KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Ekim 2026 Cumartesi

Uui atmosfere çöp dökecek

Dünya yörüngesinde 360-400 km yükseltide yapımı süren Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ), pazartesi atmosfere 726 kg. çöp boşaltacak.

Uui atmosfere çöp dökecek
23 TEMMUZ 2007 PAZARTESİ 10:41
0
949
0
AA aa
Reuters'ın haberine göre, UUİ kaptan pilotu Rus kozmonot Fyodor Yurçikin ile uçuş mühendisi Amerikalı astronot Clay Anderson, pazartesi günkü 6,5 saatlik “araç dışı çalışma-uzay yürüyüşü” için hazırlıklara başladı.

Çöpler içinde buzdolabı büyüklüğünde amonyak tüpü de bulunuyor.

UUİ'de çöp boşaltılması, Avrupa Uzay Kurumu ile Japonya Uuzay Kurumu'nun yeni sağlayacağı aygıtların montajı bakımından önem taşıyor. ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, gelecek üç yıl içinde UUİ'ye ikmal yapacak 14 uzay mekiği seferi imkanı kaldığından amonyak tankını bir mekikle taşıyamayacağından atmosfere salacak.

Boşaltılan çöp hakkında bilgi veren NASA UUİ Müdür Yardımcısı Kirk Shireman, “Uzaya mümkün olduğunca çöp dökmek istemiyoruz. Ama atmosferde yanacak olmalarına rağmen kaza ihtimalleri her zaman değerlendiriliyor” dedi. Atmosfere girişte parçaları erimeyerek Dünya'ya çarpma ihtimali olan çöp unsurları içinde 96 kg'lık kamera ayağı da var.

UUİ çöpü Yer yörüngesinde en az 300 gün döndükten sonra atmosfere girerek yanacak. Meskun yere çöp parçası düşme ihtimali 5 bin'de 1. Yer kontrol merkezi kameraları çöp parçalarını bir yıl boyunca atmosfere girerek yanacakları son 2,5 saata kadar izleyecek ve okyanuslara düşmeme tehlikesi bulunduğunda alarm yayınlayacak.

ENDEAVOUR

Öte yandan, Amerikan uzay mekiği Endeavour, 7 Ağustos'ta uzaya gönderilmek üzere Florida'daki Cape Canaveral ana uzay üsündeki fırlatma rampasında geriye sayıma devam ediyor.

Endeavour'un biri Kanadalı 7 kişilik mürettebatı bugün turuncu astronot giysilerini giyerek araç içi hazırlık yaptı.
Endeavour mürettebatı UUİ'ye seyahatlerinde istasyonun inşaatını sürdürecek ve Spacehab modülünün parçası ile ek platformun montajını yapacak.

Mürettebatta, 1986'da Challenger mekiğinin infilakı sırasında ölen ilk astronot mesleği dışı mürettebat üyesi ilkokul öğretmeni Christa McAuliffe'nin yedeği olan ilkokul öğretmeni Barbara Morgan da bulunuyor. Morgan UUİ'ye kiriş ve jiroskop yerleştirme işinde çalışacak.

2002'den bu yana Endeavour'un ilk uçuşu olacak sefer, 22'si UUİ'ye düzenlenen 118. uzay mekiği uçuşu olacak.
UUİ'nin inşaatının 2010'a kadar tamamlanması bekleniyor. 1 Şubat 2003'te atmosfere girişte yanarak yok olan Columbia mekiğinden sonra 3 mekikten ibaret kalan filo emekliye ayrılacak.

Rusya ile ABD uzay kurumları, Avrupa Uzay Kurumu, Brezilya ve Japonya'nın katkı sağladığı UUİ, yapımı bittiğinde gece çıplak gözle gökte Ay'dan sonra görülecek en parlak nesne olacak.


HÜRRİYET
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.10.2026
15:41
Bingöl balı için hedef büyüdü: Uluslararası pazarlarda daha fazla yer alacak
Bingöl balı için hedef büyüdü: Uluslararası pazarlarda daha fazla yer alacak
9. Bingöl Bal Yarışması ve Bal Şenliği'nde kentin bal potansiyeli, markalaşma ve üretim kalitesinin korunması gündeme geldi. Vali Cahit Çelik, Belediye Başkanı Erdal Arıkan ve protokol üyeleri Bingöl balının ulusal ve uluslararası pazarlarda daha güçlü yer edinmesi gerektiğini vurguladılar.
23.10.2026
15:18
Kızılay kan bağışı tırı Bingöl`de: 8 gün boyunca kan toplanacak
Kızılay kan bağışı tırı Bingöl'de: 8 gün boyunca kan toplanacak
Türk Kızılay'ın kan bağışı tırı, 24-31 Ekim tarihleri arasında Bingöl Türk Telekom İl Müdürlüğü önünde vatandaşlardan kan bağışı kabul edecek. Her gün 10.30-18.30 saatleri arasında hizmet verecek tır için Bingöllülere çağrı yapıldı.
23.10.2026
13:28
Bingöl`de 322 köy muhtarına bal üreticilerinden teşekkür
Bingöl'de 322 köy muhtarına bal üreticilerinden teşekkür
Bingöl Bal Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Salcı, üretim sezonu boyunca köylerinde konaklayan arıcılara destek veren 322 köy muhtarına teşekkür ederek dayanışmanın Bingöl balının marka değerini güçlendirdiğini vurguladı.
23.10.2026
12:53
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince uyuşturucu madde ticaretine yönelik yürütülen çalışma kapsamında yakalanan 1 şüpheli, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
23.10.2026
12:09
Bingöl`de gençlere sıfır atık çağrısı: `Metan gazı iklimin fren pedalı`
Bingöl'de gençlere sıfır atık çağrısı: 'Metan gazı iklimin fren pedalı'
Bingöl Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Esen, metan gazı salımının azaltılmasının küresel ısınmayı yavaşlatabileceğini belirterek evsel atıkların doğru ayrıştırılmasının önemine dikkat çekti. Esen, iklim hedefleri doğrultusunda gençleri yeni meslek alanlarına yönelmeye çağırdı.
22.10.2026
20:28
Üniversitelilere proje eğitimi! Kim, nasıl destek alacak?
Üniversitelilere proje eğitimi! Kim, nasıl destek alacak?
Bingöl Üniversitesi'nde düzenlenen eğitim programında öğrencilere TÜBİTAK 2209-A Araştırma Projeleri Destekleme Programı'nın başvuru şartları, bütçe sınırı ve değerlendirme süreçleri anlatıldı. Eğitimle öğrencilerin araştırma fikirlerini bilimsel projelere dönüştürmeleri hedefleniyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın