KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

'Türk birliği dünya barışını da sağlar'

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, "Türk cumhuriyetlerinin birlik ve beraberliğinin aynı zamanda dünya barışına ve tüm insanlığa katkı sağlayacağını" söyledi

`Türk birliği dünya barışını da sağlar`
19 KASIM 2007 PAZARTESİ 13:32
0
933
0
AA aa
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, "Türk cumhuriyetlerinin birlik ve beraberliğinin aynı zamanda dünya barışına ve tüm insanlığa katkı sağlayacağını" söyledi. Demirel, Bakü'de düzenlenen 11. Türk Kurultayında yaptığı konuşmada, Türkiye dışındaki Türk cumhuriyetlerinin uzun süre Sovyet sisteminde kaldıktan sonra bağımsızlıklarına kavuştuklarını, ancak bu bağımsızlık sürecinde geçen 15 yılın henüz fazla bir süre olmadığını ifade ederek, buna rağmen bu ülkelerin büyük bir gelişme kaydettiklerini belirtti.

Kaşgarlı Mahmut'un Divanı Lügatit Türk kitabında "Türk ismini tanrı vemiştir" ifadesini anımsatan Demirel, Türk halklarının ulu bir çınar olduğunu, dallarıyla yapraklarıyla bir bütün olduğunu, bazı yapraklarının zamanla kurumasına rağmen yine yeşerdiğini belirtti. "Hepimiz bu yeşil çınarın dalları ve yaprakları olarak burada bulunuyoruz" diyen Demirel, Büyük Hun İmparatoru Atilla'nın Roma kapılarına dayandığında kendisinin asil Türk milletine ait olduğunu dile getirdiğini anlattı.

Ağaçların köklerine basarak ayakta durduğunu, insanların ise gurur duyulacak kökünü başında gezdirmesi gerektiğini dile getiren Demirel, "Bu toplantılarla kökümüzü başınızda gezdirmiş oluyorsunuz" dedi. Bağımsızlıkla Türk cumhuriyet ve topluluklarının tekrar birbirlerini bulduklarını ifade eden Demirel, "Dostluk, kardeşlik ve işbirliği için bir aradayız. Bu ne işe yarayacak? Bu insanlığa, insanlığın dostluğuna, kardeşliğine, uygarlığa ve dünya barışına hizmet edecek" diye konuştu.

Türk insanının Ahmet Yesevi'nin "barış içinde yaşayın, insanları sevin, kadın erkek ayrımı yapmayın" mesajlarıyla yaşadığına dikkat çeken Demirel, "Bu mesajlar bin yıl önce söylenmiştir dikkatinizi çekerim. Kadını bu toplumdan ayırmaya kalkanların kulakları çınlasın. Kadının eşitliği bu milletin kökündeki değerlerde var" dedi.

Türk toplumunun değerlerinde "evde, işte, dergahta ayrım yapmayın. Bir olun, dir olun, diri olun" ifadelerinin de yer aldığını anımsatan Demirel, "Birlik, beraberlik, işbirliği yapacaksanız bu esaslar içinde yapın. Soylu bir millet olarak buradasınız" diye konuştu.

Birlik, beraberlik ve işbirliğinin geçmişe takılıp kalarak değil geçmişten ders alarak ileriye bakmayı gerektirdiğini belirten Demirel, "Bütün insanlığa ait değerler var bunda (işbirliğinde). İnsanlığa hizmet, barışa hizmet, kardeşliğe hizmet var bunda. Bu topluluk bu düşüncelerle yola çıkıyor" dedi.

Dünyanın 2. Dünya Savaşından sonra tahrip olmuş bir şekilde kaldığını belirten Demirel, sorunların savaşla çözülemeyeceğini barışçı yollarla çözüm gerektirdiğini anlatarak, daha sonraki süreçte 51 ülkenin imzasıyla insan hakları beyannamesinin kabul edildiğini, bu beyannameyle insanların onurlarına yakışır şekilde yaşamak, söz ve inanç özgürlüğünü sahip olmak gibi değerleri kabul ettiğini vurguladı. Tarih içerisinde Hitler gibi bazı kişilerin savaşla birlik oluşturmaya çalıştığını, ancak bunun yanlışlığının görüldüğünü ifade eden Demirel, bugün ise bazı ülkelerin karşılıklı anlaşma yoluyla AB'yi kurduklarını ve AB'nin bugün altın devrini yaşadığını kaydetti. Demirel, AB'nin, işbirliği yapılmasının yararlarına en güzel örneklerinden biri olduğunu kaydetti. -

"BAĞIMSIZLIK VE AZATLIK SONSUZA KADAR SÜRECEKTİR"-

Türk cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını kazandıktan sonra hızlı gelişme içinde olduğunu vurgulayan Demirel, "Bugün Türk cumhuriyetlerinde bağımsızlık, azatlık, istiklal gibi kelimelerle ifade edilen değer çok mübarek ve en değerli hazinemiz. Başka şey yoktur. Bunu 15 yıl önce hepsine (Türk cumhuriyetlerini ziyaretimde) söyledim ve bugün bu daha iyi anlaşılıyor. Bu bağımsızlık ve azatlık sonsuza kadar sürecektir" dedi.

Türk cumhuriyetlerinin AGİT üyesi olduğunu, böylelikle Avrupa'nın sınırlarının Moğolistan'a Tanrıdağlarına kadar uzandığını söyleyen Demirel, AB'nin de Türk cumhuriyetleriyle yakından ilgilendiğini ifade ederek, "AB coğrafi bir yer değil değerler manzumesidir. Zenginlik, insanlık, barış, kalkınmadır. Bunlar insanlık değerleridir" dedi.

Bugün dünyada zengin ülkeler yoksul ülkeler olduğunu, ancak aynı şekilde zengin ülkelerde yoksulların yoksul ülkelerde zenginlerin bulunduğunu dile getiren Demirel, "Dünyadaki toplam gelirin yüzde 40'ı nüfusun yüzde 13'ünün elinde" dedi.

-"TERÖR TÜM İNSANLIĞIN SORUNUDUR VE BİRLİKTE ÇÖZÜLMELİDİR"-

 Ülkeler arasındaki işbirliğinde teröre karşı ortak mücadelenin de önemli olduğunu vurgulayan Demirel, "Terör tüm insanlığın sorunudur ve birlikte çözülmelidir" dedi. Daha önce ülkelerin kalkınmasında tüten bacaların baz alındığını ve bunların gelişmişlik örneği olduğunu anımsatan Demirel, ancak bugün ekolojik kirlenme nedeniyle farklı değerlendirmelere yapıldığını ifade ederek, çevre kirlenmesinin iklim değişikliklerine, küresel ısınmaya yol açtığına dikkat çekti. Konuşmasında Türk cumhuriyetlerinin bir araya gelmesinin önemli olduğunu bir kere daha vurgulayan Demirel, "Adriyatik'ten Çin Denizi'ne kadar olan coğrafyadaki kardeşlerimiz geleceğe güvenle bakmalı, kendilerine güvenmelidir. Diğer halklarla, ülkelerle barış içinde yaşamalıdır. Barışı korumak hepimizin görevidir. Bu uygarlığın da şartıdır" dedi.

Konuşması zaman zaman yoğun alkışlarla kesilen Demirel'e daha sonra, Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk, Kardeşlik ve İşbirliği Vakfı tarafından Orhon Anıtları maketi hediye edildi.





Haber7
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.05.2024
23:21
Bingöl`de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce 7 çalıntı araç ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı.
18.05.2024
23:20
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, Nisan ayı düzeyinde vergi tahsilatının tahakkuka oranı bakımından yüzde 62,50 olan Türkiye ortalamasının altında kaldı. Bölgede en yüksek tahsilat oranı Erzurum'da olurken, bölgenin ekonomisi en gelişmiş illeri arasında bulunan Malatya yine tahsilat oranı bazında son sırada kaldı.
18.05.2024
23:18
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Bingöl'ün Genç ilçesinde kaymakamlık ile Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü koordinesinde doğa yürüyüşü etkinliği yapıldı.
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın