
06 Nisan 2023 Perşembe 10:35
ağzına sağlık hakim bey Allah bunlara fırsat vermesin sözüm ona demokrasi insan hakları özgürlük gibi kavramları ağızlarına pelesenk edenlerin birde iktidar olduklarını düşünün. gerçi biz bunları 28 şubattan tanıyoruz.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_100457)
06 Nisan 2023 Perşembe 10:34
Hiçbir şeydsn çekmedik torpillilerden çektiğimiz kadar. Artık yeter diyoruz. Seçim sonuçlarında tepkimizi anlayacaklar...
Misafir Kullanıcı (@Misafir_100455)
06 Nisan 2023 Perşembe 07:15
Abicim çok güzel yazmışsınız elinize sağlık yazmış olduğunuz köşe yazınızın her kelimesi doğru 👍🏻 zevkle okudum 👏👏👏👏
Misafir Kullanıcı (@Misafir_100452)
06 Nisan 2023 Perşembe 05:17
Tebrik ederim, doğruları dile getirdin, siyasi ölçü verdin, bunlara uymak, bizim seviyemizi belirler, maalesef bir kısım siyasetçilerde bu ahlâk yok.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın