KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Ekim 2026 Pazartesi

'Yemin ediyorum bu yasa yürürlüğe girecek'

Halkın sağlığı mı, halkın sağlığını hiçe sayarak para kazanmak isteyen lobi mi kazanacak?

`Yemin ediyorum bu yasa yürürlüğe girecek`
11 NİSAN 2009 CUMARTESİ 12:48
0
1269
0
AA aa
Milyonlarca insanın sağlığını tehdit eden kanser vakalarının ana sebebi olan sigaraya karşı yürütülen savaşa, sigara üreticileri lobisi engel olmaya çalışıyor. Gelişmiş ülkelerde yıllardır uygulanmakta olan kapalı mekanlarda sigara içilmesinin yasaklanması için hazırlanan yasa halkın sağlığını hiçe sayarak para kazanmaya çalışan sigara lobisini rahatsız etti. HABERTÜRK canlı yayınında sigara üreticileri lobisinin bu yasa çıkmayacak yemin iettiğinin açıklayan Murat Tuncer meydan okudu. Başbakan rcep akdağBen de yemin ediyorum ki; bu yasa geçecek"

VİDEO İÇİN TIKLAYIN

Hastanelerin onkoloji servislerinde kanser hastaları kaynıyor. Hastaların İstanbul, Ankara gibi şehirlerde doğru tedavilere ulaşmaları mümkün. Peki diğer şehirler için ne söylersiniz. Kanserli hasta sayısı bu kadar artıyorsa doğru yöntemler ve tedavi merkezleri hakkında ne söyleyebilirsiniz?

Kanser tedavisi konusunda en önemli sıkıntımız ne diye soracak olursak, insan kaynakları. 70 milyonu aşmış bir ülke 150 bin tane yeni kanserli, 350 bin tane kanserle yaşayan vatandaşımız var. Ancak 175 tane medikal onkoloğumuz var. Bu sayıyla bu kadar kanserli hastaya etkin, hızlı servis verebilmek insanüstü bir gayreti gerektiriyor. Bu göreve hiç birşey beklemeden, tamamen vicdani sorumlulukla, insanüstü gayretle hizmet veren medikal onkolog arkadaşalrımıza, kanser konusunda uzman arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum, minnetlerimi sunuyorum. Tüm uzmanlıklar alanında Türkiye ile Avrupa'yı kıyaslayacak olursak 5'te 1 oranında uzmanımız var. Hasta sayımız ise belki Avrupa'da 5-10 ülkenin toplamından fazla. Bizim çok hızlı bir şekilde insan kaynaklarımızı artırmamız gerekiyor. Hastaların hızlı hizmet alabilmeleri için kapsamlı kanser merkezlerini artırmamız gerekiyor. 2024 yılına kadar ülkemizde 54 tane yeni kanser merkezi kurmamız gerekiyor. Bunların planları yapıldı. Bunları kurmak maddi olarak külfet getirse de içinde bulunduğumuz koşullar bu merkezleri kurmak için bir engel teşkil etmiyor. Ekonomik olarak engelimiz yok ama insan kaynaklarımız yetmiyor. Eğer yüksek öğretim kurulu erken adım atsaydı bir 10 yıl önce bugün bir sıkıntı çekmeyecektik. Maalesef önümüzdeki 5-10 yıl daha bu sıkıntıyı çekmeye devam edeceğiz.

Eğer böyle bir sıkıntı varsa insanlar doltorlara ulaşamadan da hayarını kaybediyor, değil mi?

Çok zor ulaşıyorlar, sıkıntılar içerisinde ulaşıyorlar. Doğu'daki bir vatandaşımız en yakın üniversiteye başvuruyor. Eğer orada uzman yoksa Ankara'ya veya başka bir şehre medikal onkoloji merkezine gönderiliyor. Evinde uzakta, otelde kalacak. Biz öyle kanser merkezleri planladık ki; hasta hiç icret ödemeden otel hizmeti de alsın. Böyle 54 merkezi kurduğumuz zaman Anadolu'nun her köşesinde hastalar hızlı bir şekilde sağlık hizmeti alacak.

Sigara konusunda üreticiler ne kadar uyarılıyorlar? Bu konuda yeterli mekanizmalar var mı? Neler yapılabilir?

Bizim bütün dünyaya örnek olmuş bir kanunumuz var. Temmuz'da da inşallah bütün Türkiye'de çok etkin bir şekilde devreye girecek. Çok ciddi bir karşı saldırı ile karşı karşıyayız. Sigara üreticilerini öne sürüdüğü bazı federasyonlar, bu kanun Temmuz'da yürürlüğe giremeyecek diye yemin edebiliyorlar. Bu kadar tutarsız davranabiliyorlar. İnsanlığın bu kadar zararına olan birşeyi hiçe sayabiliyorlar.

Sigara üreticileri kendilerine bu kadar güveniyorlar mı? 19 Temmuz'da yasa yürürlüğe girmeyecek diye mi düşünüyorlar?


Kendileri yemin ediyorlar. Ben de yemin ediyorum gireceğine dair. Tıp fakültesinden mezun olurken yaptığım Hipokrat yemini bu yemini etmemi gerektiriyor. Ben şuna güveniyorum, eğer sayın Başbakan'ımız başbakan ise 19 Temmuz'da, Sağlık Bakanı'mız Sağlık Bakanı ise bu kanun yürürlüğe girecektir. 2 tane çok öenmli güvencemiz var. Sayın Başbakan'ımız kişisel olarak bir destann yarattı sigara kanununda. Bu kesinlikle önemsememiz lazım. Bütün dünyaya örnek oldu. Sağlık Bakanı'mızda büyük bir savaş verdi. Tabii Maliye Bakanı'mızın da sigara vergilerinde geri adım atmamasını hatırlatmak lazım. O vergiler biraz daha artabilirdi. Ne yazık ki; ülkemizde bazı çatlak sesler çıktı, "Bu vergiyi artırırsanız kaçakçılık artar" diye. Maalesef bunu söyleyen kişi, bunun olmaması için sorumlu olan kişiydi.
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.10.2026
01:00
Fon tasfiyesinde 40,8 milyar TL ödendi: Yatırımcı sayısı 45 bini aştı
Fon tasfiyesinde 40,8 milyar TL ödendi: Yatırımcı sayısı 45 bini aştı
Fon Koordinasyon Kurulu'nun altıncı toplantısında tasfiye sürecindeki yatırım fonlarının son durumu ele alındı. Üç portföy yönetim şirketinin kurucusu olduğu 66 fonda 45 bini aşkın yatırımcıya yönelik 40,8 milyar liralık ayni ve nakdi tasfiye işlemi tamamlanırken, tasfiye sürecindeki fon sayısı 131'den 65'e geriledi.
18.10.2026
23:40
Bingöl`de iki ayrı trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı
Bingöl'de iki ayrı trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı
Bingöl-Muş ve Bingöl-Erzurum karayollarında meydana gelen iki ayrı kazada 2 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı. Ilıcalar beldesi yakınlarında beton menfeze çarpan otomobildeki 2 kişi yaşamını yitirirken, 1 kişinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.
18.10.2026
23:16
Baraç`tan eğitim eleştirisi;
Baraç'tan eğitim eleştirisi; 'Belirsizlikler giderilmeli'
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç; 20'nin üzerinde okulda sürdüğünü belirttiği tadilat çalışmaları, servis sorunları ve yönetici atamalarındaki gecikmelere dikkat çekerek İl Millî Eğitim Müdürlüğünden açık takvim ve şeffaf bilgilendirme istedi.
18.10.2026
23:12
Protesto ile başlayan maçta 4 gol!
Protesto ile başlayan maçta 4 gol!
Kendi sahası olmadığı için her hafta başka bir şehirde sahaya çıkan 12 Bingölspor, Kütahyaspor karşılaşmasına futbolcularının bir dakika boyunca çömelerek yaptığı protestoyla başladı. Sahadaki mücadelede Koray Yağcı'nın iki golüyle öne geçen Bingöl temsilcisi, 2-2'lik beraberlikle bir puan aldı.
18.10.2026
23:11
Eğitim-Bir-Sen Bingöl 2 No`lu Şube güven tazeledi
Eğitim-Bir-Sen Bingöl 2 No'lu Şube güven tazeledi
4. Olağan Genel Kurul'da yeniden göreve gelen Prof. Dr. Hüseyin Çaldak, Bingöl Üniversitesi'ndeki akademik ve idari personelin hakları, liyakatli atamalar ve adil kadro süreçleri için mücadele edeceklerini belirtti.
18.10.2026
23:10
Bingöl`de bir haftada 34 şüpheli yakalandı: 3 kişi tutuklandı
Bingöl'de bir haftada 34 şüpheli yakalandı: 3 kişi tutuklandı
Bingöl'de emniyet ekiplerinin bir haftalık çalışmalarında uyuşturucu maddeler, ruhsatsız silahlar ve çeşitli suç aletleri ele geçirildi. Aranan 24 kişinin de yakalandığı çalışmalarda 6 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın