KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Kasım 2025 Pazar
°C

Sürgün gerekçeleri nedir?

Firar olayı sonrası infaz koruma memurlarının farklı illere gönderilmesinin gerekçelerini soran Baluken, yanıtı Adalet Bakanı Ergin’den istedi. Baluken: “Söz konusu infaz koruma memurlarının 35’inin Bingöllü olması ve sürgün yemesi çerçevesinde Bakanlığınızca Bingöllü olmak suç olarak mı kabul edilmektedir?”

Sürgün gerekçeleri nedir?
10 EKİM 2013 PERŞEMBE 07:57
0
2987
0
AA aa

Barış ve Demokrasi partisi (BDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Bingöl'de 18 PKK'lının firar etmesinden sonra Bingöl Cezaevi'ndeki 36 personelin sürgün edilmesini Meclis gündemine taşıdı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinin Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından Anayasanın 98'inci ve İçtüzüğün 96'ıncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını isteyen Baluken, gönderilenlerin çoğunlukla Bingöllü olduğuna dikkat çekti.

“FİRARIN RÖVANŞI DİĞER MAHKUM VE ÇALIŞANLARDAN ALINIYOR”

Firar sonucunda, Bingöl M Tipi Cezaevinde hak ihlalleri, ayrımcılık ve işkencenin başat konuma geldiğini kaydeden Baluken: “Firar olayının rövanşı, diğer mahkûmlardan ve cezaevi çalışanlarından alınmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda, 59 siyasi mahkûmun tümü çeşitli cezaevlerine sürgün edilerek birçok hukuk dışı uygulamayla karşı karşıya bırakılmıştır. Bu durumun yanı sıra Bingöl M Tipi Cezaevinde görevli bulunan idareciler ve infaz koruma memurları hakkında da çeşitli kovuşturma ve sürgün furyası başlatılmıştır. Cezaevinde görevli yaklaşık 36 infaz koruma memuru hakkında farklı illere gönderilmek üzere işlem yapıldığı bilgileri basına ve kamuoyuna yansımıştır” dedi.

Baluken, yanıtını istediği soruları şöyle sıraladı;

1. Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevinde görevli infaz koruma memur sayısı kaçtır? Firar olayından sonra sürgüne gönderilen infaz koruma memuru sayısı kaçtır? Bu sürgünler yapılırken Bakanlığınız tarafından esas alınan kriterler ve gerekçeleri nelerdir?

2. Basına yansıyan haberlere göre sürgün edilen 36 infaz koruma memurunun 35'inin Bingöl ili nüfusuna kayıtlı olduğu ifade edilmektedir. Basına yansıyan bu bilgiler doğru mudur? Bu bilgiler doğru ise söz konusu infaz koruma memurlarının 35'inin Bingöllü olması ve sürgün yemesi çerçevesinde Bakanlığınızca Bingöllü olmak suç olarak mı kabul edilmektedir?

3. Firar olayından sonra sürgün edilen infaz koruma memurlarının büyük çoğunluğunun aynı kente kayıtlı olması bir tesadüf müdür yoksa Bakanlığınızca özellikle ortaya konan ayrımcı bir uygulama mıdır?

4. Bingöl M Tipi Cezaevinden sürgün edilen infaz koruma memurları ile ilgili firar olaylarına karışıp karışmadıklarına dair herhangi bir tespitli durum, bilgi, belge var mıdır? Varsa bu bilgi ve belgeler nelerdir? Bu tespitli durum, bilgi ve belgeler yoksa infaz koruma memurlarının sürgün edilmelerinin gerekçesi nedir?

5. İlk önce 59 siyasi mahkûmun sonra ise Bingöl nüfusuna kayıtlı infaz koruma memurlarının hiçbir gerekçe, somut bulgu yokken sürgün edilmesi ayrımcı, toplu intikamcı ve suçlu ilan etmek için ön yargılı olma gerçekliklerini önümüze koymaktadır. Bakanlığınız ve hükümetinizin insanların siyasi düşüncesine ve nüfusa kayıtlı olduğu yere göre işlemde bulunmasının izahı nedir? Bu ayrımcı ve ötekileştirici uygulamanın iptal edilmesine yönelik herhangi bir çalışmanız olacak mıdır? 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.11.2025
03:47
Vali Usta, Bingöl`ün afete hazırlık kapasitesine dikkat çekti
Vali Usta, Bingöl'ün afete hazırlık kapasitesine dikkat çekti
Bingöl'de İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta; 'İstanbul ve Ankara'dan bile daha iyi durumda olduğumuz yönler var' dedi ve yürütülen çalışmaları aktardı.
23.11.2025
03:46
Bingöl`de saman yüklü kamyon devrildi
Bingöl'de saman yüklü kamyon devrildi
Bingöl'de saman yüklü kamyonun devrilmesi sonucu maddi hasar meydana geldi.
22.11.2025
02:18
Genç Yazar Asya Şanlı, 4. Sınıfta Kendi Kitabını Yazdı
Genç Yazar Asya Şanlı, 4. Sınıfta Kendi Kitabını Yazdı
Bingöl Bist Kaleönü İlkokulu 4/D sınıfı öğrencisi Asya Şanlı, hayal gücünü kullanarak yazdığı 'Macera Peşindeki Üçlü' adlı kitabıyla hem arkadaşlarına hem de okurlara ilham veriyor. 34 sayfalık eser, anılar ve bu anılar üzerinden çıkarılan mesajlarla dolu.
21.11.2025
17:19
DEM Parti`den Bingöl`de Halk Buluşması
DEM Parti'den Bingöl'de Halk Buluşması
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Pervin Buldan, Bingöl'de düzenlenen halk buluşmasında Türkiye'nin demokratik geleceği ve Kürt meselesiyle ilgili mesajlar verdi. Toplantıda demokrasi, sosyal adalet ve ekonomik hakların güçlendirilmesi de öne çıkan başlıklardan oldu.
21.11.2025
16:06
Bingöl`de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Bingöl'de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Musyan-Der Yönetimi ve Köylüler, mesire alanını yeşillendirdi. Altunhan, Hasan Bey Suyu'na giden yolun asfaltlanmasını talep etti.
21.11.2025
15:32
Bingöl Üniversitesi`ne
Bingöl Üniversitesi'ne 'En Başarılı Üniversite' Ödülü
Bingöl Üniversitesi, 'Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Çalışmalarına Destek Veren En Başarılı Üniversite' ödülüne layık görüldü. Ödül, törende Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik'e takdim edildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın