KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
01 Kasım 2026 Pazar

Yeni bir anayasaya ihtiyacımız var

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 'Dünyanın birinci liginde oynayacak bir ülke haline geleceksek, yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. Bu konuda tüm partiler uzlaşı içerisinde' dedi.

Yeni bir anayasaya ihtiyacımız var
29 EYLÜL 2011 PERŞEMBE 21:10
0
1752
0
AA aa

Bakan Yılmaz, Balıkesir Üniversitesinin (BAÜ) 2011-2012 akademik yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, ülkeyi kalkınma konusunda, bulunduğu durumdan daha ileriye taşımak istediklerini, bu noktada bilgi ekonomisinin öne çıktığını söyledi.

21. yüzyılda artık sadece üretmenin yetmediğini, bilgi ve teknolojinin de üretilmesi gerektiğini anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bütün bunlar insanı ima ediyor. Eskiden kas gücü, şimdiyse tabiri caizse beyin kası öne çıkıyor. Eskiden beden teri, şimdiyse beyin teri öne çıkmış durumda. Bunlar da üniversiteleri ön plana çıkarıyor. Biz de buna önem veriyoruz. Üniversiteleri, sadece öğrencilerin mevcut bilgileri aldıkları mekanlar olarak algılamıyoruz, bilgiler, fikirler üreten kurumlar olarak görüyoruz. Çok fonksiyonlu Üniversite anlayışından yanayız. Birbirinin kopyası üniversiteler istemiyoruz. Her bir bölgede birbirinin kopyası üniversitelerin bir faydasının olacağını sanmıyoruz. Elbette her üniversitenin olmazsa olmaz boyutu olacaktır. Aynı zamanda özgün bir tarafının olması lazım. İçinde bulunduğu bölgenin özelliklerine göre belli alanlara yoğunlaşması, farklılaşması lazım. Rekabet dediğimiz şey böyle oluyor."

-"ÜNİVERSİTELERE YATIRIM 249 MİLYONDAN 2.4 MİLYARA ÇIKTI"-

Yılmaz, Türkiye'nin hizmet sektörleri ihraç edecek hale geldiğini, bu yolda ilerlediğini belirterek, eğitim alanında da üniversitelerin kendilerini geliştirerek, dünyanın birçok ülkesinden gençleri Türkiye'ye çekmelerini istedi.

Üniversitelere büyük önem verdiklerini anlatan Yılmaz, 10 yıl önce ülkedeki üniversitelere yapılan yatırım tutarının 249 milyon lira olduğunu, bugün ise bu rakamın 2.4 milyara yükseldiğini kaydederek, "Geçmişe göre 2-3 kat değil, 10 misli artış var. Bu bir ülkenin büyük fedakarlığı demektir. bu rakamlar üniversiteye verdiğimiz desteğin öneminin çok açık, net örneğidir" dedi.

Yılmaz, 2006'dan bu yana 50 devlet, 36 vakıf üniversitesi kurulduğunu kaydederek, öğrenci sayılarında da ciddi artış olduğunu, bir sıçrama döneminin yaşandığını ifade etti.

-"ÜNİVERSİTELERİMİZ DAHA ÖZERK HALE GELECEK"-

Bu yatırımların insana yapılan yatırımlar olduğunu vurgulayan Cevdet Yılmaz, şöyle devam etti:

"Üniversitelerden toplumla işbirliği noktasında çok şey bekliyoruz. Üniversiteler içine kapanık olsun istemiyoruz, dünyaya da ülkemize de açık yapılar olsun istiyoruz. İstiyoruz ki üniversitelerimiz daha çok katma değer üretsin. Bugün üniversitelerin öz gelirleri yüzde 12'ye ulaşmıyor. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Bütçeden belli bir dönem yatırım yaparsanız, altyapıyı kurarsınız. Ama asıl olan üniversitelerin kendi katma değerlerini üretmeleridir. Bunu gerçekleştirdiklerinde, daha özerk hale gelecek üniversitelerimiz."

Yılmaz, Anayasa Değişikliği çalışmalarına da değinerek, şöyle konuştu:

"Dünyanın birinci liginde oynayacak bir ülke haline geleceksek, yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. Bu konuda tüm partiler uzlaşı içerisinde. Herkes yeni bir anayasa istiyor. Önemli olan bütün bu kesimlerin ortak akılla bunu gerçekleştirmeleri. Bu, Meclisin görevi, Hükümetin görevi değil. Mecliste en büyük grubu bulunan parti olarak biz de buna en büyük katkıyı sunmaya gayret edeceğiz. İnşallah bu süreç başarılı bir şekilde sonuçlanır."

BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, daha sonra Bakan Yılmaz'a şilt sundu.

Bakan Yılmaz, törenin ardından BAÜ yerleşkesinde yapımı süren Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi inşaatında incelemelerde bulundu.

Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan'ı da ziyaret eden Bakan Yılmaz'a AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur eşlik etti.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
01.11.2026
00:37
Akaryakıta zam geldi! 100 TL`yi aştı!
Akaryakıta zam geldi! 100 TL'yi aştı!
Akaryakıt fiyatlarında gece yarısı itibarıyla yeni tarife yürürlüğe girdi. Benzinin litre fiyatına 4,15 TL, motorinin litre fiyatına 3,60 TL zam yapıldı. Yapılan artış, araç sahiplerinin yakıt maliyetlerini bir kez daha yükseltti.
01.11.2026
00:36
Bingöl dahil 30 ilde operasyon! 76 kişi tutuklama talebiyle sevk edildi!
Bingöl dahil 30 ilde operasyon! 76 kişi tutuklama talebiyle sevk edildi!
Bingöl'ün de aralarında bulunduğu 30 ilde, liderliğini Rusya'da bulunduğu değerlendirilen ve hakkında kırmızı bülten çıkarılan Beratcan Gökdemir'in yaptığı suç örgütüne yönelik operasyon düzenlendi. 90 şüphelinin yakalandığı operasyonda 76 kişi tutuklama, 14 kişi ise adli kontrol talebiyle hâkimliğe sevk edildi.
01.11.2026
00:35
Sultanbeyli`de Memleket Günleri başladı! Bingöl standına davet
Sultanbeyli'de Memleket Günleri başladı! Bingöl standına davet
Sultanbeyli'nde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Memleket Günleri, Orhan Hakalmaz konseriyle kapılarını açtı. 15 gün sürecek etkinlikte Türkiye'nin dört bir yanından yöresel lezzetler, gelenekler ve kültürel değerler tanıtılıyor. Etkinlikte Bingöllüler de hemşehrilerini Bingöl Standına davet etti.
01.11.2026
00:32
Bingöl`e 25 yılda 164,2 milyar liralık DSİ yatırımı! 167 tesis hizmete alındı
Bingöl'e 25 yılda 164,2 milyar liralık DSİ yatırımı! 167 tesis hizmete alındı
Bingöl'de son çeyrek asırda Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 167 tesis hizmete alınırken, yaklaşık 164,2 milyar liralık yatırım gerçekleştirildi. Yatırımlarla 11 bin 26 hektar tarım arazisi sulamaya açıldı, 137 taşkın kontrol tesisi işletmeye alındı. AK Parti'den yapılan açıklamada, devam eden projeler ve planlama aşamasındaki yeni yatırımların ayrıntıları da paylaşıldı.
01.11.2026
00:31
Bingöl merkezli 4 ilde uyuşturucu operasyonu: 20 şüpheli tutuklandı
Bingöl merkezli 4 ilde uyuşturucu operasyonu: 20 şüpheli tutuklandı
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde 4 ilde 35 adrese eş zamanlı düzenlenen operasyona 350 personel katıldı. Operasyonda uyuşturucu maddelerin yanı sıra kaçak sigara, puro, elektronik sigara, silah ve 935 fişek ele geçirildi. Gözaltına alınan 27 şüpheliden 20'si tutuklandı.
01.11.2026
00:31
Bingöl`de kaçak sigara operasyonu
Bingöl'de kaçak sigara operasyonu
Bingöl'de KOM ekiplerince düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 250 paket gümrük kaçağı sigara, 360 dal doldurulmuş makaron ve 20 puro ele geçirildi. Olayla ilgili 1 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın