'Yüzde 50 darbe'ye açıklama
Türkiye'de askerin darbe ihtimalinin yüzde 50 olduğunu yazan Zeyno Baran, ABD'nin darbeyi desteklemeyeceğini söyledi
28 KASIM 2006 SALI 21:30 |
0 |
1017 |
0 |
|
AA |
aa |
|
| AMERİKAN Newsweek dergisindeki yazısında Türkiye'de askerin darbe yapma ihtimalinin yüzde 50 olduğunu açıklayan Zeyno Baran yazısından sonra başlayan tartışmaları değerlendirerek Amerika'nın Türkiye'de askeri bir darbeyi desteklemeyeceğini söyledi.
Hudson Enstitüsü isimli düşünce kuruluşunda Avrasya Politikaları Merkezi Direktörü olarak görev yapan Zeyno Baran, Washington'da Türkiye'yi en yakından takip eden isimlerden biri. Çeşitli düşünce kuruluşlarında çalışan Baran, Türkiye ile ilgili toplantıların ve televizyon programlarının da önde gelen konuşmacılarından. Türkiye üzerine yazdığı raporlar ve yazıları ile sık sık gündeme gelen Baran'ın Newsweek dergisindeki son yazısı Türkiye'de çok tartışıldı. Türk askeri yetkilileriyle yaptığı görüşmelere dayandırdığı ifadelere göre Türkiye'de darbe olma ihtimalinin yüzde 50 olduğunu belirten Baran, son olarak Washington'u ziyaret eden Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'u Hudson Enstitüsü'nde ağırlamış ve bir toplantı düzenlemişti.
'SAYGUN ASKERİN BU KONULARA ÇEKİLMEK İSTEMEDİĞİNİ SÖYLEDİ'
Baran'ın Newsweek'teki yazısında darbe ihtimalini 'son haftalarda görüştüğü generallere' dayandırması üzerine Orgeneral Saygun'un Hudson Enstitüsü'nü yaptığı ziyaret gündeme gelmiş ve Saygun'un neler söylediği merak edilmişti. DHA'ya konuşan Baran, hem yazısıyla ilgili değerlendirmelere hem de Orgeneral Saygun ile yaptığı görüşmeye dair açıklamalarda bulundu.
Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Saygun ile yaptığı toplantıda iç siyasetle ilgili konulara hiç değinilmediğini belirten Baran, "Şöyle söyleyebilirim onun söylediklerinden çıkardığım en önemli nokta kesinlikle askerin herhangi bir darbe yapmak istemediği ve hatta üzerinde sivillerden baskı olduğu. Onun dışında politikayla ilgili fikirlerinden bahsetmedi. Bu konuların siyasi konular olduğunu ve askerin bu konulara çekilmek istemediğini belirtti" dedi.
'ALT SEVİYEDEKİ SUBAYLAR DAHA RAHATSIZ'
Alt seviyedeki subayların darbe konusunda daha istekli olduğunu belirten Baran, "Benim konuştuğum kişiler genelde gidişattan rahatsız olduklarını söylediler. Bu sadece asker değil. Asker, sivil, bürokrat değişik kişiler. Önümüzdeki aylarda bu hassasiyetlerin daha da artabileceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.
2 EKİM'DEKİ AÇIKLAMALAR MUHTIRA GİBİ ALGILANDI
Türkiye'deki rejim gerginliklerine dikkat çeken Baran, Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı'nın 2 Ekim'deki açıklamalarından sonra ABD'de bu sözlerin ne anlama geldiğine dair bir ilgi doğması üzerine yazıyı kaleme aldığını belirterek 2 Ekim'deki açıklamaların Batı'da muhtıra gibi algılandığını söyledi.
Amerikan yönetiminde Türkiye'ye yönelik iki farklı tavır sergilendiğini belirten Baran, "Dışişleri ve Başkan Bush'un ofisi Erdoğan ve AK Parti ile son derece iyi bir işbirliği içinde ve rahat çalışmakta. Ancak Pentagon ve Başkan Yardımcısı Cheney biraz daha farklı" şeklinde konuştu.
Newsweek'deki yazıyı Türkiye'nin laiklik anlayışının ABD'de daha iyi anlaşılması için yazdığını belirten Baran, Amerika'nın laiklik kavramına yaklaşımındaki farklılığı "Amerika için laiklik denildiği zaman dinsiz anlamına geliyor" şeklinde ifade etti.
| |
|
|
09.09.2025 16:47
 |
Açıktan okuyacaklar dikkat! Başvuru ve kayıt yenileme başladı! |
Bingöl Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, 3 Eylül'de başlayan başvuruların 26 Eylül 2025 günü sona ereceğini duyurdu. Kayıt ücreti 400 TL. İstenen evraklar ise şöyle; |
|
09.09.2025 16:28
 |
Öğrencilerin ilk ziyaretçisi Jandarma oldu |
Jandarma mesleğinin tanıtıldığı ve okumanın önemine vurgu yapıldığı ziyarette öğrencilere jandarma çocuk dergisi, jandarma boyama kitabı ve hayvan figürlü maskeler dağıtıldı. |
|
09.09.2025 14:21
 |
Bingöl'de dolandırıcılıktan ceza alan şahıs yakalandı! |
Bingöl'de Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 3 yıl 4 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı. |
|
09.09.2025 14:15
 |
Bingöl polisi uyarıyor! Dikkatli olun! |
İşyerleri, parklar ve daha birçok yerde vatandaşlarla birebir temas kurup dolandırıcılık ve hırsızlık vakalarına karşı uyarılarda bulunan Bingöl polisi, broşür dağıtıp detayları örnekleriyle anlatıyor. |
|
09.09.2025 14:04
 |
Esnaflar dikkat! Vergi sistemi değişti |
Büyükşehirlerde ilçe nüfusu 30 bini geçmeyenler hariç olmak üzere faaliyette bulunan bazı vergi mükellefleri basit usulden gerçek usule geçiş yapacak. Gerçek Usule Tabi olan mükellefler KDV, gelir vergisi, stopaj vergisi, gelir geçici vergisi öderken, Basit Usule Tabi olan mükellefler yalnızca basit usulde ticari kazançlarının vergisini ödüyor. |
|
08.09.2025 16:27
 |
12Bingölspor, kupadaki yeni rakibi Elazığspor |
12Bingölspor, Ziraat Türkiye Kupası 2. Eleme Turu'nda Elazığspor ile eşleşti. |
|
|