KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Kasım 2025 Cumartesi
°C

Terör enerjiyi de vurdu

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, artan terör olayları nedeniyle Doğu ve Güneydoğu’daki enerji lisanslarının iptali için talep olduğunu kaydetti.

Terör enerjiyi de vurdu
01 EYLÜL 2015 SALI 00:36
0
2687
0
AA aa

 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, artan terör olayları nedeniyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki enerji yatırımcılarının lisanslarını iptal ettirmek için başvuruda bulunduğunu açıkladı.

Yılmaz, “O bölgedeki yatırımcılar için güvenlik sıkıntıları ve tehditler var. Yatırımcılar, lisanslarını sonlandırıyorlar. Biz de bir kez daha mağdur etmeyelim diye teminat mektuplarını geri veriyoruz. Terör baskı yaparken ben de baskı yapamam. Son dönemde böyle lisans iptalleri arttı” dedi. Yılmaz, dolar kurundaki artışı “olağanüstü” olarak niteleyerek, elektrik dağıtım şirketlerinin “Zordayız” dediğini, sektörün çözüm beklediğini söyledi.

EPDK Başkanı Yılmaz, HABERTÜRK Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir ve Haber Müdürü Olcay Aydilek'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Yılmaz, şu mesajları verdi: Doğu ve Güneydoğu'daki santrallara yapılan terör saldırıları ile asıl hedef, ülkenin kaosa sürüklenmesi. Sen oradaki yatırıma saldırıp, oradaki işçileri kaçıracaksın. İşçiler de oranın halkı. O yatırımlar o bölgeye elektrik ve istihdam katkısı sağlıyor. Diyarbakırlı yatırımcının kurduğu HES'i bombalıyor. Bölge halkına zulümdür bu. O bölgedeki yatırımcılar için güvenlik sıkıntıları ve tehditler var.

TERÖRLE KAYIP KAÇAK ARTMIŞTIR:

Terörün tırmandığı bu dönemde bölgede kayıp kaçağın olumlu etkilendiği söylenemez. Üretim ayağı gibi dağıtım sektörü de olumsuz etkileniyor.

DOĞALGAZ YATIRIMI KOLAY:

Kur artışından kaynaklı sıkıntılar var. Hesap edilebilenin ötesinde gelişmeler oldu. Seçimlerden sonra taşlar daha da yerine oturur. Olağanüstü bir durum var. Doğalgaz Piyasası Kanunu çıkmış olsaydı, bu sıkıntılar yaşanmazdı. Piyasa tamamen serbestleşecekti, maliyet endeksli piyasa kurgusuna gidecekti. O yasa çıkmadı. Yerli ya da yabancı, doğalgaza yatırım yaparken hesabını iyi yapmalı. Ona göre paket oluşturmalı. Doğalgaz santralı yapan yatırımcı, yenilenebilir enerjili santral da yapmalı.

DÖVİZE ENDEKSLİ TARİFE OLMAZ:

Dövize endeksli tarife, o da mümkün değil. Satılan emtianın muhatabının geliri TL. Böyle dolar endeksli tarife yaparsak, milli bir ekonomimiz olmaz.

'ZORDAYIZ DİYORLAR'

Yılmaz elektrik dağıtım şirketlerinin kendilerine ‘zor durumdayız mesajı' ilettiklerini, kendilerinin de sektöre sırt dönmediklerini söyledi.

 ‘YERLİ KÖMÜRDE KAŞ YAPAYIM DERKEN GÖZ ÇIKARMAYALIM'

Başkan Yılmaz “Yerli kömür yatırımı neden yapılmıyor?” sorusuna karşılık şunları söyledi: “Yerli kömürde damarıma basılıyor. Duygusal ortamların ağır olduğu dönemlerde yapılan yasal düzenlemeler sağlıklı olamaz. Yasal düzenlemeyi eleştirmek haddim değil ama bir hukukçu olarak böyle düşünüyorum. Kömür kazası oluyor, yasa teklifleri havada uçuşuyor. Sakinleşip önünü göreceksin. O sektör, yatırım yapılabilir sektör olmaktan çıkarılabiliyor. Kaş yapmak çok güzeldir ama gözü çıkarırsan kaşın koruyacağı göz olmaz. Yatırım yapılabilir piyasa olmazsa oraya yatırım yapmak zor, kim yapar yatırımı?“

‘EPDK MÜDAHALE ETMEDİĞİ İÇİN ZARAR EDİYOR'

Bazı yabancı yatırımcılar, EPDK'nın piyasaya çok müdahale ettiğini söylüyor. Ancak, Türkiye'nin piyasa yapısını bilmiyorlar. Doğalgaz santralından zarar ediyorlarsa, asıl ben müdahale etmediğim içindir. Serbest piyasa fiyatları seni bu hale getirdi. Hangi kararımla elektrik piyasasına müdahale ettim? Bu fiyatlar, PMUM'da oluşan serbest piyasa fiyatı. Rakamlar düşük ama bu elektrik arz fazlasından kaynaklanıyor.

‘İNTİFALAR FİYATA YANSIMAZ

“Akaryakıt sektöründe eylül ayında bazı bayilerin dağıtım şirketleri ile olan bayilik sözleşmeleri dolacak. Dağıtım şirketleri, yeni sözleşme ile bayilere verdikleri intifa bedellerini akaryakıt fiyatlarına yansıtamazlar. Bu konuda bir kez daha sektörü uyarıyorum.”'

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.11.2025
02:18
Genç Yazar Asya Şanlı, 4. Sınıfta Kendi Kitabını Yazdı
Genç Yazar Asya Şanlı, 4. Sınıfta Kendi Kitabını Yazdı
Bingöl Bist Kaleönü İlkokulu 4/D sınıfı öğrencisi Asya Şanlı, hayal gücünü kullanarak yazdığı 'Macera Peşindeki Üçlü' adlı kitabıyla hem arkadaşlarına hem de okurlara ilham veriyor. 34 sayfalık eser, anılar ve bu anılar üzerinden çıkarılan mesajlarla dolu.
21.11.2025
17:19
DEM Parti`den Bingöl`de Halk Buluşması
DEM Parti'den Bingöl'de Halk Buluşması
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Pervin Buldan, Bingöl'de düzenlenen halk buluşmasında Türkiye'nin demokratik geleceği ve Kürt meselesiyle ilgili mesajlar verdi. Toplantıda demokrasi, sosyal adalet ve ekonomik hakların güçlendirilmesi de öne çıkan başlıklardan oldu.
21.11.2025
16:06
Bingöl`de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Bingöl'de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Musyan-Der Yönetimi ve Köylüler, mesire alanını yeşillendirdi. Altunhan, Hasan Bey Suyu'na giden yolun asfaltlanmasını talep etti.
21.11.2025
15:32
Bingöl Üniversitesi`ne
Bingöl Üniversitesi'ne 'En Başarılı Üniversite' Ödülü
Bingöl Üniversitesi, 'Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Çalışmalarına Destek Veren En Başarılı Üniversite' ödülüne layık görüldü. Ödül, törende Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik'e takdim edildi.
21.11.2025
13:33
Jandarma`dan Bingöl`de Suçla Mücadelede Kararlı Operasyon
Jandarma'dan Bingöl'de Suçla Mücadelede Kararlı Operasyon
Bir haftada 15 olaya müdahale edildi: Uyuşturucu madde ele geçirildi, 18 şüpheli yakalandı.
21.11.2025
12:53
Bingöl`de çatıdan düşen işçi hayatını kaybetti
Bingöl'de çatıdan düşen işçi hayatını kaybetti
Bingöl'de çalıştığı inşaatın çatısından düşen bir işçi, kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın