KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Nisan 2026 Salı
°C

Yönetmelik 'gerginlik' yarattı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Resmi Gazete'de bugün yayımlanan Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği'nin iptali ve yürütmenin durdurulması için yargıya başvuracaklarını açıkladı.

Yönetmelik `gerginlik` yarattı
14 ARALIK 2005 ÇARŞAMBA 17:03
0
1451
0
AA aa
Teziç, yönetmelik üzerindeki incelemelerinin sürdüğünü söyledi. Teziç, "Bu yönetmeliğin iptali ve yürütmenin durdurulması için yargıya başvuracağız" dedi.
 
YÖK'ten başka bir yetkili de Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği'nde yer alan hükümlerin "YÖK'ün yetkisini kullanmasını engellediğini" ifade ederek, "Bu durumda dava açma yetkimiz var. Zaman geçirmeden iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Danıştay'a dava açacağız" diye konuştu.
 
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan ise yönetmelikle "2 diploma" uygulamasının getirildiğini kaydetti. Diğer liselerden veya yükseköğretim kurumlarından mezun olanlara da Açık Lise'ye kayıt yaptırabilme hakkı getirildiğine işaret eden Özcan, şunları söyledi:
"Bir meslek lisesini veya imam hatip lisesini bitiren bir kişi Açık Öğretim Lisesi'ne kayıt yaptırabilecek. Açık Öğretim Lisesi'ni de bitirirse iki diploması olacak. Bu durumda işine geldiği zaman meslek lisesi diplomasını, işine geldiği zaman Açık Öğretim Lisesi diplomasını kullanabilecek. Ortada bir hülle var." Özcan, yönetmeliği hukukçularla birlikte inceleyeceklerini ve daha sonra neler yapabileceklerini değerlendireceklerini söyledi.
 
Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer de, yönetmeliğe konulan hükümlere göre, ilahiyat fakültelerinden mezun olanların da Açık Lise'ye kayıt yaptırabileceklerini belirterek, şöyle konuştu: "Hem imam hatip lisesi mezunlarına, hem ilahiyat fakültesi mezunlarına alan değiştirme hakkı tanınıyor. Gerçekten meslek liselerinin önü mü açılıyor? Hayır. Bu, meslek liselilerin önündeki katsayı engelini ortadan kaldırıyor gibi gösterip, imam hatip liselilerin önünü açmaktır. Bunun gözden kaçırılmaması gerekir. Bu yönetmelik, içinde pek çok tuzağı barındırıyor. Kamuoyu ağaca bakıp ormanı kaçırmamalıdır. Hukukçu arkadaşlarımızla inceleyip, gerekirse yargıya başvuracağız."
     
YÖNETMELİK NELER GETİRİYOR?
 
Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı Açık Lise'ye, ilköğretim okulu, ortaokul, MEB'e ve diğer bakanlıklara bağlı ortaöğretim okullarından ayrılanlar ve mezun olanlar, bir yükseköğretim kurumlarından ayrılanlar ve mezun olanlar ile yurtdışında öğrenim görmüş olanlar kayıt yaptırabilecekler.
 
Milli Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Aynı konudaki 1993 tarihli yönetmelik, yürürlükten kaldırıldı.
 
Yönetmeliğe göre, Açık Lise'ye şu koşullardaki öğrenciler kayıt yaptırabilecekler:
"İlköğretim okulu/ortaokul mezunu olanlar, MEB'e ve diğer bakanlıklara bağlı orta öğretim düzeyindeki okullardan ayrılanlar ile mezun olanlar, bir yükseköğretim kurumundan ayrılanlar veya mezun olanlar, yurtdışında öğrenim görmüş olanlar, denklik belgelerinde belirtilen öğretim düzeylerinin yukarıdaki şartlardan birini taşıyanlar." Açık Lise'ye zihinsel engelli olanların kayıtları yapılmayacak, engeli sonradan anlaşılanların kayıtları silinecek.
 
Yabancı uyrukluların kayıtlarında ilgili mevzuat hükümleri uygulanacak.
 
Daha önceki yönetmelikte Açık Öğretim Lisesi'ne ilköğretim kurumlarını (ortaokul ve ilköğretim okulu ile bunların dengi yurtiçi ve yurtdışı okullar) bitirenler ile ortaöğretim kurumlarına bir süre devam edip ayrılanlar kayıt yaptırabiliyordu.
 
Açık Lise'de öğrenim görmek isteyenlerin kayıtları, Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü'nce belirlenen tarihler arasında yapılacak. Açık Lise'ye kayıt için nüfus cüzdanının fotokopisi, son altı ay içinde ön cepheden çekilmiş ve 4,5x6 cm ebadında bir adet vesikalık renkli fotoğraf, öğrenim durumunu gösterir belgenin aslı ve kayıt ücretinin yatırıldığına dair belgenin aslı gerekiyor.  

MYNET
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.04.2026
00:23
Bingöl Devlet Hastanesi`ne Yeni Endoskopi ve Kolonoskopi Cihazı
Bingöl Devlet Hastanesi'ne Yeni Endoskopi ve Kolonoskopi Cihazı
Bingöl Devlet Hastanesi'ne kazandırılan yeni nesil endoskopi ve kolonoskopi cihazı hizmete alındı. İkinci cihazla birlikte tanı süreçlerinin hızlanması ve sağlık hizmetlerinde kapasitenin artırılması hedefleniyor.
07.04.2026
00:22
Sumud Filosu`nda İki Bingöllü İsim
Sumud Filosu'nda İki Bingöllü İsim
Gazze'ye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkacak Özgürlük ve Sumud Filosu'nda Bingöllü sendikacılar Nevzat Öylek ve Yunus Kava da yer alacak. Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, filonun Gazze'nin özgürlüğü ve insani yardımlar için büyük önem taşıdığını söyledi.
07.04.2026
00:21
Motosiklet kazasında yaralanan genç hayatını kaybetti
Motosiklet kazasında yaralanan genç hayatını kaybetti
Bingöl'de motosiklet kazasında yaralanan 24 yaşındaki Furkan Görgülü, tedavi gördüğü hastanede yaşam mücadelesini kaybetti.
07.04.2026
00:20
Bingöl için zirai don uyarısı: Üreticilere 4 günlük kritik süre
Bingöl için zirai don uyarısı: Üreticilere 4 günlük kritik süre
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 8 Nisan Çarşamba akşamından 12 Nisan Pazar sabahına kadar zirai don beklendiğini duyurdu. Yetkililer, özellikle yüksek kesimlerde kuvvetli don riskine karşı üreticileri tedbirli olmaya çağırdı.
07.04.2026
00:19
Bingöl`de 146 Proje Masaya Yatırıldı
Bingöl'de 146 Proje Masaya Yatırıldı
Bingöl'de 2026 yılı kamu yatırımlarının değerlendirildiği İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda kurumlar arası eşgüdüm vurgusu öne çıktı. Vali Cahit Çelik, tıkanan noktalarda hızlı karar ve sahada uyumlu çalışma çağrısı yaptı.
07.04.2026
00:18
Bingöl`den Giden Üsteğmen Türkiye Şampiyonu Oldu
Bingöl'den Giden Üsteğmen Türkiye Şampiyonu Oldu
Diyarbakır'da düzenlenen Türkiye Kick Boks Şampiyonası'nda mücadele eden Genç İlçe Jandarma Komutanlığı personeli Üsteğmen Murat Algül, altın madalya kazanarak Türkiye Şampiyonu oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın