Emekli memurların zamlarının artırılmasıyla ilgili açıklama yapan Emekli Memur-Sen Bingöl İl Başkanı Zihni Yazıcı; 'Kamu görevlisi emekliler, sözlerin tutulmasını, seyyanen ilave ödemenin yansıtılmasını bekliyor' dedi.
Emekli Memur-Sen Bingöl Başkanı Zihni Yazıcı, en düşük kamu görevlisi aylığının adil bir ücrete kavuşturulması gerektiğini vurgulayarak; “Ülkemiz; medeniyet değerlerimizi esas alarak, insanı önceleyen ve önemseyen görüş ve uygulamalarıyla her zaman sosyal devlet ilkesinin gereğini eksiksiz yerine getirmiştir. Devletimiz; her sözünü fiili uygulamaya dökerek hiçbir sözün havada kalmasına müsaade etmemiş ve dayatılmak istenen ekonomik krizleri, bölgesel baskıları reddederek; çalışanı, emeği, alın terini ve emeklileri korumaya yönelik düzenlemeleri hayata geçirmiştir. Bütün bu süreçlerde; Emeklilikte Yaşa Takılanların sorununun çözümü, en düşük emekli aylığının artırılması ve enflasyon üzerinde verilen artış oranlarıyla; insana, emeğine ve onuruna dair bütün herkes tarafından takdir edilen düzenlemeler gerçekleştirilmiştir.”
“EMEKLİLER TARAFINDAN KABUL EDİLEBİLİR BİR ARTIŞ ORANI KARARI ÇIKMADI”
Hiçbir emekli tarafından kabul edilebilir, anlaşılabilir, anlatılabilir ya da aktarılabilir bir artış oranı kararı çıkmadığını belirten Başkan Yazıcı; “Bu düzenlemelerin bir yenisi de; Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından verilen “En düşük memur maaşı da 22 bin lirayı bulacak. Memur maaşlarındaki bu artışlar otomatik olarak emeklilerine yansıyacak.” sözüdür. Bu söz gereği haziran ayı enflasyon rakamının açıklanmasıyla birlikte emekli aylıklarındaki artış bütün emekliler tarafından merakla beklendi. En düşük kamu görevlisi maaşını 22.000 TL'ye yükseltecek düzenleme gereği, mayıs ayından bu zamana kadar kamu görevlisi emeklileri de benzer artış ve kıyaslanabilir rakamlar üzerinden hesap makinelerinin bütün fonksiyonlarını çalıştırdı. Fakat hiçbir emekli tarafından kabul edilebilir, anlaşılabilir, anlatılabilir ya da aktarılabilir bir artış oranı Kararı çıkmadı” dedi.
"5510 SAYILI KANUNDAKİ MAĞDURİYET ÇOK DAHA BÜYÜK BİR BOYUTA ULAŞMIŞTIR"
“Hiçbir emekli tarafından hesap edilmeyen, edilmesine imkân dahi verilmeyen bu artış oranı; ne mali disiplinle, ne sıkılaşma politikasıyla ne de Büyük Türkiye vizyonuyla maalesef uyuşmamaktadır” diyen Yazıcı; “Kamu görevlilerine yüzde 17,55 oransal artış ve 8.077 ₺ seyyanen zam; kamu görevlisi emeklisine ise ekonomik kayıplardan bağımsız, piyasa gerçeklerinden uzak, hane giderlerinden habersiz, sadece yüzde 25 zam layık görüldü. Yapılan zam ile 9.800 ₺'ye çıkarılan en düşük emekli kamu görevlisi aylığının mevcut asgari ücretin altında kalması hakkaniyet ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Kira fiyatlarında yaşanan artışlar, emtia fiyatlarındaki yükselişler, gelirden daha çok artan giderler ve en düşük emekli kamu görevlisi aylığının asgari ücretin altında kaldığı görülerek artış yapılmalı, en düşük kamu görevlisi aylığı adil bir ücrete kavuşmalıdır. Kaldı ki bu rakamlar Emekli Sandığı Kanununa göre hesaplanmışken, 5510 sayılı Kanundaki mağduriyet çok daha büyük bir boyuta ulaşmıştır. Çalışırken hak edilen fakat emekli aylığı hesabında dikkate alınmayan birçok kalem, emekli aylığını düşürmektedir. Çalışan-Emekli arasındaki bu büyük rakamsal farklılık, sosyal güvenlik sisteminin çarpıklığını en net ve açık biçimde gözler önüne sermektedir” ifadelerini kullandı.
“KANUN TEKLİFİ ONARILMALI”
Emekli Memur Sen İl Başkanı Zihni Yazıcı, emeklileri mağdur etmeyecek düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek Kanun Teklifi onarılması gerektiğini söyledi. Yazıcı, “Emekli olup geçim derdi yaşamayı mı yoksa kamu personel sistemini ve personel istihdamını olumsuz etkileyecek şekilde zorunlu emekliliğe kadar çalışmayı mı tercih edeceğimizi bilemediğimiz bir sistem dayatılıyor. Emekli kamu görevlileri bu artışlardan sonra; göreve geri dönmeyi istiyor, düşük emekli aylıkları altında ezilmek istemiyor. Emekli kamu görevlilerinin maaş artışları masada belirleniyor, emeklileri temsil edecek sendikaya izin verilmiyor. Yasal mevzuat sizi ilgilendiriyor fakat sizi masadan uzak tutmak için yasanın değiştirilmesine direniliyor. Memur-Sen olmasa emeklilerin sesi bile duyulmuyor. Emekliler, torununa harçlık verirken, markette alışveriş yaparken ve hayatının diğer alanlarında gelir düşüklüğünü ve geçim sıkıntısını hissetmek istemiyor” dedi.
“SEYYANEN ZAMMIN TÜM KAMU GÖREVLİSİ EMEKLİLERİ İÇİN DE GEÇERLİ OLMASINI İSTİYORUZ”
Emekliler olarak dertlerinin kıymeti mazide kalan anlayışını ortadan kaldırarak; tarihe yön vermiş, ülkemizin birikimini artırmış kamu görevlisi emeklilerini; adil ve hakkı olana kavuşturmak olduğunu aktaran Başkan Yazıcı; “Biz farklı olanı, ayrı olanı ya da hakkımız olmayanı istemiyoruz. Kamu personel sistemi; çalışan ve emeklisiyle bir bütünlük içerisinde, adil bir zeminde bugüne kadar varlığını sürdürmüştür. Yeni düzenlemeyle olmaması gerekene mevzuatta yer vererek toplumsal huzursuzluğu artırmak, mevcut sistemi bozan bir yöntemdir. Düşük artış oranıyla; bütçeye tasarruf oluşturmak için enerji harcanırken, sosyal maliyet gözden kaçırılmamalıdır. Yapılması gereken ve beklentilere karşılık verecek olan; seyyanen zammın tüm kamu görevlisi emeklileri için de geçerli olmasıdır. Yüzde 17,55 artış oranı uygulandıktan sonra aylık bağlama oranı üzerinden 8.077 ₺ seyyanen zam yansıtılmalı, ortadaki karışıklık ve kargaşa giderilmelidir. Türkiye, Ülkesi için emek verenlere ve devletine gönül verenlere hesap makinesinin küçük rakamlarıyla hesap yapmayacak kadar büyük bir devlettir. Büyük ve Güçlü Türkiye vizyonuna yakışan, 100. Yılında emeklisini mağdur etmeyecek düzenlemeleri hayata geçirmektir. Biliyoruz ki, Büyük ve Güçlü Türkiye emeklisine hak ettiği aylığı verecek, çalışan-emekli tartışmasına fırsat tanımayacak büyüklüktedir. Bu sebeplerle, Komisyon aşamasında emeklilere yönelik atılan adımın devamı Genel Kurul aşamasında da gelmeli, emekliler tarafından endişeye ve huzursuzluğa neden olacak Kanun Teklifi onarılmalı, emeklilerin refahını iyileştirmeye yönelik tamiri yapılmalıdır” dedi.
Çaresi var başkan. Canını sıkma. Eğitim camiasında yan gelip yatan kendince egitim verdiğini sanan egitimin bir kısmını dershanelere miras olarak bırakan yüzlerce öğretmen var. Onlara bedava verilen maaşları size versinler. Çözüm bu.
Biz ssk, bağkur emeklisi değiliz. Biz emekli sandığından memur emeklileriyiz. Memura ne verildiyse eskiden olduğu gibi aynısını memur emeklilerinede vermeleri gerekirken ne oldu da bu ayrımcılığı, bölücülüğü yaptılar? Verdiğimiz oyların karşılığı buysa helal olsun! 8 bin tl seyyanen ödeme ve 17.55 zam istiyoruz. Gereğinin yapılmasını arz ederiz
Bingöl'de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de Yukarı Çavuşlar köyünün 7,5 kilometrelik yolu sıcak asfaltla yenilendi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yolu inceleyen Vali Cahit Çelik, kuzey ilçelerine hizmet verecek saatte 120 ton kapasiteli yeni asfalt plentinin ihalesine gelecek hafta çıkılacağı müjdesini verdi.
16.10.2026
22:52
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
TÜİK'in açıkladığı ölüm istatistiklerinde Bingöl'ün sırası dikkat çekti. Kentte bir yılda bini aşkın kişi hayatını kaybederken, komşu illerle arasındaki fark da ortaya çıktı. Peki, Bingöl Türkiye genelinde kaçıncı sırada yer aldı, zirvede hangi şehirler var?
16.10.2026
16:55
Bingöl'de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl Üniversitesi ile İŞKUR iş birliğinde 689 öğrenci için Gençlik Programı düzenlenecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek. Öğrencilere katıldıkları her gün için 1.375 TL cep harçlığı ödenecek.
16.10.2026
16:37
Bingöl'de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde toplam 135 kişi İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında istihdam edilecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek.
16.10.2026
16:04
İstanbul'dan Bingöl'e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul Tuzla'daki öğrencilerin kendi elleriyle ördüğü atkılar ve yazdıkları notlar, Bingöl'ün Genç ilçesindeki Yayla Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencilerine ulaştı. Genç İçin Bir Saat Derneği ve Minik Çocuklar Bingöl Grubu tarafından düzenlenen etkinlikte öğrencilere çanta, kırtasiye seti ve atkı hediye edildi.
16.10.2026
15:37
Bingöl'de kaç kişiye bir araç düşüyor?
TÜİK, Eylül 2026'ya ilişkin araç istatistiklerini açıkladı. Bingöl'de kayıtlı araç sayısı artarken, kent nüfusu dikkate alındığında kaç kişiye bir araç düştüğü de ortaya çıktı. Peki, 282 bin 299 kişinin yaşadığı Bingöl'de her kaç kişiye bir araç düşüyor?
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın