KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Ekim 2026 Cumartesi

Mevsim geçişlerine dikkat

Sıcak havaların geride kaldığı bu günlerde uzmanlar, çocuklar ve yaşlıların mevsim geçişlerinde vücut dirençlerinin düşmesinden dolayı hastalanma risklerinin arttığını söyledi.

Mevsim geçişlerine dikkat
29 EYLÜL 2016 PERŞEMBE 20:12
0
1820
0
AA aa

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayhan Çeri, yaz havalarının sona erip mevsim geçişinin yaşandığı bu dönemde, yakalanılacak hastalıklara karşı vatandaşları uyardı. Havaların yavaş yavaş soğuduğunu belirten Çeri, hem mevsim geçişlerinin hem de okulların açılması ile çocukların toplu ortamlarda daha fazla bulunmaları nedeniyle enfeksiyon riskinin önceki dönemlere oranla arttığını söyledi. Bunun önemli nedenlerinden birinin ani ısı değişiklikleri ve çevresel faktörlere vücudun adaptasyona zorlanması olduğunu ifade eden Çeri, “Bu da çocuklar ve yaşlılarda daha fazla ortaya çıkan bir durum. Bunların vücut direnci sağlıklı bir bireye göre daha sınırlı olduğu için çevresel değişikliklerden daha kolay etkilenebilmektedirler. Bağışıklık sisteminde çeşitli düzensizlikler meydana gelebilmekte.  Bu da doğal olarak enfeksiyonların oluşumunu kolaylaştırmakta. Okulların açılması, anne babaların çalışması nedeni ile çocukların kreşlerde kalmaları, daha çok toplu ortamda beraber kalmalarına ve aynı havayı solumalarına neden olmaktadır. Bu da bulaşıcı enfeksiyon hastalıklarının bireyden bireye yayılımını arttırmakta ve çocuklarımızın daha sık hasta olmasına neden olmaktadır” dedi.

Hastalıkların önüne geçmek için öncelikle mevsim geçişlerini dikkate alarak kılık kıyafet seçimine  dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Uzm. Dr. Çeri, şöyle konuştu: “Vücut ısısını 36-36,5 derecede tutmayı sağlayacak optimal giysilerle çocuklarımızı giydirmek faydalı olacaktır. Burada en önemli etken bir anda çok kalın giysiler giydirmek yerine vücut ısısını koruyacak şekilde giysi kalınlığını arttırmak, yine giysileri seçerken bol, rahat, pamuklu giysiler olmasına, çocuğun terini emebilecek ve onu dış ortamlardaki ısı değişikliklerine karşı yalıtabilecek giysiler tercih etmekte yarar var".

“ÇOCUKLARIN SABAH KAHVALTILARINI İHMAL ETMEYİN”

Çeri, beslenmenin önemine de dikkat çekerek, "Beslenme vücut direncini arttırmak açısından önemli, bu yüzden kreşe ve okula giden çocuklarımızın sabah kahvaltılarını ihmal etmemek gerekiyor. Bu çocuklarımızın vücut savunma sistemlerine destek sağlayacağı için enfeksiyonlara karşı direncini arttıracaktır.  Mevsimden ve çevresel ortamdan bağımsız olarak özellikle çocuklarımıza el yıkama alışkanlığını mutlaka kazandırmamız gerekiyor. Özellikle aşıların tam olmasında yarar var, bu da vücut direncini arttıran bir başka eylem. O yüzden kreş ve okula giden çocukların rutin olarak grip aşısı yaptırmasında yarar var. Bu da üst solunum yolu enfeksiyon riskini belirli bir oranda azaltacaktır. Yine aynı şekilde, özellikle kronik rahatsızlığı olan bazı çocuklarımız olabilir, özellikle bunlarda enfeksiyon daha ağır seyredebileceği için belki ayrıca özen göstermek gerekir. Kullanmakta oldukları ilaçları düzenli olarak almak, hastamızın hekimi, öğretmen ve aile arasında bir işbirliği olması da enfeksiyon riskini azaltacak etkenlerdir.” dedi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.10.2026
14:44
Bingöl`de yakalanan 29 şüpheliden 3`ü tutuklandı
Bingöl'de yakalanan 29 şüpheliden 3'ü tutuklandı
Operasyonlarda 577 paket gümrük kaçağı sigara, uyuşturucu maddeler, ruhsatsız tüfek, 6 kesici alet ve hassas terazi ele geçirildi.
24.10.2026
14:26
Ucuz diye kanınca pahalıya patlıyor!
Ucuz diye kanınca pahalıya patlıyor!
Bingöl dahil 10 ilde düzenlenen 'Patinaj' operasyonunda 15 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 12'si tutuklanırken, hesaplarındaki toplam işlem hacminin 226 milyon lirayı aştığı belirlendi.
23.10.2026
15:41
Bingöl balı için hedef büyüdü: Uluslararası pazarlarda daha fazla yer alacak
Bingöl balı için hedef büyüdü: Uluslararası pazarlarda daha fazla yer alacak
9. Bingöl Bal Yarışması ve Bal Şenliği'nde kentin bal potansiyeli, markalaşma ve üretim kalitesinin korunması gündeme geldi. Vali Cahit Çelik, Belediye Başkanı Erdal Arıkan ve protokol üyeleri Bingöl balının ulusal ve uluslararası pazarlarda daha güçlü yer edinmesi gerektiğini vurguladılar.
23.10.2026
15:18
Kızılay kan bağışı tırı Bingöl`de: 8 gün boyunca kan toplanacak
Kızılay kan bağışı tırı Bingöl'de: 8 gün boyunca kan toplanacak
Türk Kızılay'ın kan bağışı tırı, 24-31 Ekim tarihleri arasında Bingöl Türk Telekom İl Müdürlüğü önünde vatandaşlardan kan bağışı kabul edecek. Her gün 10.30-18.30 saatleri arasında hizmet verecek tır için Bingöllülere çağrı yapıldı.
23.10.2026
13:28
Bingöl`de 322 köy muhtarına bal üreticilerinden teşekkür
Bingöl'de 322 köy muhtarına bal üreticilerinden teşekkür
Bingöl Bal Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Salcı, üretim sezonu boyunca köylerinde konaklayan arıcılara destek veren 322 köy muhtarına teşekkür ederek dayanışmanın Bingöl balının marka değerini güçlendirdiğini vurguladı.
23.10.2026
12:53
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince uyuşturucu madde ticaretine yönelik yürütülen çalışma kapsamında yakalanan 1 şüpheli, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın