KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Kasım 2025 Pazartesi
°C

Uluslar arası zaza dili sempozyumu sona erdi

Bingöl Üniversitesi tarafından ilk kez düzenlenen ‘Uluslar arası Zaza Dili Sempozyumu' sona erdi.

Uluslar arası zaza dili sempozyumu sona erdi
16 MAYIS 2011 PAZARTESİ 10:12
0
2921
0
AA aa

Bingöl'de ilk defa Zazaca Sempozyum düzenlendi. Uluslararası Zaza Dili Sempozyumu 13-14 Mayıs 2011 tarihleri arasında gerçekleşti. 36 katılımcının katıldığı sempozyum Cumartesi günü itibari ile sona erdi. Bingöl Üniversitesi'nin ‘Uluslar arası Zaza Dili Sempozyumu'nu kitaplaştırılacağı belirtildi.

 
4 oturum halinde gerçekleşen Uluslararası Zaza Dili Sempozyumu'nda şu oturumlar gerçekleşti:
 
Birinci Oturum;
Prof. Dr. Ludwig Paul(Zazaki - a language or dialect? An assessment of some social and cultural factors), Prof. Dr. Heiner Eıchner(Zazaki dilin keşfi ve ilk araştırma -Peter Lerch ve Friedrich Müller-), Dr. Zülfü Selcan(Zaza Dilinin Tarihi Gelişimi), Müfit Yüksel(Deylemilik, Dünbulilik ve Goranilik-Hevramânilik Arasında Zaza Kimliği), Yrd. Doç. Dr. Ali Dihkan - Cevad Sadıki(Zazaca: Yeniden Tanımamız Gereken Dil), Yrd. Doç. Dr. Ali Kemal Özcan(Zazaca Kürtçenin Bir Lehçesi mi?), Burhaneddin Dağ (Zazacanın Eski Farsça, Partça ve Günümüzde Konuşulan Sengeseri, Gileki ve Mazenderani Dilleriyle Olan Vokabular Ortaklığı ve Yapısal Benzerliği), Yaşar Aratemur (Arkaik Kaynaklardan Günümüze Zazalar ve Zazaca), Ahmet Kasımoğlu (Bitkileri Zazaca Adlandırılması), Dr. Zülfü Selcan (Zaza Dilini Birleştirme Sorunu), Ar. Gör. Ercan Çağlayan (Osmanlı Belgelerinde Zazalar ve Zazaca Üzerine Notlar), Fahri Pamukçu (Zazacada Dilbilgisi Zamanları), Ar. Gör. Murat Alanoğlu - Ar. Gör. Muhammet Yücel (Dımıli ve Zaza Adının Menşeî ve Tarihsel Gelişimi)
 
İkinci Oturum
Dr. Zülfü Selcan (Zaza Dilinin Alfabesi), Mesut Keskin
(Zazacadaki Alfabe Sorununa Bir Bakış ve Çözüm Önerisi), Murat Varol
(Zazaca Sözlükçülüğün Tarihi, Sorunları Ve Çözüm Yolları), Faruk İremet
(Kimliğin Belirlenmesinde Anadilin Önemi!), Hakkı Çimen (Zaza Dili Derslerinin Türkiye´De Kreş Ve Okullarda Okutulması), Hasan Kalcik (Bingöl Ağzının Bazı Özellikleri)
 
Üçüncü Oturum
Ayetıllah Karabeyeser (Bir Kitle İletişim Aracı Olarak Televizyon Yayıncılığının Zazaca İçin Önemi), Yrd. Doç. Dr. Osman Özer (Zazaca Dil Derlemeleri), Dr. Zülfü Selcan (Zaza Edebiyatı), Yrd. Doç. Dr. Ahmet Kayıntu (Kaybolma Tehlikesi Karşısında Zazacanın Geleceği), Hasip Bingöl (Sözün Yazılı Serüveni: Zazakî Dil Çalışmaları Hakkında Bir Kritik), Hıdır Eren (Zazaca İle İnsan Sferi Arasındaki İlişki), Yrd. Doç. Dr. Vehbi Türel, (Zazacanın Geliştirilmesi İçin İlk Yapılması Gerekenler), Nebi Butasım (Zâzâ Adının Geçtiği Behistun Anıtı Üzerine Eleştirel Bir Değerlendirme)
 
Dördüncü Oturum
Haydar Şahin (Zazaca Ad ve Soyadların Resmi Kayıt İçin Gramerine Uygun Yazılışı), Fatih Çiçek (Siyaset Dili Olarak Zazaca), Sadullah Koç (Zazaca'nın Dünya Dilleri Arasındaki Yeri ve Konumu), İbrahim Bukan (Uygarlık Tarihinde Zazalar)
 
 
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.11.2025
15:39
Bingöl`de Öğretmenler Günü coşkusu
Bingöl'de Öğretmenler Günü coşkusu
Bingöl'de 24 Kasım Öğretmenler Günü, coşkuyla kutlandı. Şiirler okundu, türküler seslendirildi, emektarlar ödüllendirildi. Programın özel sürprizi ise Valilik tarafından öğretmenlere yönelik hazırlanan videonun paylaşılması oldu.
24.11.2025
15:27
Bingöl`de virajı alamayan tır yan yattı
Bingöl'de virajı alamayan tır yan yattı
Bingöl'de çiftlik için çatı bloğu taşıyan tır, virajı alamayınca yan yattı. Yaralananın olmadığı kazada, maddi hasar meydana geldi.
24.11.2025
15:20
Bingöl`e Çocuk Trafik Eğitim Parkı
Bingöl'e Çocuk Trafik Eğitim Parkı
Akülü arabalarla trafik kurallarını öğreten panolarla donanmış alanda, trafik polisleri ve eğitmenlerin trafikte karşılaşacak tüm alternatifleri çocuklara göstereceği aktarıldı. Valilik tarafından ihalesi tamamlanan projenin, 2026 yılının ilk yarısında hizmete açılması planlanıyor.
24.11.2025
15:10
Uzmanından kombi bakımı uyarısı: Yüzde 40`a varan tasarruf sağlıyor
Uzmanından kombi bakımı uyarısı: Yüzde 40'a varan tasarruf sağlıyor
Peteklerde biriken kir ne kadar fazlaysa verimin o kadar düştüğünü vurgulayan Makine Mühendisi İbrahim Tunç, 'Düzenli bakım, kombide yüzde 40'a varan yakıt tasarrufu sağlar. Petek temizliği de aynı şekilde verimi artırır' dedi.
24.11.2025
14:59
Demirel Yapı ve Ege Seramik`ten Bingöl`de Usta Eğitim Semineri
Demirel Yapı ve Ege Seramik'ten Bingöl'de Usta Eğitim Semineri
Fırat Demirel: 'Mesleki gelişimi desteklemenin hem sektörümüze hem de müşterilerimize katkı sağlayacağına inanıyoruz. Katılım gösteren tüm ustalarımıza ve Ege Seramik ailesine teşekkür ederiz.'
23.11.2025
03:47
Vali Usta, Bingöl`ün afete hazırlık kapasitesine dikkat çekti
Vali Usta, Bingöl'ün afete hazırlık kapasitesine dikkat çekti
Bingöl'de İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta; 'İstanbul ve Ankara'dan bile daha iyi durumda olduğumuz yönler var' dedi ve yürütülen çalışmaları aktardı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın