KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Ekim 2026 Pazartesi

Yök'ün takvimi sezer'e ayarlı

YÖK, 15 yeni üniversitenin rektör atamasını Sezer Çankaya'dan ayrılmadan yapmayı kararlaştırdı. Yeni rektör adayları da, 21-30 Kasım arasında YÖK'te “tanışma” adı verilen mülakata katılacak.

Yök`ün takvimi sezer`e ayarlı
04 KASIM 2006 CUMARTESİ 22:45
0
1049
0
AA aa
YÖK, hukuksuz olarak "tedviren" uyanıklığı ile rektör atadığı yeni üniversitelerin rektör atamalarını da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer dönemine yetiştirmek için düğmeye bastı.

15 üniversitenin "tedviren" atanmış rektörüne YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç tarafından bir an evvel rektörlük seçim sürecinin başlatılması için talimat verildi.
TAKVİM SEZER'E AYARLI
YÖK Genel Kurulu'nda alınan karar gereği yeni üniversitelerin rektörlük seçimleri takvimi de belli oldu. Buna göre üniversite için aday belirleme seçimlerinin 17-18 Kasım 2006 tarihlerinde yapılacak. 21-30 Kasım tarihleri arasında da yeni adaylar YÖK'te "tanışma" denilen mülakata çağrılacak. 15 yeni üniversite için YÖK'ün belirleyeceği 45 aday listesi ise, 1 Aralık'ta Cumhurbaşkanlığı'na gönderilecek. Böylece Mayıs ayında Çankaya Köşkü'nden ayrılacak olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer son rektör atamalarını gerçekleştirecek.


SEZER ATAYAMADI
15 yeni üniversitenin kurulmasına ilişkin 1 Mart 2006'da çıkarılan 5467 sayılı kanun, yeni üniversitelerin kurucu rektörlerinin 2 yıl için Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan tarafından önerilecek 3 aday arasından Cumhurbaşkanınca atanacağını öngörüyordu. Ancak yasanın söz konusu maddesi Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmişti. YÖK de hükümeti ve kanunları by-pass ederek 15 yeni üniversiteye tedviren "kurucu rektör" atadı. YÖK Başkanı Teziç, Sezer'i by-pass ederek 15 yeni üniversiteye rektör atadı. Böylece Sezer, yeni kurulan üniversiteye kurucu rektörünü atayamayan ilk Cumhurbaşkanı oldu.

15 yeni üniversitenin kurulmasına ilişkin 1 Mart 2006'da çıkarılan 5467 sayılı kanun, yeni üniversitelerin kurucu rektörlerinin 2 yıl için Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan tarafından önerilecek 3 aday arasından Cumhurbaşkanınca atanacağını öngörüyordu. Ancak yasanın söz konusu maddesi Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmişti. YÖK de hükümeti ve kanunları by-pass ederek 15 yeni üniversiteye tedviren "kurucu rektör" atadı. YÖK Başkanı Teziç, Sezer'i by-pass ederek 15 yeni üniversiteye rektör atadı. Böylece Sezer, yeni kurulan üniversiteye kurucu rektörünü atayamayan ilk Cumhurbaşkanı oldu.
Hukuçular 'Tedviren' rektör atanmasına ilişkin bir düzenlemenin ise YÖK Kanunu'nda olmadığı gerekçesiyle tepki gösterirken, YÖK yeni üniversiteleri hukuki geçerliliği şaibeli bir yönetime terketti.


3 günde 45 adayı mülakatla seçti

YÖK, 15 üniversitenin rektör adaylarını "tanımak" amacıyla 1 Kasım'da başladığı "mülakatlar"ı dün tamamladı. YÖK Genel Kurulu görüşmelerin ardından toplanarak, Manisa Celal Bayar, Zonguldak Karaelmas, Mersin, Kocaeli, Aydın Adnan Menderes, Kafkas, Muğla, Hatay Mustafa Kemal, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Balıkesir, Sakarya, Gaziosmanpaşa ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar üniversiteleri ile İzmir ve Gebze Yüksek Teknoloji enstitüleri için 3 adayı Cumhurbaşkanı Sezer'e sunmak üzere belirledi. Toplantıdan önce gazetecilerin sorularını cevaplayan YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, "Cumhurbaşkanı'na yeniden atama fırsatı vermek için istifa edecek misiniz" sorusu üzerine "Niyetim olan hiçbir şeyi gizlemedim. İstifa etmeyeceğim" dedi. Rektörlere Sezer'in görev süresi dolmadan 'istifa edin' şeklinde baskı yapıldığı ve direnenlere soruşturma açıldığı şeklindeki iddialarla ilgili olarak da Teziç, "Haber değeri olmayan şeylere ben açıklama getirmem. Bunu bilemem" şeklinde konuştu.


Sezer'in rektörünü belirleyeceği okullar

Cumhurbaşkanı Sezer'in 2011 yılının Ocak ayına kadar rektörlerini belirleyeceği yeni üniversiteler:

Çorum Hitit Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Ordu Üniversitesi, Yozgat Bozok Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Erzincan Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Rize Üniversitesi, Adıyaman Üniversitesi, M. Akif Ersoy Üniversitesi, Uşak Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi.

(Yeni Şafak)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.10.2026
04:12
Şemsiyeleri çıkartın! Bingöl`de sağanak yeniden başlıyor
Şemsiyeleri çıkartın! Bingöl'de sağanak yeniden başlıyor
Bir haftadır güneşli havanın etkili olduğu Bingöl'de yağışlı hava yeniden kendini gösterecek. Salı günü başlaması beklenen yağışların hafta boyunca sürmesi, sıcaklıkların ise cuma günü 14 dereceye kadar düşmesi tahmin ediliyor.
26.10.2026
04:10
Vali Çelik`in rotası bu kez Sülbüs oldu!
Vali Çelik'in rotası bu kez Sülbüs oldu!
Dağcılık sporuna özel ilgiyle bilinen Vali Cahit Çelik, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında 2 bin 878 rakımlı Sülbüs Dağı'na düzenlenen tırmanışa katıldı. Çelik, ardından Pergasur Şelalesi için yapılabilecek turizm çalışmalarını değerlendirdi.
26.10.2026
04:08
Demir ailesinden ek suç duyurusu
Demir ailesinden ek suç duyurusu
Solhan'da okul pansiyonunun yemekhanesindeki yük asansörünün düşmesiyle ağır yaralanan ve 9 gün sonra hayatını kaybeden 15 yaşındaki Abdulkerim Demir'in ailesi, adli soruşturmaya ek suç duyurusunda bulundu. Aile vekili Av. Erhan Ala, araştırılması istenen iddiaları paylaştı.
26.10.2026
04:08
Solhan`da inşaat iskelesinden düşen işçi yaralandı
Solhan'da inşaat iskelesinden düşen işçi yaralandı
Bingöl'ün Solhan ilçesinde inşaat iskelesinden düşen 45 yaşındaki işçi K.T., ilk müdahalesinin ardından Bingöl Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.
26.10.2026
04:07
Bingöl Altı Nokta Körler Derneği`nde yeniden Korkutata dönemi
Bingöl Altı Nokta Körler Derneği'nde yeniden Korkutata dönemi
Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şubesi'nin 14. Olağan Genel Kurulu'nda Mücahid Korkutata başkanlığa seçildi. Yeni dönemde kentte engelli bireylerin yaşadığı sorunların tespiti, çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve ilgili kurumlarla iş birliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
26.10.2026
04:05
Genç`te DBP 2. Olağanüstü Kongresi tamamlandı
Genç'te DBP 2. Olağanüstü Kongresi tamamlandı
Genç ilçesinde düzenlenen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) 2. Olağanüstü Kongresi'nde, tek listeyle gidilen seçimde Şefika Doğan ve Ali Yaşar eşbaşkanlığa seçildi. Yoğun katılımla gerçekleştirilen kongrede yeni inşa süreci ve ortak mücadele vurgusu yapıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın