Tasarruf tedbirleri kapsamında getirilen kısıtlamaları eleştiren Enerji Bir-Sen Bingöl Temsilcisi Refik Varan: 'Son 20 yıllık süreçte; demokratikleşme, özgürleşme ve sendikal örgütlenme alanında atılan bütün olumlu adımlar; bir bir geri alınıyor, kazanımlarımıza göz dikiliyor ve hukuk düzeni yıkılıyor.'
Memur Sen'e bağlı Enerji Bir-Sen Bingöl Temsilcisi Refik Varan, tasarruf tedbirleri ve toplu sözleşme hükümleriyle ilgili açıklamada bulundu.
Tasarruf tedbirleri ile servis hizmetinin kaldırıldığını, toplu sözleşme hükümlerinin engellendiğini, fazla çalışma ücretinin kısıtlandığını ve lojman kiralarına fahiş artışlar yapılacağını söyleyen Varan; “Bir tarafta her yıl yeni rekorların yaşandığı yüksek enflasyon, diğer tarafta ise bütün bu kayıpları daha da büyütecek toplu sözleşme hükümlerimizin engellenmesi yer alıyor. Biz mevcut sorunların çözülmesini beklerken, bürokratik oligarşi tarafından yeni sorunlar üretilip önümüze koyuluyor. Son 20 yıllık süreçte; demokratikleşme, özgürleşme ve sendikal örgütlenme alanında atılan bütün olumlu adımlar; bir bir geri alınıyor, kazanımlarımıza göz dikiliyor ve hukuk düzeni yıkılıyor” dedi.
“KAZANIMLAR BİR BİR ELİMİZDEN ALINDI”
Sözleşmelerle korunan ve yasal çerçevesi belirlenen toplu sözleşme hükümlerinin uygulanmadığını belirten Varan, “Anayasa Mahkemesi tarafından mart ayında toplu sözleşme ikramiyesi iptal edildi. Kamu görevlilerimizden aylık 345 TL kesinti yapıldı. Tasarruf tedbirleriyle birlikte personel servisimiz kaldırıldı, koruyucu giyim engellendi, fazla çalışma ücreti kısıtlandı, sosyal haklarımız olan lojmanlarda ise fahiş artış yaşandı. Sosyal hayata etkisi düşünülmeden, toplu sözleşme kazanımı olduğu göz ardı edilerek servis hizmeti kaldırıldı. Anayasa ile hüküm altına alınan, Uluslararası Sözleşmeler ile korunan ve 4688 sayılı Kanun ile yasal çerçevesi belirlenen toplu sözleşme hükümlerimiz uygulanmıyor. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesini bekliyor hem kamu görevlilerini hem de esnafımızın olumsuz etkilenmesini istemiyoruz” diye konuştu.
“ANAYASAL HAKLARIMIZ GENELGE İLE ENGELLENEMEZ”
“Anayasa'da belirtilen hakkımız, toplu sözleşme ile koruma altına alınan kazanımlarımız, hukuk hiyerarşisi içerisinde daha düşük olan genelge ile engellenemez” diyen Enerji Bir-Sen Bingöl Temsilcisi Refik Varan, “Bütçeye ne kadar getiri sağlayacaktır?” sorusuna ise şu yanıtı verdi;
“Biz diyoruz ki; angarya olmasın, akıttığımız terimizin karşılığı verilsin, toplu sözleşme hükümlerimiz engellenmesin, parasal maliyet için hukuksuzluk ve sosyal maliyet üretilmesin. Teknik personelin mali haklarının yetersizliği, iş sağlığı ve güvenliği noktasındaki eksiklikleri, 1. dereceye 3600 ek gösterge konusunun çözülmemesi, emekli aylıklarının düşüklüğü gibi sorunlar da cabası… Tazminat Yansıtma Oranları ve Ek göstergelerde adil bir düzenleme yapılmasını bekliyor, sürecin zamana yayılmadan çözülmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Varan, talepleri ise şöyle sıraladı;
Toplu Sözleşme İkramiyesinin kayıplarıyla birlikte iade edilmesini,
Servis hizmetine dokunulmamasını hatta daha da yaygınlaştırılmasını,
Allah doyursun diyecem de doymazsınız, nerden mi biliyorum doymayacağınızı. İki cihan serveri S.A.V'in şu hadisi şerifinden. 'Adem oğlunun bir vadi dolusu altını olsa ikincisini ister onun gözünü ancak toprak doyurur'
Bingöl Şehir Stadyumu'nun yeniden yapılacak olması nedeniyle, 2. Lig'e yükselen 12 Bingölspor'un iç saha maçlarını Aşağı Çarşı'da oynayabilmesi için yeni proje hazırlanıyor. Bingöl Valisi Cahit Çelik, saha alnında incelemelerde bulunarak çalışmaların hızlandırılması talimatını verdi.
10.05.2026
16:54
'Milyonluk usulsüzlük' iddiası!
Bingöl 3. Kısım Sanayi Sitesi Denetim Kurulu Başkanı Faruk Başaran, 2024 yılı hesaplarına ilişkin bağımsız denetim raporlarında milyonlarca liralık usulsüzlük tespit edildiğini iddia ederek, genel kurul sürecine ilişkin kamuoyuna açıklamada bulundu.
10.05.2026
16:52
Bingöl'de eğitim yatırımları sürüyor
Bingöl'de eğitim altyapısını güçlendirmeye yönelik yatırımlar devam ederken, kent genelinde yapımı süren okul ve sosyal tesis projelerinde incelemelerde bulunuldu. Projelerde sosyal alanlar, teknolojik altyapı, erişilebilirlik standartları ve güvenli eğitim ortamlarının ön planda tutulduğu ifade edildi.
10.05.2026
16:51
Bingöl yaylalarına göç başladı
Diyarbakır'ın Çermik ilçesinden yola çıkan göçerler, havaların ısınmasıyla birlikte Bingöl yaylalarına doğru uzun ve meşakkatli yolculuğa başladı.
08.05.2026
21:02
Bingöl ADEM-2'den 'Kadın El Emeği' Sergisi
Bingöl'de Aile Destek Merkezi-2 bünyesinde eğitim alan kursiyerlerin hazırladığı el emeği ürünler, Kalium AVM'de açılan 'Kadın El Emeği' sergisiyle vatandaşların beğenisine sunuldu. Sergide yer alan eserlerin büyük emek ve özveriyle hazırlandığını kaydeden Nermin Çelik, bu ürünlere sahip çıkmanın aynı zamanda kadın emeğine sahip çıkmak anlamına geldiğini vurguladı.
08.05.2026
20:54
Bingöl Umut Kervanı yardımlarını sürdürüyor
Bingöl Umut Kervanı Derneği, 2026 yılı Nisan ayında Bingöl'de 258 aileye 514 bin 583 TL değerinde ayni ve nakdi yardım ulaştırdı. Derneğin yurt içi ve yurt dışındaki toplam yardım tutarının ise 1 milyon 474 bin 233 TL olduğu açıklandı.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın