KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Kasım 2025 Pazar
°C

Yollar 'yeşil set'le korunacak

Avcı, çığa karşı üstten aşağıya gelen bir sistem bulunduğuna ve ağaçlandırma teknikleriyle mekanik yapıların entegre edilmesi gerektiğine işaret ederek, bu amaçla hazırladıkları projeyi bu yıl Erzurum-Bingöl güzergahında uygulamaya başlayacaklarını belirtti.

Yollar `yeşil set`le korunacak
27 KASIM 2012 SALI 08:37
0
3304
0
AA aa

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, kara ve demir yollarının tipi ve çığ nedeniyle ulaşıma kapanmasını önlemek için yol kenarlarına ağaç dikilerek "yeşil set" oluşturulması amacıyla proje hazırladı. Projenin uygulanacağı iller arasında Bingöl de var.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, kış aylarında yoğun kar ve tipi yağışının yaşandığı bölgelerde karayolları ve demiryollarının ulaşıma kapandığını söyledi.

Geçen yıl Afyonkarahisar'da bazı karayollarının 24 saat ulaşıma açılamadığını ve Ankara-Konya güzergâhında karşılıklı işletilen Yüksek Hızlı Tren'in (YHT) bir gün çalışamadığını hatırlatan Avcı, yolların kapanmasına, tipi yağışı sırasında rüzgârın yollara savurduğu kar birikintilerinin yol açtığını bildirdi.

Avcı, Karayolları Genel Müdürlüğü ekiplerince yol kenarlarına setler oluşturulduğunu ancak bu setlerin kısa vadeli çözümler olduğunu anlattı.

Yollara savrulan kar birikintilerinin kalıcı olarak engellenmesi gerektiğine dikkati çeken Avcı, bu amaçla "Yeşil Set" projesini geliştirdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Yol kenarlarına tipiyi önleyecek ağaçlandırmalar yapacağız. Polatlı'dan Konya'ya doğru tipinin etkili olduğu 50 kilometrelik alanın projesini hazırladık. Ankara-Konya YHT hattını korumak için de aynı şekilde ağaçlardan set oluşturuyoruz. Buralarda kışın kar fırtınası, yazın da kum fırtınası olur. Konya yolu kum fırtınasından dolayı bir süre kapalı kalmıştı. Bu ağaçlar aynı zamanda rüzgârı ve kum fırtınasını engelleyecek. Bu setleri, rüzgâr perdeleri olarak da görüyoruz. Tabii ki, bunlar kısa vadede değil, 10 yıl sonra etkili olacak projelerdir."

Avcı, "Yeşil Set" projesinin, karayolları ve demiryollarının çevrelerinde rüzgar hareketleri dikkate alınarak oluşturulacağını ifade etti.

“ÇIĞA KARŞI DA ÖNLEM ALINIYOR”

Türkiye'de çığ nedeniyle kapanan yollar da bulunduğu ve bu yönde 101 noktanın belirlendiği bilgisini veren Avcı, Avusturya ve İsviçre'de uygulanan sistemleri inceleyerek çığ engelleyici çözümler üzerinde durduklarını dile getirdi.

Avcı, çığa karşı üstten aşağıya gelen bir sistem bulunduğuna ve ağaçlandırma teknikleriyle mekanik yapıların entegre edilmesi gerektiğine işaret ederek, bu amaçla hazırladıkları projeyi bu yıl Erzurum-Bingöl güzergahında uygulamaya başlayacaklarını belirtti.

Çığa karşı hazırladıkları projenin, sadece yollara yönelik olmadığını, turizm alanlarındaki çığın da önlenmesinin amaçlandığını söyleyerek: “Trabzon Uzungöl'de çığ önlemlerine yönelik 5 yıldır çalışıyoruz. Bu yıl Ayder Yaylası'nda başladık. Giresun Eğribel, Artvin Yusufeli ve Erzurum'un çeşitli bölgelerinde çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.11.2025
03:47
Vali Usta, Bingöl`ün afete hazırlık kapasitesine dikkat çekti
Vali Usta, Bingöl'ün afete hazırlık kapasitesine dikkat çekti
Bingöl'de İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta; 'İstanbul ve Ankara'dan bile daha iyi durumda olduğumuz yönler var' dedi ve yürütülen çalışmaları aktardı.
23.11.2025
03:46
Bingöl`de saman yüklü kamyon devrildi
Bingöl'de saman yüklü kamyon devrildi
Bingöl'de saman yüklü kamyonun devrilmesi sonucu maddi hasar meydana geldi.
22.11.2025
02:18
Genç Yazar Asya Şanlı, 4. Sınıfta Kendi Kitabını Yazdı
Genç Yazar Asya Şanlı, 4. Sınıfta Kendi Kitabını Yazdı
Bingöl Bist Kaleönü İlkokulu 4/D sınıfı öğrencisi Asya Şanlı, hayal gücünü kullanarak yazdığı 'Macera Peşindeki Üçlü' adlı kitabıyla hem arkadaşlarına hem de okurlara ilham veriyor. 34 sayfalık eser, anılar ve bu anılar üzerinden çıkarılan mesajlarla dolu.
21.11.2025
17:19
DEM Parti`den Bingöl`de Halk Buluşması
DEM Parti'den Bingöl'de Halk Buluşması
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Pervin Buldan, Bingöl'de düzenlenen halk buluşmasında Türkiye'nin demokratik geleceği ve Kürt meselesiyle ilgili mesajlar verdi. Toplantıda demokrasi, sosyal adalet ve ekonomik hakların güçlendirilmesi de öne çıkan başlıklardan oldu.
21.11.2025
16:06
Bingöl`de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Bingöl'de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Musyan-Der Yönetimi ve Köylüler, mesire alanını yeşillendirdi. Altunhan, Hasan Bey Suyu'na giden yolun asfaltlanmasını talep etti.
21.11.2025
15:32
Bingöl Üniversitesi`ne
Bingöl Üniversitesi'ne 'En Başarılı Üniversite' Ödülü
Bingöl Üniversitesi, 'Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Çalışmalarına Destek Veren En Başarılı Üniversite' ödülüne layık görüldü. Ödül, törende Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik'e takdim edildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın