KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Mayıs 2024 Pazar
°C

Tcdd özelleşiyor

Demir ağları özel sektör örecek...

Tcdd özelleşiyor
23 ARALIK 2007 PAZAR 10:16
0
1024
0
AA aa
Ulaştırma Bakanlığı, demiryollarını özelleştirmek için harekete geçti. Buna göre, trenini alıp gelen her firma, demiryollarında tren işletmeciliği yapabilecek. Konuya yönelik taslak son aşamaya gelirken, yerli ve yabancı firmalar, demiryollarında devletin rakibi olarak yolcu taşıyacak. Demiryolu özelleştirmesiyle, Ulusoy ve Koç gibi yerli devler yanında, çok sayıda yabancı ülke de ilgileniyor. Özel sektör, Marmaray ve hızlı trende de işletmecilik yapabilecek. Demiryolları sektöründe çok sayıda oyuncunun yer almasıyla, bu alanı düzenlemek için de bir üst kurul oluşturulacak. Üst kurul, işletmecilik yapmak isteyen firmalara lisans verecek.

TEKEL HAKKI KALKIYOR

Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlanan ve gelecek yıl hayata geçmesi beklenen taslağa göre yabancı firmalar da Türkiye'de tren işletmeciliği yapabilecek. Ulusoy ve Koç gibi firmalar başta olmak üzere, Türkiye'den ve yurtdışından çok sayıda şirket, Türkiye'de demiryolu işletmeciliği yapmak istiyor. Alman ve Koreli firmaların da Türkiye'de işletmecilik yapmak istediği öğrenildi. İşletmeciler, istedikleri tren hattında, Marmaray ve hızlı tren hatlarında işletmecilik yapabilecek. İşletmeciler, trenlerini yurtdışından temin edebilecekleri gibi TCDD'nin trenlerini de alabilecek. Bakanlığın üzerinde çalıştığı sisteme göre, herhangi bir hattın hattının kullanım hakkı belli bir süre için özel bir firmaya verilecek. Aynı hattı birkaç firma birden kullanabilecek.

TRENLERE DE ÜST KURUL

Türkiye'deki tren işletmeciliğine çok sayıda firmanın talip olması durumunda, bu alanda da düzenleyici kurum ihtiyacı doğacak. Bu amaçla, demiryolu sektörünün de regülatör kurumu olacak. Bu kurum, sektörde faaliyet göstermek isteyen firmalara lisans verecek. Yeni dönemde, özel sektör tren hattı da döşeyebilecek. Bir firma, müşteri potansiyelinin olduğunu düşündüğü güzergaha hat döşeyip işletmecilik yapabilecek. Söz konusu düzenleme, Türkiye'de işletilen trenlerin yurtdışına çıkış hakkını da sağlayacak. Mevcut sistemde, TCDD'nin işlettiği trenler yurtdışına çıkamazken, Türkiye'de de altyapı ayrılacağı için bu hak elde edilecek. Düzenlemeyle, Türkiye'deki altyapının kullanım bedelleri de belirlenecek. Kilometre başına demiryolu kullanım hakkının belirlenmesiyle, artık yurtdışından gelen trenler de Türkiye'den geçiş yapacak.

Akşam


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.05.2024
01:15
Bingöl`de 342 araca far cezası!
Bingöl'de 342 araca far cezası!
Bingöl Emniyet Müdürlüğü, sürücüleri rahatsız eden xenon far ve usulsüz ışık kullanımına yönelik il geneli yapılan denetimlerde 2024 yılının ilk 4,5 aylık sürecinde 342 araç sahibi ve sürücüsüne idari cezai işlem uygulandığını duyurdu.
18.05.2024
23:21
Bingöl`de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce 7 çalıntı araç ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı.
18.05.2024
23:20
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, Nisan ayı düzeyinde vergi tahsilatının tahakkuka oranı bakımından yüzde 62,50 olan Türkiye ortalamasının altında kaldı. Bölgede en yüksek tahsilat oranı Erzurum'da olurken, bölgenin ekonomisi en gelişmiş illeri arasında bulunan Malatya yine tahsilat oranı bazında son sırada kaldı.
18.05.2024
23:18
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Bingöl'ün Genç ilçesinde kaymakamlık ile Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü koordinesinde doğa yürüyüşü etkinliği yapıldı.
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın