KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Zonguldak'ta 20 yıllık zengin kömür gazı rezervi bulundu

TÜRKİYE Bilimsel Teknik Araştırma Kurulu (TÜBiTAK) Marmara Araştırma Merkezi Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Sedat İnan, Zonguldak taşkömürü havzasında, Türkiye'nin 20 yıllık ihtiyacını karşılayabilecek kömür gazı rezervi bulunduğunu söyledi. Doç. Dr. İnan, kömür gazının çıkarılması için çalışmaların başladığını, ayrıca Soma'da da rezervler olabileceğini belirtti.

Zonguldak`ta 20 yıllık zengin kömür gazı rezervi bulundu
21 KASIM 2007 ÇARŞAMBA 08:49
0
957
0
AA aa
Enstitünün son çalışmalarıyla ilgili TÜBİTAK'ın Gebze kampusunda basın toplantısı düzenleyen Doç. Dr. Sedat İnan, “Petrol zengini olmayan ülkemizde petrol, doğalgaz ve kömür gazı araştırmalarının itinayla yürütülmesi gerekiyor'' dedi. Doç. Dr. İnan şunları söyledi:
      “Enstitü olarak Güneydoğu Anadolu Petrol bölgesi, Trakya petrol ve doğalgaz bölgesi ile Zonguldak taşkömür havzasında detaylı araştırmalar yaptık. Zonguldak taşkömürü havzasında kömür varlığına bağlı olarak 300- 600 milyar metreküp kömür içinde bulunan bir gaz potansiyelinin varlığını tespit ettik. Bu rezerv, ülkemizin 10- 20 yıllık tüm doğalgaz ihtiyacını karşılayabilecek büyüklükte.'' Doç. Dr. İnan, verilerin ardından Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun kömür gazı üretimi için ihale gerçekleştirdiğini ve ardından kömür gazının kullanılması için üretim sondajlarının başladığını kaydetti. Doç. Dr. İnan, Türkiye'de sadece Zonguldak'ta bulunan taşkömürünün içindeki kömür gazı üretimi projesinin ardından linyit kömüründen de gaz üretmek amacıyla çalışma yürüttüklerini anlattı. Doç. Dr. İnan şöyle devam etti:
      “Son yıllarda linyit kömüründe de gaz potansiyelinin olabileceğini değerlendirerek ülkemizde yaklaşık 10 milyar ton rezerv bulunduğunu ortaya çıkardık. İlk çalışmayı da Soma havzasındaki yaklaşık 1 milyar tonluk linyit kömürünün içinden gaz çıkarabilmek amacıyla o bölgede çalışma yapılacak. Şu anda proje hazırlandı ve TÜBİTAK'a sunuldu. Desteklenmesi halinde önemli bir proje başlatılmış olacaktır.''
     
     ‘ABD 30 YILDIR YAPIYOR'
      Kömürden gaz üretiminin ABD'de 30 yıldır devam ettiğini de kaydeden Doç. Dr. İnan, “Jeolojik nedenlerden dolayı petrol zengini değiliz. Ancak kömür kaynaklarımızdan elde edeceğimiz kamür gazı ile bu eksikliğimizi giderebiliriz. Kömür gazı, kömür yataklarının içinden sondajla çekildiği için ‘kömür gazı' olarak adlandırılıyor. Ancak bildiğimiz doğalgazın kalitesi ile aynı'' dedi.
     
     RADYASYON HARİTASI
      Doç. Dr. İnan, Türkiye'nin radyasyon haritasının çıkarılması için de enstitü olarak çalışma başlattıklarını kaydetti. Çalışmanın proje aşamasında olduğunu aktaran Doç. Dr. İnan, onay alması durumunda projenin, üniversitelerin desteği ile 8 yılda tamamlanabileceğini sözlerine ekledi.


Milliyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın