KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Ekim 2026 Salı

Üniversite rektörleri sıfır çekti?

YÖK Başkanı Profesör Erdoğan Teziç dahil 19 rektörün uluslararası endekse giren bir tane bile yayını yok. İşte rektörlerimizin utandıran karneleri.

Üniversite rektörleri sıfır çekti?
03 ARALIK 2006 PAZAR 09:38
0
1528
0
AA aa
Uluslararası bilimsel yayın çıkarmada sınıfta kalan rektörler arasında Boğaziçi Rektörü Ayşe Soysal, İTÜ Rektörü Faruk Karadoğan, Marmara Rektörü Necla Pur da var. 100'ün üzerinde yayını olan tek rektör ise Başkent Üniversitesi'nden profesör Mehmet Haberal. ODTÜ Rektörü Ural Akbulut da 89 yayınla ikinci sırada.

19 üniversite rektörünün uluslararası endekslere giren bilimsel yayını bulunmuyor. İTÜ ve Boğaziçi rektörlerinin yer aldığı listede YÖK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç'in de adı var.

Uluslararası yayın endekslerine giren bilimsel yayın çıkarma konusunda YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in yanı sıra 19 üniversitenin rektörü sıfır çekti. Yayını olmayan rektörler arasında Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necla Pur, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rahmi Aksungur, Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadık Kırbaş, İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Uğur yer alıyor. 100'ün üzerinde bilimsel yayını bulunan tek rektör ise vakıf üniversitesi olan Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Mehmet Haberal. Vakıf üniversitelerinde

Haberal'dan sonra Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Attila Aşkar ve Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Ziya Güvenç geliyor.

DEVLET ÜNİVERSİTELERİ
Devlet üniversitelerinde ise en çok yayın konusunda ilk sırada 89 yayın ile ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut yer alıyor. İkinci sırada Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. İbrahim Alinur Büyükaksoy, üçüncü sırada ise Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçalp Özgen bulunuyor.

YÖK'ÜN DURUMU KÖTÜ
Biri akademisyen olmayan 20 kişilik YÖK üyeleri arasında ise Başkan Teziç'in yanı sıra hiç yayın yapmayan 6 profesör yer alıyor. Üyeler arasında en fazla yayın yapan ise Hacettepe

Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa İlhan. İlhan'ın yayın sayısı 69. TÜBİTAK yöneticilerinin de bilimsel yayın konusunda sınıfta kaldıkları görülüyor. TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Nükhet Yetiş'in uluslararası yayın sayısı 3 iken yardımcılarınınki ise 5'i geçmiyor. 15 yeni kurulan üniversitenin rektörleri tedviren görev yaptıkları için listede yer almadı.

61 YILLIK SÜRE TARANDI
İkisi yüksek teknoloji enstitüsü olmak üzere 53 devlet, 25 vakıf üniversitesinin rektörleri, YÖK üyeleri, YÖK Denetleme Kurulu üyeleri ve TÜBİTAK yöneticilerine ait bilimsel yayınlar çok disiplinli atıf indekslerini kapsayan Web of Science (WoS) aracılığı ile yapıldı. 1945-2006

yılları arasındaki yapılan çalışmaların dikkate alınırken, yalnız tam bilimsel makale niteliğinde olan araştırmalar tarandı. "All document types" başlığı altında kısa not, editöre mektup, kitap eleştirisi, kongre özeti, kongre tebliğlerinin basılı halleri, hata düzeltme gibi yayınlar taramada dikkate alınmadı. Birden çok kişi ile yazılmış tam makaleler taramada değerlendirildi. Web of Science, 20 binin üzerinde çok disiplinli blilimsel dergi taraması ve atıf indekslerinden oluşur.

Bunlar SCI (Science Citation Index), SSCI (Social Science Citation ındex), A&HCI (Arts annd Humanities Citation Index) Taramanın yapıldığı adres şöyle: http://portal.isiknowledge.com/portal.cgi?DestApp= WOS&Func=Frame&Init=Yes&SID=R1434ab5Bf gF8H7gP96

ABD'de makale sayısı maaşınızı etkiler

Konuyla ilgili konuşan ODTÜ Rektörü Prof. Ural Akbulut şunları söyledi: "ABD'de profesör dahi olsanız maaşınızı yayın sayısı etkiler. O yıl yayınınız yoksa zam alamazsınız. Sürekli kadroya geçmeden 5 yıl yardımcı doçent olarak çalışırsınız, üniversite sizi denetler. Belli sayıda yayın yapmadığınız zaman sizin üniversite ile ilişkiniz kesilir, atılırsınız. Başka üniversiteye de giremezsiniz. Hollanda'da, Japonya'da uluslararası yayın yapmadıysanız doktora alamıyorsunuz. Türkiye'de buna bakılmıyor hâlâ. Uluslararası yayın şartını koyuyoruz ama önemli olan uygulama. Kendi fakültesinde çıkardığı dergiye ya da bir odanın dergisine uluslararası diyor. Okuyan bile yok. Dergi düzenli ve hakemli olsa Web of Science girer. Maalesef geçmişte bazı üniversitelerde görüyorduk, fakültenin dergisi 2 sene çıkmıyor. Ama profesör, doçent olma süresi geldiğinde bir bakıyorsunuz matbaa çalışıyor, bazı insanların makaleleri çıkmaya başlıyor."



SABAH

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.10.2026
21:43
Valilik açıkladı: Bakanlık müfettişleri inceliyor!
Valilik açıkladı: Bakanlık müfettişleri inceliyor!
Bingöl Valiliği, Solhan'da bir lise pansiyonunun yemekhanesinde meydana gelen ve 9. sınıf öğrencisi Abdülkerim Demir'in hayatını kaybettiği asansör kazasına ilişkin inceleme ve soruşturma sürecinin devam ettiğini açıkladı. Bakanlık müfettişleri incelemeye başladı. Asansörün teknik durumu ve olası kusurlar araştırılıyor.
26.10.2026
21:02
Bingöl`de iki okula halı saha yapılacak
Bingöl'de iki okula halı saha yapılacak
Bingöl Valisi Cahit Çelik başkanlığında imzalanan protokolle, TOBB Cevdet Yılmaz Ortaokulu ve Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi bahçelerine halı saha yapılacak. Projeye hayırsever iş insanları Kazım Demircioğlu ve Yusuf Korkmaz destek verecek.
26.10.2026
20:35
Okullarda ortak sınav dönemi değişiyor!
Okullarda ortak sınav dönemi değişiyor!
Millî Eğitim Bakanlığı, Ortak Yazılı Sınav Sistemi'nin uygulama esaslarını açıkladı. 2026-2027 eğitim öğretim yılında belirli sınıf ve derslerde kullanılacak sistemde açık uçlu sorular öne çıkarken, sınavların hazırlanması ve değerlendirilmesinde öğretmenlerin rolü devam edecek.
26.10.2026
20:31
35 günlük çalışma çare olmadı: Mezra sakinleri mıcır istiyor!
35 günlük çalışma çare olmadı: Mezra sakinleri mıcır istiyor!
Bingöl'ün Genç ilçesindeki 12 haneli Osmanlı Mezrası'nda, geçen yıl yapılan çalışmalar yol sorununu çözmedi. Yağışlarla çamura dönen yaklaşık 2 kilometrelik yolun mıcırla kaplanması isteniyor.
26.10.2026
19:37
12Bingölspor Alanya`da tur arayacak!
12Bingölspor Alanya'da tur arayacak!
Ziraat Türkiye Kupası'nda heyecan dorukta! 12 Bingölspor, 3. Eleme Turu'nda Süper Lig temsilcisi Corendon Alanyaspor'a konuk oluyor. Yeşil-beyazlılar, 27 Ekim Salı günü saat 20.30'da başlayacak mücadelede rakibini geçerek kupada adını bir üst tura yazdırmayı hedefliyor. Mücadele A Spor kanalından canlı olarak ekranlara gelecek.
26.10.2026
18:50
Bingöl`ün
Bingöl'ün 'Ekrem Baba'sı Ekrem Çelik hayatını kaybetti
Bingöl'de görev yaptığı dönemde halkla kurduğu sıcak ilişkilerle gönüllerde yer edinen, 'Ekrem Baba' olarak tanınan eski İl Emniyet Müdürü Ekrem Çelik, hayatını kaybetti. Bir süredir rahatsızlığı bulunan Çelik, yarın Ankara'da son yolculuğuna uğurlanacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın