KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Ekim 2026 Cumartesi

Üzümden pestile zorlu yolculuk

Bağbozumunun başladığı bugünlerde bağcılar tarafından toplanan üzümler, zorlu süreçlerden geçerek pekmez ve pestil haline getiriliyor.

Üzümden pestile zorlu yolculuk
13 EKİM 2016 PERŞEMBE 22:49
0
2077
0
AA aa

Doğu ve Güneydoğu bölgesinde bağ sahibi olan aileler, sonbaharın başlamasıyla bağbozumuna devam ediyorlar. Köylüler, topladıkları üzümleri geleneksel yöntemlerle pekmez, pestil, kesme ve sucuklara dönüştürüyorlar.

Çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan Hüseyin Gem (76), bağbozumu zamanının Ekim'de başladığını söyledi. Gem, “Bağı sürdükten sonra tevek dallarının toprakla temasını kesmek için değnek altlarına yerleştiriyoruz. Sonra teveklerin arasını düzeltip bağımızı yabancı otlardan arındırıyoruz. Ekim ayı gelince de bağbozumuna başlıyoruz. Bağda kopardığımız üzümleri traktörlerle, üzümden şirenin çıkarıldığı yer olan bağ evine yani mahsere getiriyoruz. Burada üzümün şiresini çıkartmaya çalışıyoruz. Ardından temiz olması için süzmeye bırakıyoruz ve şireyi, günler önce kurduğumuz kazanımıza boşaltıp kaynatıyoruz. Kaynama işleminin ardından şireyi kazandan çıkarıp soğutmaya alıyoruz. Sonrasında şireyi ikinci defa kazana boşaltıp bulamaç haline gelene kadar azar azar un döküp karıştırıyoruz. Böylelikle kazan içindeki işlem bitmiş oluyor.” dedi.

Sadece şire üzümünden pestil yapılabildiği bilgisini veren Gem, sözlerini şöyle tamamladı: “Kazanımız ateş üzerinde olacak şekilde sawan dediğimiz beyaz örtüler üzerine bulamacımızı ince bir katman şeklinde döküp tahtadan yapılmış mala ile düzeltiyoruz. 5-6 saat sonra kuruyan pestili sawandan çıkarıyoruz. İhtiyacımız olan pestili kendimize ayırıyor, diğerlerini ise ilçede satıyoruz. Sadece pestil yapmıyoruz. Aynı zamanda pekmez, helva, kesme de yapıyoruz. Köyümüzde ceviz ve badem ağacı fazla olmadığı için az miktarda da sucuk yapıyoruz. Her üzümden pestil, helva, kesme ve pekmez olmaz. Sadece şire üzümü dediğimiz üzümden bu gıdalar olur.”

Güneşli olmayan günlerde pestil çıkarma işleminin uzayabileceğini dile getiren Sultan Gem, büyük kazanlarda 80, normal kazanlarda ise 53 kalıp pestil elde ettiklerini ifade etti.

Hava şartları uygun olduğu için bağbozumu işlemine rahat bir şekilde devam ettiklerini belirten Zülküf Akdoğan, topladıkları güzel üzümleri sattıklarını söyledi.

Akdoğan, önceki yıllara göre bu sene üzüm veriminin az olduğuna değinerek, “Biz yeterince üzüm yemedik. Bunun nedeni ise bağlara henüz tespit edemediğimiz bir hastalık bulaşmış. Ziraat mühendisleri köye gelip teveklerimizden numune aldılar ve tahlile götürdüler. Henüz nedenini bildirmiş değiller.” şeklinde konuştu.

Ailesiyle birlikte bağbozumu yapan Mehmet Ali Çakır da, “Dedelerimizin geçim kaynağı buydu. Benim bağımda geçen sene 8 kazan, bu sene 3 kazan çıktı. Bu da bağcılığın öldüğünü gösteriyor. Her kazanda 500 liralık pekmez çıkıyor. Bağlara hastalık düştü. Devlet bizi sormuyor. Yetkili mercilere bu hastalık için başvurduk. Mühendisler geldi, bağları kontrol etti ama sonuç hakkında bilgi vermediler. Bu köy üzümüyle herkes tarafından tanınıyor. Maalesef şimdi köyümüzde üzüm kalmadı. Yetkililerden, özel bir ekibin gelip bu sorunumuzu çözmelerini istiyorum.” dedi.

Elde ettiği üzümlerle sucuk yapan Suphi Kaya ise “Sucuklar için ceviz ve badem kullanıyoruz. Benim ceviz ağacım olmadığından badem ile yaptım. Normalde ceviz ile daha güzel. Öncelikle bademi kırıp ipe geçiriyoruz ardından hazırladığımız bulamaca bandırıyoruz. Birkaç defa bu işlemi tekrarlıyoruz. Kuruyan sucukları özellikle kış mevsiminde misafirlerimize ikram ediyoruz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.10.2026
15:41
Bingöl balı için hedef büyüdü: Uluslararası pazarlarda daha fazla yer alacak
Bingöl balı için hedef büyüdü: Uluslararası pazarlarda daha fazla yer alacak
9. Bingöl Bal Yarışması ve Bal Şenliği'nde kentin bal potansiyeli, markalaşma ve üretim kalitesinin korunması gündeme geldi. Vali Cahit Çelik, Belediye Başkanı Erdal Arıkan ve protokol üyeleri Bingöl balının ulusal ve uluslararası pazarlarda daha güçlü yer edinmesi gerektiğini vurguladılar.
23.10.2026
15:18
Kızılay kan bağışı tırı Bingöl`de: 8 gün boyunca kan toplanacak
Kızılay kan bağışı tırı Bingöl'de: 8 gün boyunca kan toplanacak
Türk Kızılay'ın kan bağışı tırı, 24-31 Ekim tarihleri arasında Bingöl Türk Telekom İl Müdürlüğü önünde vatandaşlardan kan bağışı kabul edecek. Her gün 10.30-18.30 saatleri arasında hizmet verecek tır için Bingöllülere çağrı yapıldı.
23.10.2026
13:28
Bingöl`de 322 köy muhtarına bal üreticilerinden teşekkür
Bingöl'de 322 köy muhtarına bal üreticilerinden teşekkür
Bingöl Bal Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Salcı, üretim sezonu boyunca köylerinde konaklayan arıcılara destek veren 322 köy muhtarına teşekkür ederek dayanışmanın Bingöl balının marka değerini güçlendirdiğini vurguladı.
23.10.2026
12:53
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince uyuşturucu madde ticaretine yönelik yürütülen çalışma kapsamında yakalanan 1 şüpheli, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
23.10.2026
12:09
Bingöl`de gençlere sıfır atık çağrısı: `Metan gazı iklimin fren pedalı`
Bingöl'de gençlere sıfır atık çağrısı: 'Metan gazı iklimin fren pedalı'
Bingöl Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Esen, metan gazı salımının azaltılmasının küresel ısınmayı yavaşlatabileceğini belirterek evsel atıkların doğru ayrıştırılmasının önemine dikkat çekti. Esen, iklim hedefleri doğrultusunda gençleri yeni meslek alanlarına yönelmeye çağırdı.
22.10.2026
20:28
Üniversitelilere proje eğitimi! Kim, nasıl destek alacak?
Üniversitelilere proje eğitimi! Kim, nasıl destek alacak?
Bingöl Üniversitesi'nde düzenlenen eğitim programında öğrencilere TÜBİTAK 2209-A Araştırma Projeleri Destekleme Programı'nın başvuru şartları, bütçe sınırı ve değerlendirme süreçleri anlatıldı. Eğitimle öğrencilerin araştırma fikirlerini bilimsel projelere dönüştürmeleri hedefleniyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın