KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Kasım 2025 Cuma
°C

1 ocak'tan itibaren cezası 500 lira

Bugüne kadar belgesiz işçi çalıştıranlar sadece uyarılıyordu. Bu durum 1 Ocak'tan itibaren değişiyor. 48 tehlikeli ve çok tehlikeli meslekte belgesiz işçi başına 500 lira ceza kesilecek.

1 ocak`tan itibaren cezası 500 lira
15 KASIM 2016 SALI 23:45
0
1781
0
AA aa

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan, tehlikeli ve çok tehlikeli kabul edilen işlerde sertifikasız işçi çalıştırma zorunluğuna uymayanlara yeni yılla birlikte ceza keseceklerini söyledi. Ceylan "Bugüne kadar ceza kesilmedi, uyarıldı. Ama artık ceza da verilecek" dedi.

Geçtiğimiz dönemde yapılan çalışmalarla 17'si inşaat sektöründe olmak üzere toplam 48 tehlikeli ve çok tehlikeli mesleğe yönelik olarak belge alma zorunluluğu getirilmişti. Bunlardan 17'sinin inşaat sektörüne dönük olduğunu belirten Ceylan, "Bunun dışında otomotiv, enerji, metal sektörlerinin bir bölümünde de belge zorunluluğu var. 26 Mayıs 2016 tarihinde yürürlüğe giren bu standartlara göre, belgesi olmayan çalışan tespit edilmesi halinde işverene ceza kesilmesi gerekiyor. 2016 yılında bu düzenlemenin ertelenmesi tartışıldı, ancak erteleme yapılmadı. Bunun yerine 2016 bir nevi geçiş dönemi, yeni süreci anlatma dönemi olarak benimsendi" dedi.

1 OCAK'TA DEĞİŞECEK

Bugüne kadar denetimlerde sertifikasız işçi çalıştırdığı tepit edilen firmalara ceza verilmediğini belirten Ceylan, "1 Ocak'tan sonra ise mesleki yeterlilik belgesi olmayan çalışanlar için cezai yaptırım uygulanacak" bilgisini verdi. Ceylan, cezanın belgesi olmayan çalışan başına 500 TL olacağını belirtirken; "Teftişler iş müfettişlerince yapılacak. Cezaların kanuna göre tebliğden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekecek. Tekrar aynı durum tespit edilirse, tekrar ceza verilecek" dedi.

Mesleki yeterlilik kurumu olarak 115 tehlikeli ve çok tehlikeli mesleğe de standart getireceklerini belirten Ceylan, şunları söyledi: "Bu standartlar da zorunlu olacak. Bu iş kollarında -istenmez ama- bir kaza olması ve belgesiz işçi çalıştırması olduğunun belirlenmesi durumunda, artan cezai sorumluluklar söz konusu olacak. Taksirle ölüme sebebiyet suçlaması gündeme gelebilecek."

Belge zorunluluğu gelen bazı işler şöyle: "Ahşap Kalıpçı, ısı yalıtımcısı, alçı levha uygulayıcısı, ısıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, alçı sıva uygulayıcısı, inşaat boyacısı, alüminyum kaynakçısı, iskele kurulum elemanı, otomotiv mekanikçisi, doğalgaz altyapı yapım kontrol personeli, otomotiv montajcısı, duvarcı, sıvacı, yangın yalıtımcısı."

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.11.2025
17:41
Bingöl`de Öğretmenler Arası Satranç Turnuvası
Bingöl'de Öğretmenler Arası Satranç Turnuvası
24 Kasım Öğretmenler Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen turnuvada öğretmenler kıyasıya mücadele etti.
20.11.2025
15:30
PFDK kararını açıkladı! 12Bingölspor ağır yara aldı
PFDK kararını açıkladı! 12Bingölspor ağır yara aldı
Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), 20.11.2025 tarihli 30 sayılı toplantısında, Futbol Disiplin Talimatı'nın 57. maddesi kapsamında sevk edilen 3. Lig sporcularına ilişkin kararlarını açıkladı. 12Bingölspor'un cezası ağır oldu! En büyük cezayı ise 12 Ay ile Umut Dilek aldı.
20.11.2025
14:19
12 Bingölspor Başkanı Özturan`dan Birlik Çağrısı
12 Bingölspor Başkanı Özturan'dan Birlik Çağrısı
TFF'nin yürüttüğü bahis soruşturmasına ilişkin konuşan 12 Bingölspor Başkanı Mehmet Engin Özturan, camiaya 'yan yana durma' çağrısı yaparak hedeflerinin değişmediğini vurguladı: 'Bugün yaşanan hiçbir gelişme, yarın kuracağımız büyük hayallerin önüne geçemeyecektir. 12 Bingölspor'un hedefi her zaman şampiyonluktur.'
20.11.2025
13:59
TÜİK Boşanma İstatistiklerini Açıkladı: Bingöl kaçıncı sırada?
TÜİK Boşanma İstatistiklerini Açıkladı: Bingöl kaçıncı sırada?
En çok hangi iller boşandı? Bingöl listede nerede? TÜİK'in güncel boşanma rakamları hem şaşırttı hem düşündürdü.
19.11.2025
14:19
Akaryakıta zam geliyor! Depoları doldurmak için acele edin!
Akaryakıta zam geliyor! Depoları doldurmak için acele edin!
Motorinin litre fiyatına Cuma gününden itibaren geçerli olmak üzere zam geliyor. Depoları doldurmak için acele edin! İşte yeni zam miktarı ve diğer detaylar…
19.11.2025
12:50
Bingöl merkezli 5 ilde dolandırıcılık operasyonu: 10 tutuklama
Bingöl merkezli 5 ilde dolandırıcılık operasyonu: 10 tutuklama
Nitelikli dolandırıcılık suçuna yönelik Bingöl merkezli 5 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda 10 şüpheli tutuklandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın