KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Eylül 2025 Cuma
°C

Sürücülere sıcak uyarısı

Son haftalarda etkili olan aşırı sıcakların, sürücülerde konsantrasyon düşüklüğü ve dikkat kaybına yol açtığını söyleyen uzmanlar uyarıyor:

Sürücülere sıcak uyarısı
26 AĞUSTOS 2006 CUMARTESİ 15:53
0
1024
0
AA aa

Son haftalarda etkili olan aşırı sıcakların, konsantrasyon düşüklüğü ve dikkat kaybına yol açtığı, bunun da trafik kazalarına neden olabildiği bildirildi. Konya Numune Hastanesi'nde görevli Trafik Psikoloğu Nevzat Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemlerde şehirlerarası yollarda ve şehir içinde trafik kazalarının arttığını söyledi.

Bu artışın aşırı sıcaklarla ilişkilendirilebileceğini dile getiren Tekin, bu yüzden sürücülere daha dikkatli davranmalarını önerdi. Aşırı sıcakların insanların biyokimyasal dengesini bozduğunu, bunun da psikolojik dengeyi olumsuz etkilediğini vurgulayan Tekin, şunları kaydetti:

''Psikolojik denge bozulunca da aşırı sinirlilik ve depresyon hali ortaya çıkıyor ve birey daha öfkeli ve tepkili oluyor. Sıcaklar, kişide dikkat kaybı ve konsantrasyon düşüklüğüne neden oluyor. Ayrıca aşırı sıcak hava bir stres nedenidir. Bu olumsuzlukların hepsi bir araya geldiğinde sürücüler için trafik kazası riski artıyor. Yaz aylarında daha fazla kaza olması sıcaklar yüzünden psikolojik dengenin bozulması, dikkat kaybı, konsantrasyon düşüklüğü ve strese bağlanabilir.''

Tekin, konsantrasyon ve dikkat kaybı nedeniyle yaz aylarında hatalı sollama, kırmızı ışıkta geçme ve aşırı hız gibi kural ihlallerinin daha fazla olduğunu, özellikle güneşin dik geldiği saatlerde trafiğe çıkan sürücüde bu durumun daha sık görülebileceğini bildirdi. Kişinin denge bozulması nedeniyle zaman zaman hangi hızda gittiğinin bile farkına varamadığını belirten Tekin, ''İnsan sıcak yüzünden adeta uyuşuyor. Yola dikkat etmeden sollama yapıyor. Kavşaklarda ise ışık olup olmadığını bile fark edemiyor'' dedi. Yaz aylarında hastanede servislerine başvuran hasta sayısının da yüzde 30'a yakın oranda arttığını, ancak hastaların sıcak nedeniyle bu duruma düştüğünü bilmediğini dile getiren Tekin, ''Bugünlerde kapasitemizin üzerinde hizmet veriyoruz. Gelen hastalara aşırı sıcağın tetiklediği stresli ruh halinin sakıncalarını anlatıyoruz ve bu halde trafiğe çıkmamalarını öneriyoruz'' diye konuştu.

Tekin, sıcaklar yüzünden meydana gelebilecek muhtemel kazaların önlenmesi için sürücülere, özellikle güneşin etkisini artırdığı saatlerde uzun yolculuklara çıkmamasını, yorgun olarak direksiyon başına geçmemesini ve sık aralıklarla dinlenmelerini önerdi.



AA
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.09.2025
09:27
Tandırda unutulan köz yangına neden oldu
Tandırda unutulan köz yangına neden oldu
Bingöl'ün Genç ilçesinde tandırda unutulan köz yangına neden oldu. Yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.
11.09.2025
17:36
Bingöl`de okul çevreleri ve servisler denetlendi
Bingöl'de okul çevreleri ve servisler denetlendi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından okul çevreleri ve servisleri denetlendi. Denetimlerin yıl boyu süreceği aktarıldı.
11.09.2025
17:29
Bingöl`de iki aşamalı diz protezi revizyon ameliyatı gerçekleştirildi
Bingöl'de iki aşamalı diz protezi revizyon ameliyatı gerçekleştirildi
Bingöl'de, üst merkezlerde riskli bulunarak yapılmayan iki aşamalı diz protezi revizyon ameliyatı, Bingöl Devlet Hastanesi'nde başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.
11.09.2025
12:16
Bir ilginç kaza! Bingöl`de park halindeki otobüs kaza yaptı!
Bir ilginç kaza! Bingöl'de park halindeki otobüs kaza yaptı!
Otobüsün hareket ettiğini fark eden sürücü kapıyı açmak istese de başarılı olmadı ve otobüs, park halindeki başka bir otobüse çarparak durdu. Kameralara yansıyan kazada maddi hasar oluştu.
11.09.2025
11:56
Bingöl`de aranan şahıs saklandığı adreste yakalandı!
Bingöl'de aranan şahıs saklandığı adreste yakalandı!
Bingöl'de 7 yıl 5 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir şüpheli şahıs saklandığı adreste yakalandı. Yapılan aramada 1 adet tabanca ve 14 adet fişek ele geçirildi. Şahıs, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine teslim edildi.
11.09.2025
07:37
`Haftada 4 gün mesai` iddiasına DMM`den yalanlama
'Haftada 4 gün mesai' iddiasına DMM'den yalanlama
İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), bazı basın yayın organlarında yer alan 'Orta Vadeli Program'da haftada 4 gün mesai uygulamasına geçileceği' yönündeki iddianın gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın