KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Ekim 2026 Cumartesi

Türkiye ile iran kek protokolü imzalandı

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye-İran 21. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) protokolünün imzalanmasının iki ülkeye çok şey kazandıracağını belirtirken Tercihli Ticaret Anlaşması'ndan söz etti.

Türkiye ile iran kek protokolü imzalandı
04 ŞUBAT 2010 PERŞEMBE 09:02
0
1553
0
AA aa

Yılmaz, imza töreninde yaptığı konuşmada, iki ülke heyetleri arasında oldukça verimli geçen görüşmeler neticesinde, ekonomi ve ticaretin her alanında Türkiye-İran arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine çok önemli katkılar sağlayacak kararlar alındığını kaydetti.

Türkiye'nin bölgesindeki ülkeler ile arasındaki coğrafi ve kültürel yakınlığın getirdiği avantajların, kalıcı ticari ve ekonomik ortaklıklara dönüştürülmesinin amaçlandığını ifade eden Yılmaz, bu bağlamda KEK toplantısının temel gündem maddesini ikili ticaretin önündeki engellerin kaldırılması ile mal ticaretinin serbestleştirilmesine yönelik alınabilecek önlemlerin oluşturduğunu belirtti.

Bakan Yılmaz, toplantının gündemine ilişkin de şu bilgiyi verdi:

''Bölgesel ticaretin serbestleştirilmesi bağlamında ECOTA ve İslam Ülkeleri Teşkilatı Tercihli Tarife Sistemi kapsamındaki yükümlülüklerin tamamlanması, sınır ticaretinin geliştirilmesi, bankacılık alanındaki ilişkilerin geliştirilmesi, başta kara ulaştırmanın önündeki engellerin kaldırılması olmak üzere ulaştırma alanındaki sorunların çözüme kavuşturulması ve yeni işbirliği imkanlarının belirlenmesi, gümrük idarelerimiz arasındaki eşgüdüm ve işbirliğinin artırılması, ülkelerimiz arasındaki gümrük kapılarının modernize edilmesi, Türkiye ile İran arasında bir Ortak Sanayi Bölgesi kurulması, yatırımlar ve müteahhitlik alanlarındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve enerji konuları.''

Yılmaz, yine müzakereleri sürdürülen ikili ''Tercihli Ticaret Anlaşması''nı sonuçlandırmaya çaba sarfetmekle beraber önceliklerinin çok taraflı anlaşmaları vakit geçirmeden uygulamaya koymak olduğunu anlattı.

-''HER TÜRLÜ GAYRETİ GÖSTERECEĞİZ''-

Bölgelerinin en önde gelen güçleri arasında yer alan Türkiye ve İran'ın ilişkilerinin sadece bu konularla sınırlı kalmasının mümkün olmadığını belirten Yılmaz, protokolde tarımdan sağlığa, sınai işbirliğinden çalışma ve sosyal güvenliğe, bilimsel ve teknik işbirliğinden çevreye, kültür ve turizmden yargı alanında işbirliğine kadar çok geniş bir yelpazede üzerinde mutabakata varılan hususlara ilişkin hükümlerin yer aldığını kaydetti.

Yılmaz, bundan sonra yapılması gerekenin KEK'in 2011'de Tahran'da yapılacak 22. Dönem Toplantısına kadar, bu mutabakat zaptında yer alan hükümlerin eksiksiz bir şekilde uygulanmasının sağlanması olduğunu belirtti.

Mutabakat zaptında bulunan ve iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi açısından büyük önem verilen konuların en kısa zamanda hayata geçirilmesi için her türlü gayreti göstereceklerini vurgulayan Yılmaz, ''Alınan kararlar ülkelerimiz arasındaki işbirliğine yeni bir ivme kazandıracak'' dedi.

-İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI MUTTEKİ-

 İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, bugün taraflar arasında varılan anlaşmaların her iki ülkeye de hayır ve bereket getirmesini dileyerek, söz konusu protokollerin 8 değişik komitenin çalışmalarının neticeleri olduğunu söyledi.

''Devlet Bakanı Yılmaz'ın da aktardığı gibi değişik alanlarda işbirliklerine başladık'' diyen Mutteki, geçmişteki işbirliklerini de inceleyip, yeni alanlarda da anlaşma ve mutabakata vardıklarını dile getirdi.

Konuk Bakan, Türk tarafını da uygun görülen bir zamanda İran'da ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyacaklarını ifade etti

Mutteki, konuşmasının sonunda, Türk misafirperverliğine aşina olduklarını vurgulayarak, Türkiye'nin gösterdiği ''samimi ve kardeşçe ev sahipliğine'' teşekkür etti.

Bu arada, protokol imzalanmadan önce Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile İran Dışişleri Bakanı Mutteki ''Adli İşbirliği'' alanında bir anlaşma imzaladı.

TSE ile İran standartları enstitüsü arasında teknik işbirliğini öngören bir anlaşma ile KEK protokolüne ek olarak teknik düzenlemeler, standardizasyon, meteoroloji, akreditasyon ve uygunluk değerlendirilmesi alanında işbirliğine dair mutabakat zaptı da imzalandı.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.10.2026
22:59
Bingöl`de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de Yukarı Çavuşlar köyünün 7,5 kilometrelik yolu sıcak asfaltla yenilendi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yolu inceleyen Vali Cahit Çelik, kuzey ilçelerine hizmet verecek saatte 120 ton kapasiteli yeni asfalt plentinin ihalesine gelecek hafta çıkılacağı müjdesini verdi.
16.10.2026
22:52
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
TÜİK'in açıkladığı ölüm istatistiklerinde Bingöl'ün sırası dikkat çekti. Kentte bir yılda bini aşkın kişi hayatını kaybederken, komşu illerle arasındaki fark da ortaya çıktı. Peki, Bingöl Türkiye genelinde kaçıncı sırada yer aldı, zirvede hangi şehirler var?
16.10.2026
16:55
Bingöl`de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl'de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl Üniversitesi ile İŞKUR iş birliğinde 689 öğrenci için Gençlik Programı düzenlenecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek. Öğrencilere katıldıkları her gün için 1.375 TL cep harçlığı ödenecek.
16.10.2026
16:37
Bingöl`de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl'de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde toplam 135 kişi İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında istihdam edilecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek.
16.10.2026
16:04
İstanbul`dan Bingöl`e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul'dan Bingöl'e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul Tuzla'daki öğrencilerin kendi elleriyle ördüğü atkılar ve yazdıkları notlar, Bingöl'ün Genç ilçesindeki Yayla Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencilerine ulaştı. Genç İçin Bir Saat Derneği ve Minik Çocuklar Bingöl Grubu tarafından düzenlenen etkinlikte öğrencilere çanta, kırtasiye seti ve atkı hediye edildi.
16.10.2026
15:37
Bingöl`de kaç kişiye bir araç düşüyor?
Bingöl'de kaç kişiye bir araç düşüyor?
TÜİK, Eylül 2026'ya ilişkin araç istatistiklerini açıkladı. Bingöl'de kayıtlı araç sayısı artarken, kent nüfusu dikkate alındığında kaç kişiye bir araç düştüğü de ortaya çıktı. Peki, 282 bin 299 kişinin yaşadığı Bingöl'de her kaç kişiye bir araç düşüyor?
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın