KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Ekim 2026 Pazar

Üniversite harçları yüzde 8 zamlandı

Özellikle üniversitelerde 2. öğretimlere yapılacağı iddia edilen yüzde 500'lük zam haberleri havada kaldı. İşte harçlara zam miktarı...

Üniversite harçları yüzde 8 zamlandı
11 AĞUSTOS 2009 SALI 08:20
0
1673
0
AA aa
Hükümet Sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulunun üniversite öğrencilerinden alınan harç miktarlarını birinci ve ikinci öğretimde yüzde 8 oranında artırdığını bildirdi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, üniversite öğrencilerinden alınacak harçlar konusuna da değindi.

Bu konuyu özellikle önemsediklerini belirten Çiçek, eğitim-öğretim yılı başlandığında üniversitelerde öğrencilerden harç alındığını anımsattı.

''Bu harçların neye göre tahakkuk ettiği, usulünün ne olduğu'' konusunda bilgi vermek istediğini söyleyen Çiçek, ''Çünkü bir kısım maksatlı, art niyetli, ideolojik grupların bu mekanizmaları, karar süreçlerini dikkate almadan konuyu istismar ettiklerini maalesef görüyoruz'' dedi.

Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz, harçlarda birinci öğretim bakımından yüzde 8, ikinci öğretim bakımından da yüzde 8'lik bir artış yapıyoruz. Onun usulü de şöyle oluyor, devlet üniversiteleri kendi taleplerini YÖK Başkanlığına bildiriyor. Üniversiteler yüzde 300 ister, yüzde 500 ister, yüzde 100 ister. Onu biz bilemeyiz. Her üniversite kendi takdirine göre bunları yazar çizer, gönderir. Sanki Hükümet böyle bir karar almışcasına art niyetli gruplar 'Harçlar yüzde şu kadar arttı' tarzında maalesef gençliğimizin bu konudaki hassasiyetini istismar etmeye, bir kısım kanunsuz eylemlere tevessül etmeye çalışıyor.

Üniversitelerden gelen bu talepleri YÖK Başkanlığı Milli Eğitim Bakanlığına gönderir. Milli Eğitim Bakanlığı da Maliye Bakanlığı ile görüştükten, gerekli bilgileri aldıktan sonra nihai kararı hükümet verir. Dolayısıyla bu tartışmaların, bu provokasyonların sürdürüldüğü dönemde Hükümet olarak biz böyle bir karar almadık. Kararı bugün aldık. Dolayısıyla bundan evvel kim ne söylediyse, kim ne yalan ifade ettiyse bunların hepsi art niyet üzerinedir.

Bugün Hükümet olarak aldığımız karar geçmiş yıllardakine paralel olarak ve aynı usulde yüzde 8 nispetinde artırılmıştır.''

Çiçek, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun, geçmiş yıllarda olduğu gibi isteyen tüm öğrencilere harç kredisi vereceğini bildirdi. Çiçek, ''Bir örnek vermem gerekirse 2002'de 405 bin 791 kişiye harç kredisi verilmiş, 2009'a geldiğimizde 483 393 kişi harç kredisinden istifade etmiştir. Bu sene de ihtiyacı olan öğrencilerimiz varsa Kredi ve Yurtlar Kurumu bu kolaylığı sağlayacaktır'' diye konuştu.

Harçlarla ilgili ''yüzde 300-500 oranlarında zam yapılacağı'' iddialarının ''tümüyle yalan'' olduğunu kaydeden Çiçek, ''Hükümetimizin böyle bir temayülü, kararı olmamıştır'' dedi.

Cemil Çiçek, harç miktarlarına yüzde 8 oranında zam yapılması kararını bugün verdiklerini yineledi.



AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.10.2026
22:59
Bingöl`de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de Yukarı Çavuşlar köyünün 7,5 kilometrelik yolu sıcak asfaltla yenilendi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yolu inceleyen Vali Cahit Çelik, kuzey ilçelerine hizmet verecek saatte 120 ton kapasiteli yeni asfalt plentinin ihalesine gelecek hafta çıkılacağı müjdesini verdi.
16.10.2026
22:52
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
TÜİK'in açıkladığı ölüm istatistiklerinde Bingöl'ün sırası dikkat çekti. Kentte bir yılda bini aşkın kişi hayatını kaybederken, komşu illerle arasındaki fark da ortaya çıktı. Peki, Bingöl Türkiye genelinde kaçıncı sırada yer aldı, zirvede hangi şehirler var?
16.10.2026
16:55
Bingöl`de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl'de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl Üniversitesi ile İŞKUR iş birliğinde 689 öğrenci için Gençlik Programı düzenlenecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek. Öğrencilere katıldıkları her gün için 1.375 TL cep harçlığı ödenecek.
16.10.2026
16:37
Bingöl`de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl'de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde toplam 135 kişi İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında istihdam edilecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek.
16.10.2026
16:04
İstanbul`dan Bingöl`e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul'dan Bingöl'e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul Tuzla'daki öğrencilerin kendi elleriyle ördüğü atkılar ve yazdıkları notlar, Bingöl'ün Genç ilçesindeki Yayla Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencilerine ulaştı. Genç İçin Bir Saat Derneği ve Minik Çocuklar Bingöl Grubu tarafından düzenlenen etkinlikte öğrencilere çanta, kırtasiye seti ve atkı hediye edildi.
16.10.2026
15:37
Bingöl`de kaç kişiye bir araç düşüyor?
Bingöl'de kaç kişiye bir araç düşüyor?
TÜİK, Eylül 2026'ya ilişkin araç istatistiklerini açıkladı. Bingöl'de kayıtlı araç sayısı artarken, kent nüfusu dikkate alındığında kaç kişiye bir araç düştüğü de ortaya çıktı. Peki, 282 bin 299 kişinin yaşadığı Bingöl'de her kaç kişiye bir araç düşüyor?
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın