KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Kasım 2025 Cuma
°C

Besicilerin zorlu kış şartları

Bingöl’de etkili olan yoğun kardan olumsuz etkilenen besiciler, tüm zorluklara rağmen çalışmalarına devam ediyorlar.

Besicilerin zorlu kış şartları
27 ARALIK 2016 SALI 04:28
0
1605
0
AA aa

Bingöl Karlıova'ya bağlı Toklular köyünde besiciler, yaz mevsiminde istifledikleri ot ve samanları kar üzerine serperek küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarını besliyorlar.

Soğukların başlamasıyla bölgedeki çoğu besici hayvanlarını sıcak bölgelere götürürken, ilçede kalanlar ise her tarafı karla kaplı ahırlarda hayvanlarına bakmak zorunda.

Köyde küçükbaş hayvanlarını beslemeye çalışanların, zorlu kış şartlarında bir kilometre uzaklıkta bulunan ot ve samanları kayıklara yükleyerek getirdikleri gözlendi.

Daha fazla kilo almaları için hayvanlarına ot, saman ve arpa veren besicilerin, kar nedeniyle sulamaya götüremedikleri hayvanların su ihtiyacını demirden yapılan yemliklerle karşıladıkları gözlendi.

Günün tamamını hayvancılık işlerini yaparak geçirdiklerini belirten Ömer Orakçı, "Geçim kaynağımız hayvancılıktır. Bizim köylüler genelde kış aylarında sıcak bölgelere gidiyorlar. Biz de ot ve samanımız olduğu için köyümüzde kalmayı tercih ettik. Babalarımızın ve dedelerimizin mesleği olduğu için bu işle uğraşıyoruz. Fazla memnun olduğumuz bir durum değil ama ekmek parası için yapmaya mecburuz. Sabahları erken saatlerde gelip koyunların ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Aynı uygulamayı öğle ve akşam saatlerinde de yapıyoruz." dedi.

Bölgede hayvancılık yapanların sayısında azalma yaşandığını dile getiren Orakçı, devletin bu konuda destekleri arttırması gerektiğini söyledi.

“DOĞUDA KİMSE ESKİSİ GİBİ HAYVAN BESLEMİYOR”

Küçükbaş hayvan sayısı fazla olmadığı için mor koyunlara verilen destekten faydalanamadığını sözlerine ekleyen Orakçı, "Devletin mor koyunlara verdiği destek projesi var. Bu da belirli koyun sayısına göre veriliyor. 200 ya da 250 hayvanı olan bu projeden faydalanıyor ama bizim doksan koyunumuz olduğu için faydalanamıyoruz. Az koyun besleyenlerin de faydalanması için sayının biraz daha düşürülmesi, bu eşitsizliğin ortadan kaldırılması için yetkililerin düzenleme yapması lazım. Hayvan sayımız az olabilir ama biz yaz ve kış aylarında tüm günümüzü bunlara ayırıyoruz. Ayrıca masrafları da çok fazla oluyor. Artık doğuda kimse eskisi gibi fazla hayvan beslemiyor. Durum böyle olunca hayvanlarını satmak zorunda kalanlar oluyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.11.2025
17:41
Bingöl`de Öğretmenler Arası Satranç Turnuvası
Bingöl'de Öğretmenler Arası Satranç Turnuvası
24 Kasım Öğretmenler Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen turnuvada öğretmenler kıyasıya mücadele etti.
20.11.2025
15:30
PFDK kararını açıkladı! 12Bingölspor ağır yara aldı
PFDK kararını açıkladı! 12Bingölspor ağır yara aldı
Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), 20.11.2025 tarihli 30 sayılı toplantısında, Futbol Disiplin Talimatı'nın 57. maddesi kapsamında sevk edilen 3. Lig sporcularına ilişkin kararlarını açıkladı. 12Bingölspor'un cezası ağır oldu! En büyük cezayı ise 12 Ay ile Umut Dilek aldı.
20.11.2025
14:19
12 Bingölspor Başkanı Özturan`dan Birlik Çağrısı
12 Bingölspor Başkanı Özturan'dan Birlik Çağrısı
TFF'nin yürüttüğü bahis soruşturmasına ilişkin konuşan 12 Bingölspor Başkanı Mehmet Engin Özturan, camiaya 'yan yana durma' çağrısı yaparak hedeflerinin değişmediğini vurguladı: 'Bugün yaşanan hiçbir gelişme, yarın kuracağımız büyük hayallerin önüne geçemeyecektir. 12 Bingölspor'un hedefi her zaman şampiyonluktur.'
20.11.2025
13:59
TÜİK Boşanma İstatistiklerini Açıkladı: Bingöl kaçıncı sırada?
TÜİK Boşanma İstatistiklerini Açıkladı: Bingöl kaçıncı sırada?
En çok hangi iller boşandı? Bingöl listede nerede? TÜİK'in güncel boşanma rakamları hem şaşırttı hem düşündürdü.
19.11.2025
14:19
Akaryakıta zam geliyor! Depoları doldurmak için acele edin!
Akaryakıta zam geliyor! Depoları doldurmak için acele edin!
Motorinin litre fiyatına Cuma gününden itibaren geçerli olmak üzere zam geliyor. Depoları doldurmak için acele edin! İşte yeni zam miktarı ve diğer detaylar…
19.11.2025
12:50
Bingöl merkezli 5 ilde dolandırıcılık operasyonu: 10 tutuklama
Bingöl merkezli 5 ilde dolandırıcılık operasyonu: 10 tutuklama
Nitelikli dolandırıcılık suçuna yönelik Bingöl merkezli 5 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda 10 şüpheli tutuklandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın