KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Kasım 2025 Cuma
°C

Yüzde 60'lık zam rüzgarı geliyor! MTV, trafik cezası, emlak vergisi, pasaport harcı...

MTV'den trafik cezasına, emlak vergisinden çevre ve temizlik vergisine, pasaport harcından ehliyet ücretlerine tüm hepsi yılbaşından itibaren zamlanacak. Kasım ayı başında belli olacak Yeniden Değerleme Oranı'nın yüzde 60 seviyesinde olması beklenirken, gözler bir kez daha Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vergilerde indirim yetkisini kullanıp kullanmayacağına çevrildi.

Yüzde 60`lık zam rüzgarı geliyor! MTV, trafik cezası, emlak vergisi, pasaport harcı...
05 EKİM 2023 PERŞEMBE 21:30
3
1880
3
AA aa

2024 başında Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, MTV, çeşitli harçlar, araç muayene ücreti, Gelir Vergisi tarife dilimleri ve idari cezalar, Ekim ayındaki 12 aylık ortalama Yİ-ÜFE artışı kadar olan yeniden değerleme oranında artırılacak.

Dünya Gazetesi'nden Naki Bakır'ın haberine göre, ‘Yeniden Değerleme Oranı'na (YDO) göre belirlenen emlak, çevre temizlik ve motorlu taşıt gibi vergiler ile resmi işlemlerde alınan çeşitli harçlar, araç muayene ücretleri, Gelir Vergisi tarife dilimleri, deprem vergisi olarak bilinen Özel İletişim Vergisi, trafik cezaları ve çeşitli idari cezalar yüzde 60'a yakın oranda zamlanacak.

Artış iseizleyen yılda yani 1 Ocak itibarıyla uygulanacak. Yİ-ÜFE 3 Kasım Cuma günü açıklanacak.

2022'de yüzde 36,2'ye çıkan Yeniden Değerleme Oranı, 2023'te yüzde 122,93'le tarihindeki en yüksek seviyeyi görmüştü.

Ekim ayında Yİ-ÜFE artışı sıfır bile olsa son on iki ayın ortalaması 2314,49 olacak ve önceki on iki aylık dönem ortalamasında 1463,39 olan endeks değerine göre yıllık artış yüzde 58,16'ya gelecek. Bu da 2024'te çeşitli vergi, harç ve cezalara uygulanacak yeniden değerleme oranını verecek. 

Ekim ayında Yİ-ÜFE yüzde 3 artarsa, son on iki ayın ortalama endeks değeri 2321,37'ye, önceki on iki aya göre artış yüzde 58,63'e; aylık artışın yüzde 5 gelmesi durumunda ortalama endeks 2325,95'e ve önceki on iki ayın ortalamasına göre değişim yüzde 58,94'e ulaşacak. Ekimde aylık yüzde 5'in üzerindeki üretici fiyat artışı olasılığında ise yeniden değerlemeyi veren on iki aylık ortalamalara göre Yİ-ÜFE artışı bunun da üzerinde gelecek ve Cumhurbaşkanı yetkili olduğu alanlarda indirim-artırım yetkisini kullanmazsa 2024 başında ilgili kalemlerdeki yükümlülükler bu oranda artırılacak.

• Çevre Temizlik Vergisi
• Motorlu Taşıtlar Vergisi
• Gelir Vergisi Kanunu, bazı istisna tutarları, vergi tarifesi dilimleri vb.
• Veraset ve İntikal Vergisi, istisnalar, tarife matrahları
• Damga Vergisi
• Özel İletişim Vergisi
• Trafik cezaları
• Ehliyet ve pasaport harçları
• Vergi Usul Kanunundaki cezalar
• Kabahatler Kanununa tabi idari para cezaları
• Araç muayene ücretleri

Cumhurbaşkanının artırma yetkisi yüzde 50, indirme yetkisi yüzde 80 düzeyinde bulunuyor.

Vergi Usul Kanunu uyarınca Cumhurbaşkanının, vergi ve harçlarda Yeniden Değerleme Oranı'nı yüzde 50'ye kadar azaltma ve yüzde 50'ye kadar artırma yetkisi bulunuyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde Cumhurbaşkanının artırma yetkisi yüzde 50, indirme yetkisi yüzde 80 düzeyinde bulunuyor.

Ancak söz konusu yetkinin nadiren ve sınırlı kullanıldığı, genelde Yİ-ÜFE'de gerçekleşen ortalama artışa göre belirlenen yeniden değerleme oranının her yıl söz konusu vergi, harç, ceza ve diğer yükümlülüklere uygulandığı görülüyor.

Cumhurbaşkanının idari para cezaları başta bazı kalemlerde ise böyle bir yetkisi bulunmuyor, ilan edilen yeniden değerleme oranları bu kalemler için değiştirilemiyor.

İnternethaber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_104269)
06 Ekim 2023 Cuma 18:14
Çok çok çok ii olur ülke kalkınması için var olsun büyük REYİS hiç oy vermedim budefa oyum sana. Bugünler ii günler. durma yok Yola devam. K......a devam
Misafir Kullanıcı (@Misafir_104268)
06 Ekim 2023 Cuma 06:55
ak partiyle beraber hepimiz cok zenginlestik, fakir kalmadi. bence bu zamlar az bile, reisten once buzdolabi yoktu, televizyon yoktu. ekmek zor bulunuyordu. simdi her yerde bolluk bereket var, herseyin tadi daha da guzellesti. milletimizin birlik ve beraberligi artti. milli birlik milli mac gibi gunlerde hep beraber coskuyla egleniyoruz. eskiden sokaga cikardim, gulumseyen insan gormezdim. anadoluda hosgoru kalmamisti. reis sayesinde bunlarin hepsine kavustuk. eskinden sadece yandaslar kazaniyordu,simdi bakiyorum herkesin isi gucu yerinde, liyakat tikir tikir. hizmetlerin devami icin zam...
Misafir Kullanıcı (@Misafir_104264)
05 Ekim 2023 Perşembe 22:26
Yüzde ' a bile dua edecek duruma düştük 2023 başında 2,9 zam gelmişti yetmedi zamlı ödediğimiz vergiyi 2. Defa tekrar istemişlerdi
06.11.2025
23:29
Üniversiteler arası iş birliği
Üniversiteler arası iş birliği
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, BÖGEP kapsamında Atatürk Üniversitesi gibi köklü bir kurumla yürütülecek iş birliğinin, üniversitenin araştırma kapasitesine ve bölgesel kalkınma hedeflerine önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.
06.11.2025
17:16
500 bin konut projesinin Bingöl`deki dağılımı belli oldu
500 bin konut projesinin Bingöl'deki dağılımı belli oldu
'Yüzyılın Konut Projesi' kapsamında, 81 ilde inşa edilecek 500 bin sosyal konutun yapılacağı ilçeler açıklandı. Bingöl'de nerede kaç konut yapılacak? İşte detaylar…
06.11.2025
17:09
'Kültür'deki Mağduriyet Giderilmeli'
Bingöl Basın Konseyi ziyaretinde Kültür Mahallesi'ndeki mağduriyetlere dikkat çeken HÜDAPAR Bingöl İl Başkanı Refik Alpaya; 'Toplumsal bir yarar gözetmekten uzaklaşıp, ticari yaklaşımla insanlar mağdur ediliyorsa, buna karşı tabi ki sesimizi yükselteceğiz. Bu konudaki tavrımız nettir. Kamunun zararını istemeyiz ama halkın da mağduriyetine rıza gösteremeyiz' dedi.
06.11.2025
17:02
ÜNİPERSEN`dan zam talebi!
ÜNİPERSEN'dan zam talebi! 'Sefalet Zammı İstemiyoruz'
Üniper-Sen Genel Başkanı İbrahim Güzel; 'TBMM, memur maaşlarına 2026 ve 2027 yıllarında uygulanacak artışa ilave olarak günün şartlarına uygun bir artış için gerekli çağrıları yapmalı, Hazine ve Maliye Bakanlığı da artık memurun sırtından elini çekmelidir' dedi.
06.11.2025
16:47
Bingöl Umut Kervanı`ndan 141 aileye destek
Bingöl Umut Kervanı'ndan 141 aileye destek
İhtiyaç sahipleri ile hayırseverler arasında köprü vazifesi gören Bingöl Umut Kervanı Derneği, 2025 yılı Ekim ayında; 141 aileye 291 bin 863 TL değerinde ayni ve nakdi yardımında bulundu. Yardım derneği, 26 Kasım 2025 tarihinde Afrika'nın Benin bölgesinde yardım faaliyetinde bulunacak.
06.11.2025
16:12
FKA`dan 2026`ya güçlü destek: Bütçenin yüzde 80`i projelere ayrıldı
FKA'dan 2026'ya güçlü destek: Bütçenin yüzde 80'i projelere ayrıldı
Fırat Kalkınma Ajansı kasım ayı Yönetim Kurulu Toplantısı Tunceli'de gerçekleştirildi. Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, 2026 yılı bütçesinin yüzde 80'inin proje ve faaliyet desteklerine ayrıldığını belirterek, bölgenin sürdürülebilir kalkınması için çalışmaların kararlılıkla sürdüğünü söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın