KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Ekim 2026 Pazartesi

Vücudumuzun gizemli bileşenleri...

İSTANBUL - Hiç farkında olmadığınız halde, vücudumuza her an binlerce emir gelir gider ve yaşamınızı en uygun ve en kolay hale getirir. Bu sinyaller, metabolik faaliyetlerimizin düzenlenmesi amacıyla bizi hastalıklardan koruyan hormonlarımızın salgılanma veya baskılanması yönünde uyum içinde iletilir. Sağlıklı bir yaşam için çok önemli olan hormonlarımızın eksikliği durumunda dışarıdan takviye yapılması gerekir.

Vücudumuzun gizemli bileşenleri...
26 ŞUBAT 2007 PAZARTESİ 09:13
0
1073
0
AA aa
Öyle ise hormon nedir?
Vücutta bulunan bir çok organların salgıları doğrudan doğruya kana karışır. Endokrin adı verilen bu organların salgıladıkları etken maddelere hormon denir. Selye (1947) hormonları şöyle tarif etmiştir. “Hormon belirli hücreler tarafından yapılan ve aktivitesini etkilediği uzak yerdeki hücrelere, kanla taşınan bir fizyolojik-organik bileşiktir” Hormonlar vücut regülatörleridirler. Vücudun düzenli çalışması için mutlaka lüzumludurlar. Hormon terimi ilk defa Bayliss ve Starling tarafından ince bağırsak mukozasından sekretin salınımını göstermek üzere 1902 yılında kullanılmıştır. Hormon terimi yunanca kökenden gelmekte ve uyarmak, canlandırmak manasına gelmektedir.

Hormonların Hareketine Örnek; Heyecanlandığınızda veya korktuğunuzda, sinir hücrelerimiz derhal sinyal sistemini uyarır ve büyük bir hızla ve yolunu şaşmadan hedefe ulaşarak böbrek üstü bezlerinizi hareketlendirir. Mesajı alan böbrek üstü bezleri adrenalin hormonu salgılar. Adrenalin hormonu ise kana karışarak, neredeyse bütün vücudu alarma geçirir. Sindirim organlarının hareketlerini engeller ve sindirme sürecini durdurur. Böylece sindirime katılmayan önemli miktarda kan, kasları beslemek üzere boşta kalmış olur. Aynı zamanda kalbin ritmi hızlanır, kan basıncı artar. Akciğerlerin bronşları genişleyip, oksijen girişini ve kanın oksijenle beslenmesini hızlandırır. Kandaki şeker miktarı artar. Bu da kaslara fazladan enerji sağlar. Nihayet gözbebekleri genişler ve gözlerin ışık uyarımlarına karşı duyarlılığı artar. Bütün bu etkiler bir araya geldiğinde ise, bir insan ister kaçma, ister savunma, isterse de saldırma durumuna geçmek üzere olsun, her durumda büyük bir performans göstermeye hazır duruma gelir.

Hormonlar hangileridir?
Bilinen en başlıca hormonlar, hipofiz bezinden denetlenenler ve diğerleridir. Hipofizden denetlenen hormonlar tiroid hormonu, kortizol hormonu, büyüme hormonu, prolaktin, seks hormonları ve su dengesinde rol alan hormonlardır. Ayrıca eksikliğinde diyabet hastalığı (şeker hast.) oluşan insülin ve insülinle koordine olarak salgılanan glukagon, adrenalin, büyüme hormonu, kortizol gibi hormonlar, vücuttaki kalsiyum dengesini sağlayan paratiroid hormonu, sindirim sistemindeki sindirime yardımcı sayısız hormonlar akla gelir.

Hormonlar, vücudun gizli patronlarıdır. Dış görünüşümüzde, ruhsal dengemizde, fiziksel aktivitelerimizde, organlarımızın çalışmasında ve hatta kilolarımızda bile hormonlarımızın etkisi vardır. Erkek ve kadınlarda oranları birbirinden farklı olsa da aynı hormonlar bulunur. Kadınlık ve erkeklik hormonu olarak da isimlendirilen testesteron ve östrojen kadınları erkeklerden, erkekleri kadınlardan ayıran en önemli hormonlardır.

Hormonal hastalıklar neledir?
Hipofiz, tiroid, paratiroid, böbreküstü bezi, over ve testis gibi salgı bezlerinden hormonların az veya cok salgılanması hormon hastalıklarını olusturur. Diyabet, obezite, beslenme, metabolizma bozuklukları, kemik erimesi, lipid (kolesterol, trigliserid), ürik asit yüksekliği, polikistik over hastaliği, tüylenme gibi sorunlar ile karşılaşmak mümkündür.

Laboratuarımızda yapılan hormon testleri nelerdir?
Hormon testlerinin hizmeti, Memorial Hastanesi Klinik Laboratuvar bünyesinde 24 saat süreyle verilmektedir. Geniş bir test paneline sahip olup her türlü hormonal tetkik ve beraberinde uyarma-baskılama testleri de yürütülmektedir. Bu alanda kesintisiz hizmet vermek üzere üstün analitik performansa sahip iki adet cihaz kullanılmaktadır. Tüm laboratuvarlarımızda internal ve eksternal kalite kontrol programları da uygulanmaktadır. Hastanemiz Klinik Laboratuvar' ına gelen testler mümkün olan en kısa süre içinde çalışılıp sonuçlar yazılı olarak aynı laboratuvardan alınabilindiği gibi Laboratuvar Bilgisayar Sistemi aracılığı ile onaylandığı anda isteği yapan servis veya poliklinik tarafından da izlenebilmektedir.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.10.2026
04:12
Şemsiyeleri çıkartın! Bingöl`de sağanak yeniden başlıyor
Şemsiyeleri çıkartın! Bingöl'de sağanak yeniden başlıyor
Bir haftadır güneşli havanın etkili olduğu Bingöl'de yağışlı hava yeniden kendini gösterecek. Salı günü başlaması beklenen yağışların hafta boyunca sürmesi, sıcaklıkların ise cuma günü 14 dereceye kadar düşmesi tahmin ediliyor.
26.10.2026
04:10
Vali Çelik`in rotası bu kez Sülbüs oldu!
Vali Çelik'in rotası bu kez Sülbüs oldu!
Dağcılık sporuna özel ilgiyle bilinen Vali Cahit Çelik, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında 2 bin 878 rakımlı Sülbüs Dağı'na düzenlenen tırmanışa katıldı. Çelik, ardından Pergasur Şelalesi için yapılabilecek turizm çalışmalarını değerlendirdi.
26.10.2026
04:08
Demir ailesinden ek suç duyurusu
Demir ailesinden ek suç duyurusu
Solhan'da okul pansiyonunun yemekhanesindeki yük asansörünün düşmesiyle ağır yaralanan ve 9 gün sonra hayatını kaybeden 15 yaşındaki Abdulkerim Demir'in ailesi, adli soruşturmaya ek suç duyurusunda bulundu. Aile vekili Av. Erhan Ala, araştırılması istenen iddiaları paylaştı.
26.10.2026
04:08
Solhan`da inşaat iskelesinden düşen işçi yaralandı
Solhan'da inşaat iskelesinden düşen işçi yaralandı
Bingöl'ün Solhan ilçesinde inşaat iskelesinden düşen 45 yaşındaki işçi K.T., ilk müdahalesinin ardından Bingöl Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.
26.10.2026
04:07
Bingöl Altı Nokta Körler Derneği`nde yeniden Korkutata dönemi
Bingöl Altı Nokta Körler Derneği'nde yeniden Korkutata dönemi
Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şubesi'nin 14. Olağan Genel Kurulu'nda Mücahid Korkutata başkanlığa seçildi. Yeni dönemde kentte engelli bireylerin yaşadığı sorunların tespiti, çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve ilgili kurumlarla iş birliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
26.10.2026
04:05
Genç`te DBP 2. Olağanüstü Kongresi tamamlandı
Genç'te DBP 2. Olağanüstü Kongresi tamamlandı
Genç ilçesinde düzenlenen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) 2. Olağanüstü Kongresi'nde, tek listeyle gidilen seçimde Şefika Doğan ve Ali Yaşar eşbaşkanlığa seçildi. Yoğun katılımla gerçekleştirilen kongrede yeni inşa süreci ve ortak mücadele vurgusu yapıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın