KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Kasım 2025 Perşembe
°C

Karatay'a 'bal' isyanı

İç Hastalıkları Uzmanı Karatay’ın “Ömrünüzün kısalmasını istemiyorsanız kesinlikle bal yemeyin” açıklamasına tepki gösteren gıda mühendisi Yurt, “Canan Karatay hocamıza uymayın, ömrünüzün daha uzun olması için şifalı balı tüketebilirsiniz” dedi.

Karatay`a `bal` isyanı
10 MART 2017 CUMA 00:09
0
2241
0
AA aa

Bingöl Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt ve Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmetcan Üzer, Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ın bal ilgili yaptığı açıklamaya tepki gösterdi.

Karatay'ın açıklamalarını talihsizlik olarak değerlendiren Yurt, “Son zamanlarda Profesör Doktor Canan Karatay hocamızın bal ile ilgili çok talihsiz açıklamaları oldu, teessüf ile karşıladık. Hakikatten bir bilim insanının bala zehir demesi bizleri ürpertti. Canan hocam herhalde bal ile alkolü karıştırdı biz gıdacılar alkole sıvı zehir diyoruz” dedi.

Karatay'a gönderme yapan Yurt, “Bir konuda bir uzmanın o konuyla ilgili söylediği söz, başka konulardaki uzmanların söylediğinden çok daha önemlidir. Onun için hastalık konusunda en kötü pratisyen, en iyi mühendisten iyidir. Bu yüzden Canan hocamız tıpçıdır, kendisi gıda konularında ahkâm kesiyor ve bizler bunu doğru bulmuyoruz” diye konuştu.

“KEMALİ AFİYETLE ŞİFALI TATLI BAL YENİLEBİLİR”

Bal üzerinde yaptığı çalışma yaptığı ve bunu uluslararası sempozyuma bildiri olarak sunduğunu kaydeden Yurt, şunları söyledi: “Ben Canan hocanın söylediklerini onun yaşlılığına bağlıyorum. Çünkü bir meselede kim söylemiş, kime söylemiş, ne için söylemiş, ne makamda söylemiş ona bakılması lazım. Bal üzerinde çalışma yapan, uluslararası sempozyumda bildiri sunan birisi olarak çok rahatla kemali afiyetle şifalı tatlı bal yenilebilir. Hatta gelişme çağındaki çocuklarının beyin fonksiyonlarının gelişmesi için bala ihtiyaç vardır.”

Bal ve pekmezin kesinlikle zehir olmadığını vurgulayan Yurt, “Kesinlikle doğal gıdalardır. Mühim olan bunların doğal olduğunu bilmek ve doğal olarak tüketmektir. Biz gıdacılar olarak hep zaman şunu söyleriz, bir gıda ne kadar işlemeye fonksiyonel olarak karışmışsa onda tabi ki risk miktarı artabilir fakat bal ve pekmez konusunda Canan Karatay hocamızın böyle bir açıklama yapması bizleri çok üzmüştür. Ayrıca fonksiyonel bir gıdadır, fonksiyonel gıda şu demek normal bir gıdanın besin değeri yanında vücut için özellikle immün sistemi için olumlu yanlarının olması demektir. Balda, pekmezde gerek besinsel açıdan, gerekse fonksiyonellik açıdan fonksiyonel özelliği olan gıdalar arasındadır” ifadelerini kullandı.

“AÇIKLAMALARI KAALE ALMAYIN”

Apiterapinin yoğun olduğu bir dönemde Canan Karatay'ın açıklamalarının kaale alınmaması gerektiğini vurgulayan Yurt, şunları söyledi: “Dinimizde Kur'an-ı Kerim'in Nahl Suresi'nde bal arısı geçmektedir ve hadislerde balın şifa olduğu belirtilmektedir. Tıp dâhisi İbn-i Sinan'ın bal ile tedavi yaptığı apiterapinin yoğun olduğu bir dönemde Canan Karatay'ın açıklamalarının kaale alınmaması gerektiğini düşünüyorum. Bütün vatandaşlarımıza şunu söyleyebiliriz kemali rahatla şifalı tatlı bal yenilebilirsiniz.”

BALCILAR ÖZÜR BEKLİYOR

Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmetcan Üzer ise, açıklamalarından dolayı Karatay'a tepki göstererek, özür beklediklerini söyledi.

Üzer, “Karatay, bal ve pekmez zehirlidir demiş. Biz arıcılar birliği olarak şunu söyleyebiliriz ürettiğimiz bal tamamen doğaldır. Hiçbir karışım yapılmadan, yaylalarda arının kendisinin yaptığı baldır. Ayet ve hadislerde sabittir, bal şifadır. Hiçbir yan etkisi ve yoktur. Canan Hocanın bu açıklamasını şansızlık olarak değerlendiriyoruz. Hoca kendince güzel bir reklamını yapmış oldu. Bu açıklamalar, Türkiye'deki 56 bin arıcıya hakarettir. Canan hocanın arıcılara bir özür borcu vardır” dedi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.11.2025
17:41
Bingöl`de Öğretmenler Arası Satranç Turnuvası
Bingöl'de Öğretmenler Arası Satranç Turnuvası
24 Kasım Öğretmenler Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen turnuvada öğretmenler kıyasıya mücadele etti.
20.11.2025
15:30
PFDK kararını açıkladı! 12Bingölspor ağır yara aldı
PFDK kararını açıkladı! 12Bingölspor ağır yara aldı
Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), 20.11.2025 tarihli 30 sayılı toplantısında, Futbol Disiplin Talimatı'nın 57. maddesi kapsamında sevk edilen 3. Lig sporcularına ilişkin kararlarını açıkladı. 12Bingölspor'un cezası ağır oldu! En büyük cezayı ise 12 Ay ile Umut Dilek aldı.
20.11.2025
14:19
12 Bingölspor Başkanı Özturan`dan Birlik Çağrısı
12 Bingölspor Başkanı Özturan'dan Birlik Çağrısı
TFF'nin yürüttüğü bahis soruşturmasına ilişkin konuşan 12 Bingölspor Başkanı Mehmet Engin Özturan, camiaya 'yan yana durma' çağrısı yaparak hedeflerinin değişmediğini vurguladı: 'Bugün yaşanan hiçbir gelişme, yarın kuracağımız büyük hayallerin önüne geçemeyecektir. 12 Bingölspor'un hedefi her zaman şampiyonluktur.'
20.11.2025
13:59
TÜİK Boşanma İstatistiklerini Açıkladı: Bingöl kaçıncı sırada?
TÜİK Boşanma İstatistiklerini Açıkladı: Bingöl kaçıncı sırada?
En çok hangi iller boşandı? Bingöl listede nerede? TÜİK'in güncel boşanma rakamları hem şaşırttı hem düşündürdü.
19.11.2025
14:19
Akaryakıta zam geliyor! Depoları doldurmak için acele edin!
Akaryakıta zam geliyor! Depoları doldurmak için acele edin!
Motorinin litre fiyatına Cuma gününden itibaren geçerli olmak üzere zam geliyor. Depoları doldurmak için acele edin! İşte yeni zam miktarı ve diğer detaylar…
19.11.2025
12:50
Bingöl merkezli 5 ilde dolandırıcılık operasyonu: 10 tutuklama
Bingöl merkezli 5 ilde dolandırıcılık operasyonu: 10 tutuklama
Nitelikli dolandırıcılık suçuna yönelik Bingöl merkezli 5 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda 10 şüpheli tutuklandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın