KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Ekim 2026 Cumartesi

Tubider: sektörde 10 bin bilişim şirketi var

TÜBİDER Bilişim Sektörü Derneği Başkanı Erkin Fındık, sektörde 10 bin civarında bilişim şirketinin faaliyet gösterdiğini bunun sebebinin ise kontrolsüzlük olduğunu kaydetti.

Tubider: sektörde 10 bin bilişim şirketi var
16 ARALIK 2009 ÇARŞAMBA 22:09
0
1529
0
AA aa

Fındık, TÜBİDER'in 10. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, 20 kişi ile yola çıkan derneğin, şu anda 23 ilde 600 üyeye ulaştığını belirtti.

Sektörün en önemli sorununun, mesleki standartlarla ilgili olduğuna dikkati çeken Fındık, şöyle devam etti:

''Standardın olmadığı yerde kimin girdiği kimin çıktığı, kimin hangi kalitede hizmet verdiği bilinemez. Sektörde 10 bin civarında bilişim şirketi faaliyet gösteriyor. Bunun sebebi kontrolsüzlük. Standartları tam olarak oturtmadan sağlıklı regülasyon da zor. Sektörde en azından minimum eşik olmalı, bu eşik atlandıktan sonra faaliyet gösterilmelidir. Minimum eşik oluşturmadan  sektörün bir yere varması mümkün değil.''

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Gürsoy da telekomünikasyon, bilgi teknolojileri, tüketici elektroniği ve yeni medya ile birlikte derneğin 200'den fazla aktif üyesi ile 30 milyar dolarlık bir iş hacmini temsil ettiğini ifade etti.

Sektörün 2009 yılında yüzde 10 civarında büyüdüğünü belirten Gürsoy, dünya ile karşılaştırıldığında, Türkiye'de bilişim sektörüne yatırımların hala çok düşük olduğunu, bunun da önümüzdeki dönemde büyük fırsatlar yaratacağı anlamına geldiğini vurguladı.

Turgut Gürsoy, Türkiye pazarının 10 bin bilgisayar firmasını taşıyabilecek durumda olmadığına işaret ederek, şöyle konuştu:

''Bu aslında sektöre giriş bariyerlerinin düşüklüğünü ve az bir yatırımla sektöre girip karlılık elde edemeyince çıkan firmaların fazlalığını gösteriyor. Bu durum, toplamdaki karlılığın da düşmesine sebep oluyor. TÜBİDER üyesi firmalarımızın, büyük oranda kendi geleceklerini bilişimle özdeşleştirmiş firmalar olduğunu düşünüyoruz. En önemli tehdit, günlük çıkarlar ya da fırsatçı yaklaşımlarla piyasada güvensizlik ve karsızlık yaratanlar, bunların oluşmasını destekleyenlerdir. Buna karşı duruşun en etkin yolu ise birlikte ve sistemli hareket etmek, paydaşlar arasında işbirliğini en üst seviyede gerçekleştirmektir.''

''PAZARIN YÜZDE 54'ÜNÜ ULUSLARARASI ÜRETİCİLER OLUŞTURUYOR''

Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çağan da 2009 Türkiye PC pazar haritasına değindiği konuşmasında Türkiye'de 3 milyonluk bir pazardan bahsedildiğini ve bunun yüzde 54'ünün uluslararası üreticiler, yüzde 31'ini kontratlı üreticiler, yüzde 15'ini ise sistem üreticilerinin oluşturduğunu anlattı.

Türkiye'deki bilgisayarların yüzde 75'inin fiyatının 1.000 doların altında olduğunu belirten Çağan, bilgisayar bu kadar ucuzladığında para kazanma imkanının da daraldığını söyledi.

Önümüzdeki yıl Türkiye'de ev kullanıcılarında Polonya'nın iki katı kadar bilgisayar satılmasının öngörüldüğünü anlatan Çağan, 2006'da 67 olan bin kişiye düşen bilgisayar sayısının, son dönemde 123'e yükseldiğini kaydetti.

Mustafa Çağan, Türkiye'deki 6 milyar dolarlık bilişim harcamalarının yüzde 15'inin KOBİ'ler tarafından yapıldığını, bunun da 900 milyon dolar gibi düşük bir rakama karşılık geldiğini söyledi.

Türkiye'deki bilişim teknoloji harcamalarının yüzde 85'inin donanıma, yüzde 15'inin servis ve yazılıma gittiğine dikkati çeken Çağan, ''Bu acıklı tabloyu düzeltmemiz gerekiyor'' dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş da değişimin yaşandığı bu dönemde bilişim sektörünün en hızlı değişen sektörlerin başında yer aldığını vurguladı.

Bilişim teknolojilerinin, ülkelerin gelişen dünyanın, neresinde yer alacağını belirleyen sektör olduğunun altını çizen Yalçıntaş, Türkiye'nin bu anlamda bazı dönüşümleri gerçekleştirmesi gerektiğini ifade etti.

Intel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Ertem ise sektördeki büyüme potansiyeline işaret ederek, özellikle yepyeni iş fikirleri ile ortaya çıkacak KOBİ'lerin büyümede ciddi katkısı olacağını kaydetti.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.10.2026
22:59
Bingöl`de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de Yukarı Çavuşlar köyünün 7,5 kilometrelik yolu sıcak asfaltla yenilendi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yolu inceleyen Vali Cahit Çelik, kuzey ilçelerine hizmet verecek saatte 120 ton kapasiteli yeni asfalt plentinin ihalesine gelecek hafta çıkılacağı müjdesini verdi.
16.10.2026
22:52
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
TÜİK'in açıkladığı ölüm istatistiklerinde Bingöl'ün sırası dikkat çekti. Kentte bir yılda bini aşkın kişi hayatını kaybederken, komşu illerle arasındaki fark da ortaya çıktı. Peki, Bingöl Türkiye genelinde kaçıncı sırada yer aldı, zirvede hangi şehirler var?
16.10.2026
16:55
Bingöl`de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl'de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl Üniversitesi ile İŞKUR iş birliğinde 689 öğrenci için Gençlik Programı düzenlenecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek. Öğrencilere katıldıkları her gün için 1.375 TL cep harçlığı ödenecek.
16.10.2026
16:37
Bingöl`de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl'de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde toplam 135 kişi İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında istihdam edilecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek.
16.10.2026
16:04
İstanbul`dan Bingöl`e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul'dan Bingöl'e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul Tuzla'daki öğrencilerin kendi elleriyle ördüğü atkılar ve yazdıkları notlar, Bingöl'ün Genç ilçesindeki Yayla Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencilerine ulaştı. Genç İçin Bir Saat Derneği ve Minik Çocuklar Bingöl Grubu tarafından düzenlenen etkinlikte öğrencilere çanta, kırtasiye seti ve atkı hediye edildi.
16.10.2026
15:37
Bingöl`de kaç kişiye bir araç düşüyor?
Bingöl'de kaç kişiye bir araç düşüyor?
TÜİK, Eylül 2026'ya ilişkin araç istatistiklerini açıkladı. Bingöl'de kayıtlı araç sayısı artarken, kent nüfusu dikkate alındığında kaç kişiye bir araç düştüğü de ortaya çıktı. Peki, 282 bin 299 kişinin yaşadığı Bingöl'de her kaç kişiye bir araç düşüyor?
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın