KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Kasım 2025 Pazar
°C

‘YEMEK YEMEK DE BAĞIMLILIKTIR’

Geliştirdiği “Vata prensibi” ile kilo problemi olanları “Korkma ye!” diyerek zayıflatan psikolog Zaza Yurtsever: “Yapılan diyetler geçici olarak kilo verdiriyor, ancak hastalığın temeli olan yeme bağımlılığına çözüm sağlamıyor. Öncelikle yeme alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerek. Önemli olan vücudumuzun ihtiyaç duyduğu kadar yemeyi öğrenmek” diyor.

‘YEMEK YEMEK DE BAĞIMLILIKTIR’
15 EKİM 2012 PAZARTESİ 00:04
0
1505
0
AA aa

 “Vata prensibini” evinde verdiği yemek davetinde anlatan Yurtsever, kilo problemine bilinen kalıpların dışında bir çözüm getirdiğini, kilo probleminin yeme bozukluğundan kaynaklanan bir rahatsızlık olduğunu söylüyor.

Zaza Yurtsever, Vata prensibini uzun yıllardır “diyet kısırdöngüsü”ne girmiş, yemekle ilişkisi bozulmuş, yediği her lokmadan suçluluk duyan insanlar için geliştirdiğini belirterek, ideal kilonun herkesin fiziksel ve genetik yapısına göre değiştiğini belirtiyor.

Zaza Yurtsever, yemek yemenin sigara ve alkol gibi bir bağımlılık olduğunun altını çiziyor. Pek çok hastanın duygusal açlıktan dolayı yemek yediğini ve kişilerin yaşadığı duygusal iniş-çıkışlar karşısında kendilerini yiyerek cezalandırdığını ya da ödüllendirdiğini ifade ediyor. Diyet yapan kişilerde “yoyo etkisi”nin gerçekleştiğini söyleyen Yurtsever, “Sizin diyet diye algıladığınızı, beden kıtlık olarak değerlendirir ve birkaç kilo fazla alarak kendisini bir sonraki kıtlık dönemine daha iyi hazırlar. Diyetlerin ardındaki başarısızlık iradesizlik değil, bedenimizin diyete karşı geliştirdiği biyolojik tepkidir” diyor. Yurtsever, hastalarının önce yeme problemlerine psikolojik açıdan bakmalarını, daha sonra normal yemek yemeyi öğrenerek “kişisel ideal kilolarına” gelmelerini sağlıyor. Yurtsever'e göre, İstanbul'da yaşayanların yüzde 80'inde yeme bozukluğu var. Ancak birçok kişi hastalığının farkında değil.

Berlin'de akademisi var

1968 Bingöl doğumlu Zaza Yurtsever, 1981 yılında ailesiyle birlikte Almanya'nın Duisburg kentine yerleşti. Orta öğrenimini burada tamamlayan Yurtsever, 1990 yılında üniversitelerden olan Marburg'da psikoloji eğitimine başladı. Klinik psikoloji bölümünde yüksek lisans yaptı. 1997 yılında klinik psikoloji alında çalışmaya başlayan Yurtsever, 2005 yılından bu yana Türkiye ve Almanya'da yaşıyor. 2012 yılında tanınmış psikolog Johann Kluczny ile Berlin'de Vata Akademisi'ni kurarak kilo problemleri üzerine kişisel ve grup terapileri uygulayan Yurtsever, travma ve bağımlılık terapisi, hipnoterapi ve NLP alanında uzmanlık eğitimleri aldı. 2011 yılında Vata prensibiyle zayıflama yöntemlerini anlattığı, 15 seanstan oluşan “Korkma Ye” adlı kitabı yayımlandı.

Vata prensibi nedir?

“Vata prensibi” ismini Ayuveda tıbbının Vata, Pitta, Kapha adlı yaşam enerjilerinden alıyor. Vata bedenimizdeki ve ruhumuzdaki hareketliliği ifade ediyor. Vata prensibi iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde geleneksel bilişsel davranış terapisinin esasları göz önünde bulunduruluyor. İkinci bölüm ise hipnozdan oluşuyor. Hastaya bedenini kabullenmek, doğallığını yitirmiş yeme davranışı ile yüzleşmek, toplumsal ritüellerden sıyrılmak ve duyguları kontrol etmek ile ilgili egzersizler yaptırılarak normal yeme alışkanlığı kazandırılmaya çalışıyor.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.11.2025
03:47
Vali Usta, Bingöl`ün afete hazırlık kapasitesine dikkat çekti
Vali Usta, Bingöl'ün afete hazırlık kapasitesine dikkat çekti
Bingöl'de İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta; 'İstanbul ve Ankara'dan bile daha iyi durumda olduğumuz yönler var' dedi ve yürütülen çalışmaları aktardı.
23.11.2025
03:46
Bingöl`de saman yüklü kamyon devrildi
Bingöl'de saman yüklü kamyon devrildi
Bingöl'de saman yüklü kamyonun devrilmesi sonucu maddi hasar meydana geldi.
22.11.2025
02:18
Genç Yazar Asya Şanlı, 4. Sınıfta Kendi Kitabını Yazdı
Genç Yazar Asya Şanlı, 4. Sınıfta Kendi Kitabını Yazdı
Bingöl Bist Kaleönü İlkokulu 4/D sınıfı öğrencisi Asya Şanlı, hayal gücünü kullanarak yazdığı 'Macera Peşindeki Üçlü' adlı kitabıyla hem arkadaşlarına hem de okurlara ilham veriyor. 34 sayfalık eser, anılar ve bu anılar üzerinden çıkarılan mesajlarla dolu.
21.11.2025
17:19
DEM Parti`den Bingöl`de Halk Buluşması
DEM Parti'den Bingöl'de Halk Buluşması
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Pervin Buldan, Bingöl'de düzenlenen halk buluşmasında Türkiye'nin demokratik geleceği ve Kürt meselesiyle ilgili mesajlar verdi. Toplantıda demokrasi, sosyal adalet ve ekonomik hakların güçlendirilmesi de öne çıkan başlıklardan oldu.
21.11.2025
16:06
Bingöl`de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Bingöl'de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Musyan-Der Yönetimi ve Köylüler, mesire alanını yeşillendirdi. Altunhan, Hasan Bey Suyu'na giden yolun asfaltlanmasını talep etti.
21.11.2025
15:32
Bingöl Üniversitesi`ne
Bingöl Üniversitesi'ne 'En Başarılı Üniversite' Ödülü
Bingöl Üniversitesi, 'Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Çalışmalarına Destek Veren En Başarılı Üniversite' ödülüne layık görüldü. Ödül, törende Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik'e takdim edildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın