KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Ekim 2026 Çarşamba

Son ana kadar beklemeyin

Kanserde erken teşhis önemli olmasına karşın hastaların 'kötü haber' korkusu tedaviyi zora sokuyor

Son ana kadar beklemeyin
01 NİSAN 2008 SALI 13:51
0
1202
0
AA aa
Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de 350 bin kanserli hasta bulunuyor. Bunların dörtte biri sigaraya bağlı olarak amansız hastalığa yakalanıyor.  
 

Ölümcül hastalık konusunda en çarpıcı nokta ise hastaların kanserin son evresinde 'mecburiyetten' doktora başvurmaları. Belirtileri taşımasına rağmen hekimlerin 'kansersiniz' teşhisini duymak istemeyen yüzlerce hasta, ölümün pençesine düştükten sonra hastaneye gidiyor. Hal böyle olunca kanser tedavisinde ölüm oranları her geçen gün artıyor. Erken teşhisin kanserdeki tedavi başarısını yüzde 50'lere çıkardığını söyleyen uzmanlar, "Hastalığın başında ağrısız tedavi olmak dururken, kanser bütün vücuda yayılınca hastaneye gelmekten vazgeçin!" uyarısında bulunuyor.

Kemoterapi sırasında pıhtılaşmayı önleyen tedavi yöntemini bulduğu için Sidney'de ödül alan Ankara Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Klinik Şefi Prof. Dr. Mustafa Altınbaş, vatandaşların kanser hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını söylüyor. Anne babaların çocuklarına kanseri sadece 'ölümcül hastalık' olarak anlattığını dile getiren Altınbaş, bu durumda toplumdaki herkesin kanserden korkarak büyüdüğünü ifade ediyor. "Korkuyla bir yere varamayız. Kanserin doğru bilinmesiyle hayatlar kurtarabiliriz." diyen Altınbaş, amansız olarak bilinen hastalığın erken teşhisine dikkat çekiyor. Hastaların psikolojik olarak 'kansersiniz' sözünü duymaktan çekindiğini aktaran Altınbaş, hastalık ilerledikten sonra mecburiyetten sağlık kuruluşlarına başvurulduğunu dile getiriyor. Kansere yakalananların genellikle dördüncü fazda dayanılmaz ağrılar vücudu sardığında doktora gittiğini söyleyen Altınbaş, "Bu durumda bütün imkanları seferber etsek bile hastayı kurtaramıyoruz. Hastalarımızın birçoğu baştan gelseler belki de başarılı bir ameliyat ve ilaç tedavisiyle kanseri yenecekler." diye konuşuyor.

Erken teşhisin kanser tedavisindeki başarısını şu örnekle açıklıyor: Akciğer kanseri sigaraya bağlı olarak Türkiye'de hem erkeklerde hem de kadınlarda en çok görülen tür. Bu kanser birinci evrede yakalanırsa hastanın yaşam süresi 3 yıl, ikinci evrede iki yıl, üçüncü evrede 12 ay, son evrede 8 ay. Altınbaş, hastaya kanser olduğunu söylemenin ise ömürden ömür götürdüğünü dile getiriyor. Altınbaş, hastalığı kabul edip moralini yüksek tutanların daha uzun yaşadığını kaydediyor. Hasta yakınlarının hastaya destek olması halinde tedavinin başarıyla sonuçlanma şansı daha da artıyor.

Bu belirtiler varsa doktora başvurun

Vücudun çeşitli yerlerinde çıkan ve kaybolmayan şişlikler.

Ben ve siğillerdeki şekil ve renk değişikliği.

Hazımsızlık ve yutma zorluğu.

Dışkılamada değişiklik. Bir kabız, bir ishal olma. Büyük abdestin kalem gibi ince gelmesi.

Geçmeyen ses kısıklığı ve öksürük.

Vücudun herhangi bir yerinden sebepsiz yere gelen kan.

İzah edilemeyen yüksek ateş, terleme.

Performans düşüşü ve sürekli yorgun hissetme.

Ailesinde kanser hastası olanlar yukarıdaki belirtiler görülmese bile kontrol için periyodik olarak hastaneye gitmeli.
 

Zaman

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.10.2026
14:01
Bingöl`de ticari taksi tepkisi:
Bingöl'de ticari taksi tepkisi: 'Hiç mi denetleyen yok?'
Bingöl'de bazı ticari taksilerin aşırı hız, hatalı sollama ve yıpranmış araçlarla trafiğe çıkması vatandaşların tepkisine neden oluyor. Bingöl Online'a ulaşan bir vatandaş, bindiği takside emniyet kemeri tokasının bulunmadığını belirterek yetkililere denetim çağrısı yaptı.
21.10.2026
12:39
Seven`den gençlere;
Seven'den gençlere; 'Bizim geleceğimiz sizlersiniz'
AK Parti Bingöl İl Başkanı Yılmaz Seven, TÜGVA Bingöl Erkek Öğrenci Yurdu'nda gençlerle bir araya gelerek siyasette gençlerin rolü, liderlik ve topluma hizmet konularında değerlendirmelerde bulundu. Seven, 'Gelecekle ilgili beklentilerimiz ve hayallerimiz varsa bunları gerçekleştirecek olan siz değerli gençlerimizsiniz' dedi.
21.10.2026
12:27
'Benim Gözümden Bingöl' temalı fotoğraf yarışması
Bingöl Üniversitesi'nde 'Benim Gözümden Bingöl' temalı 2. Geleneksel Fotoğraf Yarışması için başvurular 21 Ekim'de başlayacak, 3 Kasım 2026'da sona erecek. Yarışma, yalnızca uluslararası öğrencilerin katılımına açık olacak.
21.10.2026
12:11
Bingöl`de 43,9 milyar TL`lik yatırım: Projelerin yüzde 47`si gerçekleşti
Bingöl'de 43,9 milyar TL'lik yatırım: Projelerin yüzde 47'si gerçekleşti
Bingöl'de yürütülen 289 yatırım projesinin 57'si tamamlandı, 198'i devam ediyor. İl Koordinasyon Kurulu toplantısında hastane, havalimanı ve karayolu yatırımlarının son durumu da değerlendirildi.
20.10.2026
22:40
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Erzurum karayolunun Elmalı köyü mevkiinde otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı. Yaralanan 3 kişi hastaneye kaldırıldı.
20.10.2026
21:58
Bingöl`de 350 öğrenciye trafik eğitimi verildi
Bingöl'de 350 öğrenciye trafik eğitimi verildi
Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, iki lisede düzenlenen eğitimlerde öğrencilere trafik kuralları, trafik levhaları ve güvenli davranışlar hakkında bilgilendirmede bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın