KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Kasım 2025 Pazartesi
°C

Tüp bağlama yöntemi uygulandı

Bingöl Devlet Hastanesi Üroloji Kliniğinde iki erkek hastaya doğum kontrolü için tüp bağlama yöntemi uygulandı.

Tüp bağlama yöntemi uygulandı
12 AĞUSTOS 2011 CUMA 02:54
0
3795
0
AA aa

Batı ülkelerinde evli çiftlerin yaklaşık %7'sinde doğum kontrol yöntemi olarak uygulanan tüp bağlama (vazektomi) yöntemi artık Bingöllü erkekler arasında tercih edilen bir yöntem olmaya başlandı.

Tüp bağlama (vazektomi) işlemi için doktora giden iki erkek hastaya, tüp bağlama ameliyatı yapılarak, bir günde taburcu edildi.

Tüp bağlama (vazektomi) işlemi ile ilgili bilgi veren Bingöl Devlet Hastanesi'.nde görevli olan Üroloji Uzmanı Dr. Erdal Benli, Batı ülkelerinde oldukça sık olarak kullanılan tüp bağlama ( vazektomi) yöntemi artık ülkemizde özelikle batı illerinde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Vazektomi uygulanan erkeklerde erkeğin cinsel yaşamında işleme bağlı olarak hiç bir değişiklik beklenmez. Cinsel hayatı eskisi gibi devam eder. İyi bir aile planlaması yöntemidir. Ancak bu yöntemde sperm kanallarının eski haline döndürülmesi çok zordur. Bu nedenle kalıcı olarak doğum kontrolüne karar veren çiftlerin bu yöntemi tercih etmeleri uygundur. Özellikle kadınlarda kullanılan ve masum olmayan doğum kontrol yöntemlerinin oldukça sıkıntılı olabilen yan etkilerine maruz kalmak istemeyen çiftler bu yöntemi seçebilirler. Erkeklerde uygulanan doğum kontrolünde tüpler ( sperm kanalları ) bağlanır ki bu kadınlarda uygulanan yönteme benzerlik gösterir. Tıp dilinde vazektomi olarak adlandırılır. Erkekte sperm hücrelerinin testislerden depolandıkları bölgelere geçişi engellenir. Bu işlem sonrasında boşalma (ejekülasyon ) esnasında boşalan sıvının miktarında, renginde, miktarında hiç bir değişiklik olmaz. Sadece boşalan sıvıda sperm hücresi yoktur ve bu yüzden gebelik olmaz. Sperm hücreleri üretildikleri yerde vücut tarafından absorbe (emilim) edilir” dedi.

TÜP BAĞLAMA (VAZEKTOMİ) NASIL YAPILMAKTA

Tüp bağlama (vazektomi) işleminin nasıl yapıldığı konusuna değinen Benli, şunları söyledi:

“Hastalara ve eşlerine önce konuyla ilgili yeterli bilgilendirme yapılmaktadır. İsteyen hastalara lokal anestezi altında ve muayenehane şartlarında üroloji uzmanları tarafından yapılır. Oldukça kolay ve güvenli bir işlemdir. Testisler erkek vücudu dışında skrotum adı verilen torbaların içinde bulunur. Lokal anestezi yapıldıktan sonra o bölge tamamen hissiz bir hale gelince, skrotum derisi üzerinde küçük bir kesi yapılarak vas deferenslar (sperm kanalı) cilt dışına alınır, bağlandıktan sonra kısa bir parça kesilir ve kalan uçlar koter ile yakılarak tahrip edilir. Hastanede yatmayı ve istirahatı gerektirmez. Vazektomiden sonra yeniden çocuk sahibi olmak oldukça zor ancak imkansız değildir. Bize cerrahi için başvuran hastalara ve eşlerine vazektomi hakkında detaylı bilgilendirme yapılmaktadır ve eğer cerrahi için karar verirlerse işlem yapılmakta ve isterlerse aynı gün evlerine gitmektedirler. İlerde çocuk sahibi olmak istemeyen, istenmeyen gebeliklerden korunmada sorumluluk almak isteyen erkekler vazektomi yöntemini tercih edebilirler.”
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.11.2025
03:47
Vali Usta, Bingöl`ün afete hazırlık kapasitesine dikkat çekti
Vali Usta, Bingöl'ün afete hazırlık kapasitesine dikkat çekti
Bingöl'de İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta; 'İstanbul ve Ankara'dan bile daha iyi durumda olduğumuz yönler var' dedi ve yürütülen çalışmaları aktardı.
23.11.2025
03:46
Bingöl`de saman yüklü kamyon devrildi
Bingöl'de saman yüklü kamyon devrildi
Bingöl'de saman yüklü kamyonun devrilmesi sonucu maddi hasar meydana geldi.
22.11.2025
02:18
Genç Yazar Asya Şanlı, 4. Sınıfta Kendi Kitabını Yazdı
Genç Yazar Asya Şanlı, 4. Sınıfta Kendi Kitabını Yazdı
Bingöl Bist Kaleönü İlkokulu 4/D sınıfı öğrencisi Asya Şanlı, hayal gücünü kullanarak yazdığı 'Macera Peşindeki Üçlü' adlı kitabıyla hem arkadaşlarına hem de okurlara ilham veriyor. 34 sayfalık eser, anılar ve bu anılar üzerinden çıkarılan mesajlarla dolu.
21.11.2025
17:19
DEM Parti`den Bingöl`de Halk Buluşması
DEM Parti'den Bingöl'de Halk Buluşması
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Pervin Buldan, Bingöl'de düzenlenen halk buluşmasında Türkiye'nin demokratik geleceği ve Kürt meselesiyle ilgili mesajlar verdi. Toplantıda demokrasi, sosyal adalet ve ekonomik hakların güçlendirilmesi de öne çıkan başlıklardan oldu.
21.11.2025
16:06
Bingöl`de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Bingöl'de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Musyan-Der Yönetimi ve Köylüler, mesire alanını yeşillendirdi. Altunhan, Hasan Bey Suyu'na giden yolun asfaltlanmasını talep etti.
21.11.2025
15:32
Bingöl Üniversitesi`ne
Bingöl Üniversitesi'ne 'En Başarılı Üniversite' Ödülü
Bingöl Üniversitesi, 'Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Çalışmalarına Destek Veren En Başarılı Üniversite' ödülüne layık görüldü. Ödül, törende Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik'e takdim edildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın