KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Mayıs 2024 Pazar
°C

Tünelden skandal çıktı!

Bingöl'de yapılan ilk incelemelerde, PKK'lı firarilerin kaçış planlarının detayları gün yüzüne çıktı. Katıldıkları kurslardaki malzemeleri arakladılar, tüneli kazılar, 45 dakikada kaçtılar. Üç grup ayrılıp kırsalda toplandılar ama ertesi sabah yakalandılar. Tutuklanan firariler farklı cezaevlerine gönderildiler.

Tünelden skandal çıktı!
30 EYLÜL 2013 PAZARTESİ 05:46
0
3916
0
AA aa

Bingöl Cezaevi'nde yaşanan firar olayıyla ilgili başlatılan ilk incelemelerde, kaçış planı yapan mahkûmların 3 ay kaşık ve bıçak kullandığı, daha sonra cezaevi yönetimince açılan seramik kursu ile ağaç oymacılık kursundaki malzemelerle tüneli kazmayı sürdürdükleri ortaya çıktı. Ayrıca, cezaevi çatısındaki kalasların firar tüneline nasıl getirildiği merak konusu olurken, 18 PKK'lının tünelden 45 dakikada firar ettikleri tespit edildi.

Bingöl'ün Ortaçanak Köyü kırsalında sona eren 30 saatlik kaçışın ardından yakalanan 17 PKK'lı hükümlü ve tutuklunun gerçekleştirdiği son yılların en ilginç cezaevi firarıyla ilgili yeni ayrıntılar günışığına çıktı. Kaçış eyleminin anlaşılmasıyla birlikte ihmal ya da kasıt iddialarının araştırıldığı Bingöl M Tipi Cezaevi'ndeki incelemenin ilk aşamasında önemli bilgilere ulaşıldı.

'ISLAH KURSUYDU' AMA

Firarda kullanılan tünelin kazılmasında cezaevi yönetiminin, "tutuklu ve hükümlülerin ıslah edilmesi" projesi çerçevesinde açtığı seramik ve ağaç oymacılık kursunun etkili olduğu tespit edildi. Firar ilerin, bu kursa devam eden bazı hükümlü ve tutuklulardan malzeme yardımı aldığı anlaşıldı.

Kursun yapıldığı bölümün, firarilerin koğuşuna yakın olması ve kursiyerlerin başında cezaevi görevlileri olması gerekirken nöbetçi personel bulunmaması nedeniyle kursta kullanılan bazı alet, araç gereç ile özellikle ağaç malzemelerin kolaylıkla tünelin kazıldığı koğuşa ulaştırıldığı anlaşıldı.

Kursiyerlerin zaman zaman cezaevi yönetiminden "malzeme bittiği", "kaybolduğu", "kırıldığı" gerekçesiyle yeni alet ve malzeme istediği bu isteklerin cezaevi yönetiminde sorgulanmadan yerine getirildiği saptandı. Tüneli kazan mahkûmların elektrik hattı çektikleri tünelde, elektrikle kullanılan spiral aletini kullanarak kesme işlemi yaptıklarına yönelik bilgiler de yapılan araştırmada ortaya çıktı.

45 DAKİKADA ÇIKTILAR

Yapılan araştırmalarda, kaçış kararı alan firarilerin kazdıkları tünelden çıkışının yaklaşık 45 dakika sürdüğü belirlendi. Tüneli kazmaya başladıklarında ilk aşamada 3 ay boyunca meyve bıçakları ve kaşık kullandıkları anlaşılan firarilerin, kazı işlemi sırasında 5 kez yön belirleme işlemi yaptıkları tespit edildi. Ayrıca, tünelin kazımının tamamlanmasıyla birlikte kaçış öncesinde üzerlerine iki kat kıyafet giyen firarilerin, tünelde sürtünmeden kaynaklanan kirlenme nedeniyle kıyafetlerinin üst katını çıkarıp yola devam ettikleri saptandı.

ÜÇ GRUBA BÖLÜNDÜLER

18 kişilik firar grubunun kaçışı 6'şarlı grup halinde gerçekleştirdikleri saptandı. Tünelin rahatça çıkış imkânı vermesine karşın firarilerin birbirlerini görecek şekilde üç gruba ayrıldıkları ve çıkış yaptıkları, daha sonra kırsalda yeniden toplandıkları belirlendi.

Yakalandıktan sonra savcılık talimatıyla Bingöl Emniyeti'nde sorgulanan firarilerin tamamı yeniden tutuklandı.

ÇATIDAN KALASLAR NASIL İNDİ?

Bu arada, cezaevi binasında yapılan incelemelerde, çatı bölümünde de toprak bulunduğu öğrenildi. Firarilerin, tünelden çıkan toprağın bir bölümünü kanalizasyonda eritirken, binanın çatısında da toprak biriktirdiği belirlendi. Ayrıca, binanın çatısında bulunan kalasların bir bölümünün tünelde çökmeyi önlemek amacıyla direk olarak kullanıldığı saptandı. Bu çerçevede, çatıdaki kalasların nasıl tünele indirildiği de soru işaretlerine neden oldu.

MAHKÛMLAR ANKARA VE VAN'A GÖNDERİLDİ

Yakalanan PKK'lılar, Cuma günü akşam saatlerinde Bingöl Adliyesi'ne sevk edildi. Savcılıktaki ifadelerinin ardından tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilen PKK'lılar mahkemede 'susma' hakkını kullandı. Tutuklanan PKK'lılar geceyi, kaçtıkları Bingöl M Tipi Cezaevi'nde geçirdikten sonra Cumartesi günü büyük gizlilik içinde başka cezaevlerine sevk edildi. PKK'lılardan 13'ü Van F Tipi Cezaevi, 4'ü ise Ankara F Tipi Cezaevi'ne gönderildi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.05.2024
01:15
Bingöl`de 342 araca far cezası!
Bingöl'de 342 araca far cezası!
Bingöl Emniyet Müdürlüğü, sürücüleri rahatsız eden xenon far ve usulsüz ışık kullanımına yönelik il geneli yapılan denetimlerde 2024 yılının ilk 4,5 aylık sürecinde 342 araç sahibi ve sürücüsüne idari cezai işlem uygulandığını duyurdu.
18.05.2024
23:21
Bingöl`de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce 7 çalıntı araç ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı.
18.05.2024
23:20
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, Nisan ayı düzeyinde vergi tahsilatının tahakkuka oranı bakımından yüzde 62,50 olan Türkiye ortalamasının altında kaldı. Bölgede en yüksek tahsilat oranı Erzurum'da olurken, bölgenin ekonomisi en gelişmiş illeri arasında bulunan Malatya yine tahsilat oranı bazında son sırada kaldı.
18.05.2024
23:18
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Bingöl'ün Genç ilçesinde kaymakamlık ile Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü koordinesinde doğa yürüyüşü etkinliği yapıldı.
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın