KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Ekim 2026 Pazartesi

Türkiye'de obama'ya yasak 10 kelime

Obama'nın danışmanları Türkiye'de 10 kelimeyi dikkatli kullanmasını önerdiler. İşte İslam alemine yönelik yapılacak bu ilk konuşmada kullanılmayacak olan terimler...

Türkiye`de obama`ya yasak 10 kelime
29 MART 2009 PAZAR 12:16
0
1455
0
AA aa
Amerikan Başkanı Barack Obama'nın danışmanları Müslüman dünyasının hassas olduğu bazı kelimelerin listesini çıkartarak 'Türkiye ziyaretinde bu terimleri dikkatli kullan. Gerekmedikçe kullanma' tavsiyesinde bulundu. Christian Science Monitor gazetesinde yayınlanan haberde sözkonusu kelimeler ülkedeki birçok Müslüman yetkilinin görüşleri alınarak hazırlandı. Kullanılmaması gerektiğinin gerekçeleri ise, özellikle 11 Eylül'den sonra, olumsuz olarak yansıtılan Müslüman imajının da etkisiyle daha çok Batı ülkelerinde kendi çıkarlarına uygun bir şekilde, Müslümanları tanımlamak için kullanılan kelimelere haklı bir tepkinin oluşmuş olması.
TÜRKİYE KONUŞMASI BELİRLEYECEK

Bu arada, Beyaz Saray güvenlik danışmanı Denis McDonough, Obama'nın ziyaretinin, ABD'nin önemli müttefiki Türkiye ile müttefiklik ilişkilerini yeniden canlandırma amacına işaret ettiğini söyledi.

Obama, ziyaretinde İstanbul'da bazı öğrenciler ve medya temsilcileriyle bir yuvarlak masa toplantısında da bir araya gelecek. Obama'nın bölgedeki gençlere seslenişinin, ABD'nin dünyadaki birçok büyükelçiliğiyle temas halinde planlandığını ifade eden McDonough, “Mümkün olduğunca fazla genç insana ulaşmak amaçlanıyor” dedi.

Beyaz Saray danışmanları Türkiye'nin, ziyaret edeceği ilk Müslüman ülke olacağı için Obama'nın Müslüman dünyasıyla kuracağı sözel iletişimin burada şekilleneceğini bu nedenle ziyaretin büyük önem taşıdığını da belirtiyorlar. Buna göre seçilecek ifadeler hem Türkiye'yle hem de Müslüman dünyasıyla ilişkilerin geleceğine dair önemli ipuçları verecek.

İşte Obama'nın danışmanlarının önermediği 10 kelime ve buna gösterdikleri gerekçeler:

1 - Medeniyetler çatışması: “Medeniyetler çatışması yoktur. Medeniyet yanlısı olan ve olmayanların çatışması vardır.”

2 - Seküler: “Müslümanlar bu kelimenin anlamını bilmekle beraber yine de kulakları onu 'Tanrısız' olarak işitir. Çoğunluğun Müslüman olan ülkeler 'Tanrıya yer verilmeyen' toplum hayali kurmazlar. Bunun yerine 'çoğulcu' kelimesini kullanmak yerinde olacaktır.”

3 - Asimilasyon: Bu kelime Kuzey Amerika ve Avrupa'daki Müslümaların çoğunluk, yani Hristiyanlar gibi olmaları gerektiği fikrini öngörüyor. Entegrasyon, tüm dini ve siyasi görüşten insanların bir arada yaşayabileceğini öngören bir terim olarak daha tercih edilir”

4 - Reformasyon: “Müslümanlar arasında çeşitli konularda değişim isteyenler mevcut. Ama Hristiyan tarihinin, Martin Luther King'in takip edilmesinin önerilmesi bir hakaret olacaktır.”

5 - Cihatçı: “İslamda Cihad herşeyden önce bir 'iç mücadeledir'. Kişinin kendi benliğini disiplin etmesini, Allah'a yaklaşmasını öngören bir anlayıştır. Sıcak savaş onun en son anlamıdır. Ve gerekli olduğu zaman savaşılır. 'Cihatçılarla savaşıyoruz' dediğimizde bütün inanan Müslümanları hedef almış oluyoruz.”

6 - Ilımlı: “Bir Hristiyan olarak biri bana 'ılımlı' derse çok gücenirim. Çünkü bana aynı zamansa komşunla iyi geçin diyen mutlak inançlarım var. Aynı şekilde Müslümanların da değişmeyecek kuralları var. Bir sistem tüm inançaları olduğu gibi kucaklayabilmelidir.”

7 - Dinlerarası: “Bu terim, sulandırılmış, net olmayan fikirleri akla getiriyor. Onun yerine tercih edilebilecek söz, 'multifaith' yani 'çoklu din' benzeri bir ifadedir.”

8 - Özgürlük: “Amerika'nın her defasında telaffuz ettiği özgürlük terimi Müslüman dünyasında olumsuz bir tabloyu çağrıştırabiliyor. Bu kelime kullanılırken 'Özgürleştirmek ve özgürleşmek' arasındaki fark bilinmeli ve buna göre bilinçli bir şekilde kullanılalıdır.”

9 - Dini özgürlük: “Ne yazık ki Müslümanlar bu terimi, Amerika'nın sadece Hristiyanların ülke dışında karşılaştıkları zorlukları tanımlamak için kullandığını düşünmekteler.”

10 - Tolerans: “Tolerans yeterli değildir. Birinin varlığına, karakterine müsaade etmek kültürler ve inançlar arasında güveni inşaa etmez. Aynı zamanda farklılıklarımıza karşı da saygılı olmak zorundayız.”

(Yeni Şafak)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.10.2026
01:00
Fon tasfiyesinde 40,8 milyar TL ödendi: Yatırımcı sayısı 45 bini aştı
Fon tasfiyesinde 40,8 milyar TL ödendi: Yatırımcı sayısı 45 bini aştı
Fon Koordinasyon Kurulu'nun altıncı toplantısında tasfiye sürecindeki yatırım fonlarının son durumu ele alındı. Üç portföy yönetim şirketinin kurucusu olduğu 66 fonda 45 bini aşkın yatırımcıya yönelik 40,8 milyar liralık ayni ve nakdi tasfiye işlemi tamamlanırken, tasfiye sürecindeki fon sayısı 131'den 65'e geriledi.
18.10.2026
23:40
Bingöl`de iki ayrı trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı
Bingöl'de iki ayrı trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı
Bingöl-Muş ve Bingöl-Erzurum karayollarında meydana gelen iki ayrı kazada 2 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı. Ilıcalar beldesi yakınlarında beton menfeze çarpan otomobildeki 2 kişi yaşamını yitirirken, 1 kişinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.
18.10.2026
23:16
Baraç`tan eğitim eleştirisi;
Baraç'tan eğitim eleştirisi; 'Belirsizlikler giderilmeli'
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç; 20'nin üzerinde okulda sürdüğünü belirttiği tadilat çalışmaları, servis sorunları ve yönetici atamalarındaki gecikmelere dikkat çekerek İl Millî Eğitim Müdürlüğünden açık takvim ve şeffaf bilgilendirme istedi.
18.10.2026
23:12
Protesto ile başlayan maçta 4 gol!
Protesto ile başlayan maçta 4 gol!
Kendi sahası olmadığı için her hafta başka bir şehirde sahaya çıkan 12 Bingölspor, Kütahyaspor karşılaşmasına futbolcularının bir dakika boyunca çömelerek yaptığı protestoyla başladı. Sahadaki mücadelede Koray Yağcı'nın iki golüyle öne geçen Bingöl temsilcisi, 2-2'lik beraberlikle bir puan aldı.
18.10.2026
23:11
Eğitim-Bir-Sen Bingöl 2 No`lu Şube güven tazeledi
Eğitim-Bir-Sen Bingöl 2 No'lu Şube güven tazeledi
4. Olağan Genel Kurul'da yeniden göreve gelen Prof. Dr. Hüseyin Çaldak, Bingöl Üniversitesi'ndeki akademik ve idari personelin hakları, liyakatli atamalar ve adil kadro süreçleri için mücadele edeceklerini belirtti.
18.10.2026
23:10
Bingöl`de bir haftada 34 şüpheli yakalandı: 3 kişi tutuklandı
Bingöl'de bir haftada 34 şüpheli yakalandı: 3 kişi tutuklandı
Bingöl'de emniyet ekiplerinin bir haftalık çalışmalarında uyuşturucu maddeler, ruhsatsız silahlar ve çeşitli suç aletleri ele geçirildi. Aranan 24 kişinin de yakalandığı çalışmalarda 6 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın