KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Tüm örgütlü yapılar muhatap alınmalı

Hür Dava Partisi Bingöl İl Başkanı Hamdullah Tasalı ve Bingöl Kalem Der Başkanı İbrahim Dağılma, Akil İnsanlar Heyeti'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi raporunun olumlu görmekle beraber yetersiz olduğunu ve kalıcı bir çözüm için bölgedeki tüm örgütlü yapıların muhatap alınması gerektiğini söylediler.

Tüm örgütlü yapılar muhatap alınmalı
05 TEMMUZ 2013 CUMA 06:58
0
1241
0
AA aa

Sivil toplum kuruluşları ve siyasiler, Akil İnsanlar Heyeti'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesiyle ilgili Başbakan'a sundukları rapor hakkında görüşlerini dile getirdiler.

Akil İnsanlar Heyeti'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi raporunu olumlu gören Hür Dava Partisi Bingöl İl Başkanı Hamdullah Tasalı ve Bingöl Kalem Der Başkanı İbrahim Dağılma, ancak raporun eksik olduğunu ifade ettiler.

"RAPORUN OLUMLU KISIMLARI HAYATA GEÇİRİLMELİ"

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanı Hamdullah Tasalı, raporun kamuoyunda eksik ve olumlu yönlerinin bilinmesi gerektiğine işaret ederek: “Daha geniş araştırmalar ve görüşmeler yapılıp, eksik kalan taraflarının giderilmesi ve özverili çalışmalar başlatılmalıdır. Raporun olumlu görülen kısımlarına sahip çıkılmalıdır, hayata geçirilmelidir, yasal bir zemin ve statüye kavuşturulmalıdır" dedi.

SUSA, BAŞBAĞLAR VE SİVAS OLAYLARI

Raporun eksik kısımlarını dile getiren Tasalı: “Süreç içeriğinin kamuoyuna kapalı kalması, Kürt sorunu ve PKK sorununun beraber ele alınması, görüşmelerin tek taraflı sürmesi, sadece PKK ve türevlerinin muhatap alınması, katılımın ve temsiliyetin dar bir alanda kalması, mütedeyyin insanların muhatap alınmaması gibi konulardır. Ki bu eksiklikler raporda dile getirilmektedir. Susa, Başbağlar ve Sivas olaylarında mağdur olanların mağduriyetleri devam ediyor. Bakın bu günlerde derin yapıların ateşlediği Sivas olaylarında alakası olmayan mütedeyyin insanların onlarca yıl hapislerde ve mahkemelerde süren mağduriyetleri var ve bunlarla görüşülmemiş… Susa Camii katliamı, Başbağlar katliamı, Sündüs katliamı ve Eruh katliamlarının mağdurlarıyla görüşülmemiştir. Olayların faillerinin bulunmaması ve haklarında henüz hiçbir yargı sürecinin başlatılmaması, yine Yüksekova'da Şehid edilen Muztazaf Der'in başkan yardımcısı Ubeydullah Durna dosyası gibi dosyalar var… Fail yok, soruşturma yok, Roboski katliamı failli belli… Ama… Faillerinin bulunmaması ve dosyaların askeri yargıya havale edilmesi, yine 2000 yılında devlet tarafından mağdur edilen ailelerden, devletin tazminat istemesi, bunlar gibi daha nice haksızlığın ulu orta yerde durması, haklarında hiçbir soruşturma ve kovuşturmanın olmaması üzüntü vericidir. Bu ve benzer mağduriyetler derhal giderilmelidir. Vicdanlar rahat edilmelidir."

"BÖLGEDEKİ TÜM ÖRGÜTLÜ YAPILAR MUHATAP ALINMALI"

‘Silahların susturulması için devletin PKK ile masaya oturması doğal olanıdır' diyen Tasalı: “Tabi ki devlet silahların susması için elinde silah bulunduranlar ile görüşmelidir. Devletin PKK'yi tüm Kürtlerin temsilcisi olarak görmesi ve sadece onunla oturup, Kürt sorunun çözmesi, altında çıkılmaz karmaşık bir hal doğuracaktır. Bundan kaçınması gerekir. Ancak Silahların susması sonrası şayet Kürtlerin sorunları için bir çözüm söz konusu edilecekse ki edilmelidir; bunun hali için örgütlü tüm Kürtlerin muhatap alınması gerekir" dedi.

Raporda belirtildiği gibi bölgede PKK'nin dışında örgütlü bir yapı olan Hizbullah gerçeğinin de var olduğuna dikkat çeken Tasalı: “Bunun yanında Mustazaflar gerçeği vardır. Başkaca STK'lar, tarikatlar, siyasi oluşumlar var. Bölgede var olan tüm örgütlü yapıların muhatap alınması gerekir. Aksi halde süreç sağlıklı yürümez ve sonuç alınmaz. Hatta yeni zülüm ve mağduriyetlere yol açacaktır. Bölgede PKK, BDP ve onların dışında başkaca örgütlü yapılar mevcuttur. Otuz yılı aşkındır, mütedeyyin bölge halkı hem devletin, hem de PKK'nin zulmüne uğramıştır. Bölgenin mütedeyyin insanları göz ardı edilmemeli, muhatap alınmalı, talepleri dinlenmeli ve yerine getirilmelidir. Bu ülkede yaşayan bütün etnik halkların siyasi ve kültürel hakları verilmelidir. Eşit vatandaş statüsü sağlanmalıdır. Bu coğrafyada yaşayan halklar Müslüman'dır ve kardeştirler. Onların arasında ayrımcılık yapmak, çatışma çıkarmak, zülümdür, adaletsizliktir. Müslüman halkların birçok ortak yönleri mevcuttur. Bunlar ayrışmayı değil, birlikteliği gerektiren değerlerdir. Birliktelik olacaksa insanı ve İslami bir düzlemde gerçekleştirilmelidir. Devlet erki ve hükümet bunu göz ardı etmemelidir" şeklinde konuştu.

CHP'Lİ ŞAHİN MENGÜ'YE TEPKİ!

CHP'li Şahin Mengü'nün Akil İnsanlar Raporun da bahse konu olan iki güzide insan Şeyh Said ve Bediüüzzamn'ın iade-i itibarlar ile alakalı, onlar için "Haindir" demesi esef verici olduğunu belirten Tasalı: “Bu iki mazlum insan ülkesine ve halkına en yüksek düzeyde hizmet etmiş ve halkının erdemli ve onurlu bir hayat sürmeleri için hayatlarını feda etmişlerdir. Eğer bu 'hainlik' ise bu ülkede 'hain' olmayan yoktur" diye konuştu.

"HİZBULLAH VE MUSTAZAFLAR İLK KEZ CİDDİ MANADA RAPORA YANSIDIĞINI GÖRÜYORUZ"

Hizbullah'ın ve Mustazaflar hareketinin ilk kez ciddi manada bir rapora yansıdığını gördüklerini belirten Bingöl Kalem Der Başkanı İbrahim Dağılma: “Bu raporda özelikle bölgedeki Mustazaflar'a vurgu yapılmakta, bu gücün görülmesi gerektiğine, bu gücün bilinmesi gerektiğine değinilmiş olmasına rağmen hala bazı çevrelerde ve özelikle İslami çevrelerde hükümette bazı çekinceler görüyoruz. Özelikle Hizbullah ve Mustazaflar'ın sürece dâhil edilip edilmesi konusunda bir sıkıntı var. Özelikler hükümet noktasında endişesi olanlar bu harekete kulak versinler. Bu hareketin çalışmalarına baksınlar. Bu hareketi gerçekten ciddi bir noktada göz önünde tutsunlar. Bunu yaptıkları takdirde Allah'ın izniyle Mustazaflar'ın çalışmaları, gerçekten ihlaslı bir noktada olduğunu ve tamamen bu toplumun huzurunu sağlayan bir noktada olduğunu görecekler" diye konuştu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın