KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Kasım 2025 Pazartesi
°C

Türkiye, katsayı ayıbından kurtulmuştur

Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Yunus Kava, “Türkiye 28 Şubat sürecinin eğitimdeki vesayeti olan katsayı ayıbından kurtulmuştur” dedi.

Türkiye, katsayı ayıbından kurtulmuştur
01 ARALIK 2011 PERŞEMBE 19:38
0
1934
0
AA aa

Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Kava, yaptığı yazılı açıklamada YÖK'ün kaldırdığı katsayı adaletsizliği uygulamasının doğru bir karar olduğunu söyledi.

“Eğitimde fırsat eşitliğini ortadan kaldıran ve mesleki eğitimi katleden “katsayı” uygulaması, eğitime direktifle giydirilmiş bir deli gömleğidir” diyen Kava, “YÖK'ün bu konuda devam ede gelen yanlışı ortadan kaldıran kararını geç kalmış ama doğru bir karar olarak değerlendiriyoruz. Türkiye, 28 Şubat sürecinin eğitimdeki vesayeti olan katsayı ayıbından kurtulmuştur. YÖK'ün, Danıştay'ın daha önce üç kere iptal ettiği katsayı adaletsizliğini ortadan kaldırmış olması, ülkemizi bir ayıptan daha kurtarmıştır. Eğitim-Bir-Sen olarak, yıllardır sürdürdüğümüz katsayı ayıbının ortadan kaldırılması yönündeki talep ve mücadelemizin karşılık bulması hayırlı ve gurur verici bir gelişmedir. Karar, eğitimin prangaları olarak adlandırdığımız kısıtlamaların bu ülkenin kaderi olmaması adına mutluluk verici olmuştur. Eğitimde fırsat eşitliğini ortadan kaldıran ve mesleki eğitimi katleden “katsayı” uygulaması, eğitime direktifle giydirilmiş bir deli gömleğidir. YÖK'ün bu konuda devam edegelen yanlışı ortadan kaldıran kararını geç kalmış ama doğru bir karar olarak değerlendiriyoruz. Türkiye, 28 Şubat sürecinin eğitimdeki vesayeti olan katsayı ayıbından kurtulmuştur. Katsayı uygulaması, o günden bu yana eğitimcilerin vicdanında yer bulmayan bir konuydu. Katsayı bariyerinin kaldırılıp 28 Şubat'la eğitime giydirilen deli gömleğine ilişkin düzenlemenin yapılmış olması, milletimiz adına bizleri son derece sevindirmiştir” dedi.

"ALINAN KARARLA EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ TEKRAR SAĞLANMIŞTIR"

Alınan kararla eğitimde fırsat eşitliği tekrar sağlandığını ifade eden Kava, şu ifadeleri kullandı:

“Eğitimde eleştiri alan konuların en başında gelen uygulamanın olumlu sonuçlarına dair bir tek veri bulunmamaktadır. Olumsuz sonuçlarına dair kamuoyunda, başta Eğitim-Bir-Sen olmak üzere, sivil toplum kuruluşlarından, siyasetten, iş ve meslek örgütlerinden, akademisyenlerden sesini yükseltmeyen kimse kalmamıştır. Yıllardır, imam hatip liselerini bitirme adına meslek liselerini cezalandırmaya yönelik adaletsiz katsayı uygulamasının kaldırılmış olması, gelişen ekonomimize de büyük katkı sağlayacaktır. “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” diye işadamlarının gazete ilanları, mesleki eğitimin “SOS” vermesi nedeniyle gelmiştir. Mesleki eğitimin gerilemesinin, üstün yetenekli öğrencilerin mesleki eğitime yönelmemesinin temel nedeni, haksız katsayı uygulaması olmuştur. 1999 yılından beri mesleki ve teknik ortaöğretim öğrencilerine uygulanan katsayı adaletsizliği, bu okullara ilginin azalmasına neden olmuştur. Günümüzde meslek liseleri başarılı öğrencilerin tercih odağı olmaktan tamamen çıkmıştır. Bu, çok vahim bir durumdur ve Türkiye sanayisinin giderek çıkmaza doğru gitmesi anlamına gelmektedir. Umarız daha önceki katsayı çalışmalarında olduğu gibi, yine bir yargı engeliyle karşı karşıya kalmayız. Bu tür girişimlerin ülkemize zarar vereceğini artık herkes bilmeli ve her kesim, Türkiye'nin vesayetten kurtulmasının önemli bir adımı olan katsayı eşitsizliğinin giderilmesini desteklemelidir. YÖK'ün bu noktada attığı olumlu adımı, 200 bini aşkın üyeye sahip, Türkiye'nin en büyük eğitim sendikası olarak sevinçle karşılıyoruz.”

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.11.2025
03:47
Vali Usta, Bingöl`ün afete hazırlık kapasitesine dikkat çekti
Vali Usta, Bingöl'ün afete hazırlık kapasitesine dikkat çekti
Bingöl'de İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta; 'İstanbul ve Ankara'dan bile daha iyi durumda olduğumuz yönler var' dedi ve yürütülen çalışmaları aktardı.
23.11.2025
03:46
Bingöl`de saman yüklü kamyon devrildi
Bingöl'de saman yüklü kamyon devrildi
Bingöl'de saman yüklü kamyonun devrilmesi sonucu maddi hasar meydana geldi.
22.11.2025
02:18
Genç Yazar Asya Şanlı, 4. Sınıfta Kendi Kitabını Yazdı
Genç Yazar Asya Şanlı, 4. Sınıfta Kendi Kitabını Yazdı
Bingöl Bist Kaleönü İlkokulu 4/D sınıfı öğrencisi Asya Şanlı, hayal gücünü kullanarak yazdığı 'Macera Peşindeki Üçlü' adlı kitabıyla hem arkadaşlarına hem de okurlara ilham veriyor. 34 sayfalık eser, anılar ve bu anılar üzerinden çıkarılan mesajlarla dolu.
21.11.2025
17:19
DEM Parti`den Bingöl`de Halk Buluşması
DEM Parti'den Bingöl'de Halk Buluşması
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Pervin Buldan, Bingöl'de düzenlenen halk buluşmasında Türkiye'nin demokratik geleceği ve Kürt meselesiyle ilgili mesajlar verdi. Toplantıda demokrasi, sosyal adalet ve ekonomik hakların güçlendirilmesi de öne çıkan başlıklardan oldu.
21.11.2025
16:06
Bingöl`de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Bingöl'de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Musyan-Der Yönetimi ve Köylüler, mesire alanını yeşillendirdi. Altunhan, Hasan Bey Suyu'na giden yolun asfaltlanmasını talep etti.
21.11.2025
15:32
Bingöl Üniversitesi`ne
Bingöl Üniversitesi'ne 'En Başarılı Üniversite' Ödülü
Bingöl Üniversitesi, 'Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Çalışmalarına Destek Veren En Başarılı Üniversite' ödülüne layık görüldü. Ödül, törende Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik'e takdim edildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın