'Zazalar Kürt mü?' tartışması yeniden gündemde | HABER YORUMLARI
Sosyal medyada yeniden alevlenen 'Zazalar Kürt'tür / değildir' tartışması akademik çevrelerde yıllardır sürerken, sosyal medyada karşıt görüşlerin birbirini etiketlediği ve tartışmanın ideolojik bir zemine kaydığı görülüyor.
Zazalarla kurmanclar yüzyıllardır yan yana iç içe yaşamışlar ancak birbirlerini anlayamıyorlar. Bu durumda onların ayrı halklardan olduklarının en büyük kanıtı değilmidir. Kürtçülüğü savunanlar zazayım diyenleri ajanlıkla suçlamaları çok üzücü, bırakın kim kendini ne olarak görüyorsa öyle görsün, zazaların ataları olan mazenderanilerin yaşadıkları yer belli, kürtlerin yaşadıkları yerlerde belli, zazaların ilk yerleşim yerleri hazar denizi kıyısı, kürtlerin yaşadıkları ve dağıldıkları yer iranın güneyi kuzey ırak bölgesi araların
zazalar, kurmanclar, sorani gorani… hepsi irani halklar. dil grupları aynı dolayısıyla benzer kelimeler epey var. tıpkı farsca ile ortak kelimeleri olması gibi. çok daha gerilere gidince, ölen parth diline en yakın gunumuz yaşayan dili zazaki'dir. parth'lar da irani bir halktı. belki de zazalarin atalariydi. özetle hepimiz ademden geldik, adem de topraktan. evet hepimiz bingolluyuz. hüllooo… şak şak şak
Bu tartışılamaz bir gerçektir. Dilbilim dünyasında bir ölçüt kabul edilen Glottolog, dilbilim uzmanları tarafından sürekli güncellenmektedir. Zazaca bağımsız bir dildir ve Talişçe, Gilaki, Semnani gibi diğer İranî dillere çok daha yakındır. Kürt partileri, şehirlerimizi ana dilimiz yerine Kürtçe tabelalarla donattı. Zazaca, Mardin Artuklu Üniversitesi'nde ilk kez ders olarak verilmeye başlandığında, bir Kürt komitesi tarafından 'Kurdi Zazaki' adında bir ders kitabı hazırlandı; bu kitap dilimizde hiç var olmayan Kürtçe kelimelerle doldurulmuştu. Di
@Misafir Kullanıcı Diyarbakır'da Zaza stantları o dönem HDP tarafından kaldırıldı. Geçen yıl Munzur Festivali'nde 'Zaza Women Music Project' adlı Dersimli kadın grubu, sadece 'Zaza' ismini kullandıkları için yine bir Kürt komitesi tarafından reddedildi. Bu ırkçılıktır. Bu asimilasyondur. Artık yeter. Büyüklerimiz kendilerini hiçbir zaman Kürtlerle aynı halk olarak görmediler.
Şimdi asıl konumuz Dil meselesine dönersek, 100 yıl önce Anadolu'da kaç dil yaşıyordu, şimdi kaç tane kaldı? İnsanlar can derdinde ne dili kardeş! Fransız Devriminin insanlığı getirdiği gerçek bu! Birilerinin 'Yeryüzündeki Gölge' kalması daha mı iyi olurdu, ne dersiniz
Hitler nasyonalizminin canavarlığını insanlık çoktan unuttu. 10 Aralık İnsan Hakları Günü önümüzdeki yıllarda kutlanmayacak artık. Baksanıza! Venezualla petrolleri sayesinde bizim oldu diye Trump'da destek ABD'de e miş. İnsan hakları raporu Amerika'da yayınlanıyor mu hala!
Netanyahu son örneklerden; Filistin'de tek bina ayakta bırakılmayacak; sadece zamana yayıyor ve bizimkileri de 'alet' ediyorlar; zaten yapabileceğimiz bişey de elden gelmiyor ne yazık ki!
Bingöl'de Aile Destek Merkezi-2 bünyesinde eğitim alan kursiyerlerin hazırladığı el emeği ürünler, Kalium AVM'de açılan 'Kadın El Emeği' sergisiyle vatandaşların beğenisine sunuldu. Sergide yer alan eserlerin büyük emek ve özveriyle hazırlandığını kaydeden Nermin Çelik, bu ürünlere sahip çıkmanın aynı zamanda kadın emeğine sahip çıkmak anlamına geldiğini vurguladı.
08.05.2026
20:54
Bingöl Umut Kervanı yardımlarını sürdürüyor
Bingöl Umut Kervanı Derneği, 2026 yılı Nisan ayında Bingöl'de 258 aileye 514 bin 583 TL değerinde ayni ve nakdi yardım ulaştırdı. Derneğin yurt içi ve yurt dışındaki toplam yardım tutarının ise 1 milyon 474 bin 233 TL olduğu açıklandı.
08.05.2026
19:29
Mirzan Mahallesi'ne Yeni Sosyal Yaşam Alanı Yapılacak
Bingöl Belediyesi tarafından hayata geçirilecek Mirzan Parkı projesinde ihale süreci tamamlandı. Proje kapsamında mahalleye spor sahası, çocuk oyun alanları, yeşil alanlar ve sosyal donatı alanları kazandırılacak.
08.05.2026
19:07
Bingöl'de Süt Hijyeni Eğitimi!
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından Bingöl'de düzenlenen 'Çiğ Sütte Sağım Hijyeni, Ürün Kalitesi ve Süt Hijyenine Yönelik Eğiticilerin Eğitimi' programı yoğun katılımla sürüyor.
Okul Sporları Rafting Türkiye Şampiyonası kapsamında Bingöl'ün Genç ilçesinde düzenlenen organizasyon, kortej yürüyüşü ve açılış programıyla başladı. Şampiyonaya 10 ilden 77 takım ve yaklaşık 400 sporcu katıldı.
Bingöl'de narkotik ekiplerince düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 6 şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
08.05.2026
12:43
Korkutata'dan toplu taşıma tepkisi! 'İnsan Onuruna Yakışır Hale Getirilmeli'
Bingöl Engelliler Platformu Başkanı Mücahid Korkutata, toplu ulaşım sistemine ilişkin açıklama yaparak, mevcut yapının hem vatandaşları hem de çalışanları yıprattığını söyledi.
07.05.2026
23:38
Minik Sümeyye'nin Rüyası Gerçek Oldu
Bingöl'de yaşayan ayrık omurga hastası ve yüzde 90 fiziksel engelli 10 yaşındaki Sümeyye Kalan'ın rüyasında gördüğü akülü sandalye, Vali Cahit Çelik'in desteğiyle gerçeğe dönüştü.
07.05.2026
23:08
Sosyal Medyada 'Kimlik Doğrulama' Dönemi
Sosyal medya platformları için yeni bir düzenleme hazırlanıyor. Buna göre kullanıcıların tüm hesaplarını e-Devlet üzerinden kimlik doğrulamasıyla eşleştirmesi zorunlu hale gelecek. Doğrulanmayan hesapların kapatılması öngörülüyor.
07.05.2026
22:56
'Gazze Meselesi Vicdani Bir Sorumluluktur'
Bingöl'de düzenlenen 'Gazze' konulu panelde, Filistin'de yaşanan insani kriz, İslam dünyasının tutumu, ümmet bilinci ve tarihi süreçler farklı yönleriyle ele alındı. Programa akademisyenler, kurum temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın