KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Ekim 2026 Çarşamba

Yabancının faiz oyunu doları 1.33 ytl'ye çekti

Yabancılar Merkez Bankası'nı faiz artırımına zorlamak için bono satıp döviz alıyor

Yabancının faiz oyunu doları 1.33 ytl`ye çekti
17 NİSAN 2008 PERŞEMBE 10:14
0
1018
0
AA aa
Türkiye piyasaları uluslararası piyasalardaki olumlu havaya rağmen dün çalkantılı bir gün geçirdi. Dünya durgunken yabancı satışıyla Türkiye'de döviz ve faizin yükselmesi dikkat çekti. Dünyada dolar Euro karşısında değer yitirirken Türkiye'de 1.33 YTL'yi aştı. Faiz yüzde 18,75'i gördü. İşte bu tablo piyasalarda "Yabancı yatırımcılar bugünkü toplantı öncesinde Merkez Bankası'nı faiz artırımına zorlamak için bono satıp döviz alıyor" yorumlarına neden oldu. En yüklü bono satışını yapan 4 yabancı kurumun aynı gün yayınladığı raporlarda "Merkez faizi artırmalı" tavsiyesinde bulunmaları da tepki çekti. Nitekim geçen hafta kriz ortamında para çıkışını engellemek için İzlanda faizini yüzde 15.50'ye, Güney Afrika da yüzde 11.50'ye yükseltmişti. Dünkü yangını söndürmek için yerli büyük bankalar devreye girdi. Bonoda satışları yerliler karşılarken dövizin daha fazla yükselmesine engel olundu. İMKB-100 endeksi ise olumsuz gelişmelere paralel dün yatay seyretti. Endeks 41 bin 245 puana kadar gerilediktan sonra günü yüzde 0.07'lik düşüşle 41 bin 555 puandan kapattı. Piyasalardaki hareketliliğe neden olan diğer gelişmeler ise şöyle:

* Kredi derecelendirme kuruluşu S&P gelişmekte olan ülkelerin çoğunda not indirimleri olabileceğini açıkladı.

* Türkiye İstatistik Kurumu, mart ayında tüketici güven endeksinin yüzde 6.4 gerilediğini bildirdi.

* Doğrudan yabancı yatırım miktarı 2008 yılının ilk iki ayında yüzde 80 azalarak, 1 milyar 592 milyon dolara geriledi.

* Avrupa Bölgesi'nde mart ayında enflasyonu yıllık bazda yüzde 3.6'ya yükseldi. Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmeyeceği yönündeki beklentiler ile dolar Euro karşısında kan kaybetti. Eurodolar paritesi dün 1.5976 sente kadar yükseldi.

* ABD ham petrolü dün 114.95 dolara kadar yükselirken, altın fiyatları da 944.5 dolara çıktı.
GÜNDEM NOT İNDİRİMİ
Standard & Poor's, gelişmekte olan piyasalarda ekonominin 2009'a kadar yavaşlaması beklendiğinden, bu ülkelerin kredi notlarında indirimlerin sayısının yakın zamanda, artırımların sayısını aşabileceğini belirtti. S&P dün yaptığı açıklamada, "Gelişmekte olan piyasalarda not artırımlarının, not indirimlerini aştığı beş yıllık dönem sonuna yaklaşılıyor olabilir" dedi.
EURO AŞIRI DEĞERLİ
Merrill Lynch nisan ayı 'Fon Yöneticileri Araştırması'na göre, doların gerçek değerinin altında, Euro'nun ise aşırı değerli olduğunu düşünenlerin oranı yükseldi. Doların gerçek değerinin altında olduğunu düşünen fon yöneticilerinin oranı üç ay öncesindeki yüzde 30 seviyesinden yüzde 50'ye yükseldi. 'Euro aşırı değerli' diyenlerin oranı ocak ayında yüzde 55 iken söz konusu oran nisan ayında yüzde 71'e çıktı.
Sabah

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.10.2026
14:01
Bingöl`de ticari taksi tepkisi:
Bingöl'de ticari taksi tepkisi: 'Hiç mi denetleyen yok?'
Bingöl'de bazı ticari taksilerin aşırı hız, hatalı sollama ve yıpranmış araçlarla trafiğe çıkması vatandaşların tepkisine neden oluyor. Bingöl Online'a ulaşan bir vatandaş, bindiği takside emniyet kemeri tokasının bulunmadığını belirterek yetkililere denetim çağrısı yaptı.
21.10.2026
12:39
Seven`den gençlere;
Seven'den gençlere; 'Bizim geleceğimiz sizlersiniz'
AK Parti Bingöl İl Başkanı Yılmaz Seven, TÜGVA Bingöl Erkek Öğrenci Yurdu'nda gençlerle bir araya gelerek siyasette gençlerin rolü, liderlik ve topluma hizmet konularında değerlendirmelerde bulundu. Seven, 'Gelecekle ilgili beklentilerimiz ve hayallerimiz varsa bunları gerçekleştirecek olan siz değerli gençlerimizsiniz' dedi.
21.10.2026
12:27
'Benim Gözümden Bingöl' temalı fotoğraf yarışması
Bingöl Üniversitesi'nde 'Benim Gözümden Bingöl' temalı 2. Geleneksel Fotoğraf Yarışması için başvurular 21 Ekim'de başlayacak, 3 Kasım 2026'da sona erecek. Yarışma, yalnızca uluslararası öğrencilerin katılımına açık olacak.
21.10.2026
12:11
Bingöl`de 43,9 milyar TL`lik yatırım: Projelerin yüzde 47`si gerçekleşti
Bingöl'de 43,9 milyar TL'lik yatırım: Projelerin yüzde 47'si gerçekleşti
Bingöl'de yürütülen 289 yatırım projesinin 57'si tamamlandı, 198'i devam ediyor. İl Koordinasyon Kurulu toplantısında hastane, havalimanı ve karayolu yatırımlarının son durumu da değerlendirildi.
20.10.2026
22:40
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Erzurum karayolunun Elmalı köyü mevkiinde otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı. Yaralanan 3 kişi hastaneye kaldırıldı.
20.10.2026
21:58
Bingöl`de 350 öğrenciye trafik eğitimi verildi
Bingöl'de 350 öğrenciye trafik eğitimi verildi
Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, iki lisede düzenlenen eğitimlerde öğrencilere trafik kuralları, trafik levhaları ve güvenli davranışlar hakkında bilgilendirmede bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın