KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Ekim 2026 Çarşamba

'Türkiye Diyabet Kontrol Projesi'

Sağlık Bakanlığı, üniversiteler ve çok sayıda dernek hastalığa karşı mücadele için bir araya geldi

`Türkiye Diyabet Kontrol Projesi`
21 HAZİRAN 2008 CUMARTESİ 10:21
0
1429
0
AA aa
Sağlık Bakanlığı, 15 üniversite ve çok sayıda derneğin işbirliğiyle düzenlenen ''Türkiye Diyabet Kontrol Projesi'' yarın hayata geçiyor.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metobolizma Bilim Dalı Başkanı ve Proje Üst Kurul üyesi Prof. Dr. Metin Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diyabetin dünya genelinde bir çok ülkede önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.

Türkiye'de 3 milyonu klinik diyabetli olmak üzere 6 milyon dolayında diyabetten etkilenen kişi olduğunu belirten Arslan, diyabetin istatistiksel tahminlerin ötesinde çok hızlı yayılma gösterdiğini, geniş kitleleri etkilediğini, tanıdan itibaren yaşam boyu sürdüğünü, ağır komplikasyonlarla seyrettiğini, iş gücü ve yaşam süresini olumsuz etkilediğini kaydetti.

Arslan, Birleşmiş Milletler'in Aralık 2006 itibariyle diyabeti küresel bir hastalık olarak kabul ettiğini ve tüm ülkelerin sağlık otoritelerine diyabetle mücadele çağrısı yaptığını bildirdi.

Bu kapsamda Türkiye'de de başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere Türkiye Diyabet Vakfı, Türk Diyabet Cemiyeti, Türk Diyabet ve Obezite Vakfı, Diyabet, Obezite ve Beslenme Derneği, Diyabet Hemşireliği Derneği, Türkiye Endokrinoloji ve Metobolizma Derneği, Medikal Endüstri, Türk Tabipleri Birliği ve 15 Üniversitenin işbirliğiyle ''Türkiye Diyabet Kontrol Projesi''nin hazırlandığını anlatan Aslan, şunları söyledi:

''Projeyle ülkemizde giderek yaygınlaşan diyabetin daha iyi yönetilmesiyle diyabetli hastaların yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve yetersiz kontrolün yol açabileceği organ hasarlarından insanları korumak, toplumsal duyarlılık ve farkındalığı artırmak amaçlanmaktadır.''

HALKI BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI YAPILACAK

Proje kapsamında 18 il merkezinde diyabet tedavisinde görev alan pratisyen ve aile hekimlerine, diyabet hemşirelerine, diyetisyenlere, eczacılara eğitimler verileceğini anlatan Arslan, ayrıca halk toplantıları düzenleneceğini de bildirdi.

Arslan, proje kapsamında çeşitli üniversitelerde alanlarında uzmanlaşan 60 öğretim üyesinin aktif olarak çalıştığı projenin ilk toplantısının yarın saat 17.00-19.00'da Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gazi Hastanesi 75. Yıl Konferans Salonu'nda yapılacağını belirtti.

Arslan, alanlarında uzman hekimlerin katılacağı halkı bilgilendirme toplantısında, diyabetle beslenme, insülin ve oral ilaçların kullanımı, diyabetin yaratacağı organ hasarları hakkında bilgi verileceğini ve ücretsiz kan şekeri ölçümü yapılacağını sözlerine ekledi.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.10.2026
22:40
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Erzurum karayolunun Elmalı köyü mevkiinde otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı. Yaralanan 3 kişi hastaneye kaldırıldı.
20.10.2026
21:58
Bingöl`de 350 öğrenciye trafik eğitimi verildi
Bingöl'de 350 öğrenciye trafik eğitimi verildi
Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, iki lisede düzenlenen eğitimlerde öğrencilere trafik kuralları, trafik levhaları ve güvenli davranışlar hakkında bilgilendirmede bulundu.
20.10.2026
19:43
Baraç`tan Bingöl Millî Eğitim Müdürlüğüne liyakat çağrısı
Baraç'tan Bingöl Millî Eğitim Müdürlüğüne liyakat çağrısı
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, atama ve görevlendirmelere ilişkin iddiaların açıklığa kavuşturulmasını isteyerek, 'Bingöl Millî Eğitim Müdürlüğü hiçbir sendikanın arka bahçesi olamaz' dedi. Baraç, AK Parti Bingöl Milletvekili Zeki Korkutata'ya da çağrıda bulundu.
20.10.2026
19:19
Bingöl`de 65 yaş üstü kaç kişi var? TUİK açıkladı!
Bingöl'de 65 yaş üstü kaç kişi var? TUİK açıkladı!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye'de yaşlı nüfusun en fazla bulunduğu ili açıkladı. Bingöl'de yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki payı yüzde 8,8 olarak hesaplandı. Kentin verileri, bölge illeriyle karşılaştırıldığında dikkat çeken bir tablo ortaya koydu.
20.10.2026
18:22
Bingöllü kadınların el emeği Mısır`da sergilendi
Bingöllü kadınların el emeği Mısır'da sergilendi
Bingöl Aile Destek Merkezi-2'de (ÂDEM-2) Bakır İşlemeciliği Kursu'na katılan kadınların hazırladığı ürünler, Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen uluslararası fuarda sergilendi.
20.10.2026
15:06
Bingöl`de 30 bin TL ödüllü ses yarışması başlıyor!
Bingöl'de 30 bin TL ödüllü ses yarışması başlıyor!
Bingöl Gençlik Merkezleri tarafından düzenlenen 'Sesimin Yankısı' ses yarışması için başvurular 21 Ekim'de başlıyor. Türk Halk Müziği kategorisindeki yarışmada dereceye girenlere toplam 30 bin TL ödül verilecek. Ön elemeler aralık ayında yapılacak..
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın