KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Ekim 2026 Salı

Solar enerji atağı!

Bingöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan proje, AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilecek. Okul, atölye kurup gerekli hazırlıkları tamamladıktan sonra kendi enerjisini üretecek.

Solar enerji atağı!
28 KASIM 2014 CUMA 01:43
0
2550
2
AA aa

Bingöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan ‘Solar Enerji Atölyesi'nin Kurulup İşletim, Bakım ve Onarım Modülünün Hazırlanması Projesi'nin tanıtım toplantısı yapıldı.

Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası'nda (Bingöl TSO) düzenlenen toplantıda konuşan Bingöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Abdulselam Beğiç, Türkiye'nin en fazla doğalgazdan elektrik elde ettiğini ifade ederek, dışa bağımlığa dikkat çekti.

Beğiç: “Bu durum doğalgaz ithalatına yol açmakta böylece her yıl milyarlarca dolarlık dış alım yapılmaktadır. Bunun sonucunda ülkemiz hem maddi bir kayba uğramakta hem de enerji alanında dışa bağımlı hale gelmektedir. Enerjisini millileştirmeyen başkalarına bağımlı olan ülkelerin ekonomisi de tam bağımsız değildir” dedi.

“YENİLENEBİLİR KAYNAKLARINA YÖNELMEK ZORUNDAYIZ”

Ülkenin, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve cari açığı düşürmek için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek zorunda olduğunu ifade eden Beğiç, devletin bu konuda çeşitli teşvik uygulamalarını devreye koyduğunu ve Bingöl'ün de bu teşvik kapsamında olduğunu söyledi.

Bingöl'ün güneş enerjisi üretim potansiyelinin Türkiye ortalaması üzerinde olduğuna vurgu yapan Beğiç, şöyle devam etti: “Bu potansiyele rağmen ilimizde güneş enerjisinden yaralanma konusunda yeterli girişim yok. Bu nedenle Bingöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak özelde Bingöl ekonomisine, genelde Türkiye ekonomisine katkıda bulunmak için solar enerji projesini hazırladık. Proje ile ilgili yapacağımız çalışmalarla halkımızda bir farkındalık oluşturacağız. Kuracağımız atölyede yetiştireceğimiz öğrencilerle sektörde ihtiyaç duyulacak olan teknik elemanları yetiştireceğiz. Ayrıca kendi okulumuzun ihtiyaç duyduğu enerjinin bir bölümünü kendimiz üreterek rol model olmak istiyoruz.”

HALK, GÜNEŞ PANELİ ÜRETİMİNE YÖNLENDİRİLECEK

Proje sonunda okulun elektrik ihtiyacının bir kısmını kendileri üreteceklerini ifade eden Beğiç, okula solar enerji atölyesini kazandıracaklarını kaydederek: “Okulumuzda yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili alan açılacak. Halkımız bu konuda bilinçlendirilecek ve nihai hedef Güneş Paneli üretimi yapılacak. Güneş panelleri sayesinde halkımız kendi elektriğini üretip, ilkel yöntemlerden kurutulacak” dedi.

ÜRETİM VURGUSU

Toplantıda bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Metin Suna ise, okullarda yapılacak üretici projelere dikkat çekti.

Hazırlanan projeyle hem ara elaman yetiştirileceğini, hem de toplumun üretim konusunda bilinçlendirileceğini ifade eden Suna, şunları söyledi: “Güneş enerjisini, elektik enerjisine çevirecek bu projeyle kendi enerjisini kendi üreten çalışmaların var olması bizleri memnun ediyor ve geleceğe daha bir güvenle bakmamızı sağlıyor. Ayrıca, okullarımızın sadece tüketen değil, üreten okullar olması da son derece önemli. Günümüzde yenilenebilir enerjilerin kullanımı ve enerjinin verimli bir şekilde kullanılması büyük önem arz etmektedir.”

“BACASIZ FABRİKA GİBİ”

Suna'dan sonra kürsüye çıkan Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (Bingöl TSO) Başkanı Erkan Çalbay, mesleki lisenin başarılarına dikkat çekerek: “Geçen yıl Milli Eğitim Müdürümüzle Teknik Meslek Lisemizi ziyaret etmiştik. Gerçekten yaptığı projelerle, yaptığı cüroyla, sağladığı vergiyle ve istihdamla beni hayrete düşürmüştü. Tam bir bacasız fabrikaydı. Malumunuz cari açığımızın yüzde 70'i enerji sektörüne dayalıdır. Güneş enerjisi de açığı kapatmada en büyük faktörlerden biridir. Bu projeye ortak olmaktan bizde onur duyduk ama bu projenin yüzde 90 Teknik Lisesi ekibidir onları tebrik ederim” dedi.

GENÇ YÜKSEKOKULDAN 12 MİLYONLUK PROJE

12 milyon TL bütçeli bir projesi hazırlayarak, Kalkınma Bakanlığı'na sunduklarını ifade eden Genç Meslek Yüksek Okulu Müdürü Aladdin Yüksel, proje üzerinde yaklaşık 2 yıl çalıştıklarını söyledi. Bingöl'ün yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması konusunda avantajlı konumda olduğumuzu kaydeden Yüksel, şöyle konuştu: “Bu denenle bu enerjiyi eğer iyi kullanabilirsek, yenilenebilir enerji konusunda Bingöl önemli bir yere kavuşacaktır. Üniversitemiz en son Kalkınma Bakanlığı'na sunmuş olduğu 12 milyon TL bütçeli bir projesi şuanda değerlendirme aşamasında. Eğer proje geçerse, Bingöl'e ciddi anlamda, bilimse anlamda ve uygulama anlamında son derece bir katkı sağlayacaktır.”

Kurum amirleri, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri, öğretmen ve öğrencilerin katıldığı bilgilendirme toplantısı, proje içeriğine ilişkin yapılan sunumla son buldu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
İbrahim (@Misafir_18086)
01 Aralık 2014 Pazartesi 16:28
Abdulselam hocam, yenilenebilir enerji çağına girdiğimiz bu dönemde bu anlamlı ve katma değeri yüksek projeniz vesilesiyle sizleri tebrik eder, başarılar dilerim.
İbrahim (@Misafir_18079)
30 Kasım 2014 Pazar 14:14
Kalkınma Bakanlığına Sunulan 12 MİLYONLUK PROJE'nin Genç Meslek Yüksek Okulu ile ilgisi yok. MYO'nun katkısı kesinlikle yoktur. Kalkınma Bakanlığına Sunulan Proje Bingöl Üniversitesi'nindir.
27.10.2026
10:45
Bingöl OSB`de yeni yönetim belli oldu!
Bingöl OSB'de yeni yönetim belli oldu!
Bingöl Organize Sanayi Bölgesi'nde yönetim değişti. Halim Asilkan Yönetim Kurulu Başkanlığına, Yakup Karagöz ise Başkan Vekilliğine seçildi. Yeni dönemde üretim, istihdam ve yatırım odaklı çalışmaların öne çıkması hedefleniyor.
26.10.2026
21:43
Valilik açıkladı: Bakanlık müfettişleri inceliyor!
Valilik açıkladı: Bakanlık müfettişleri inceliyor!
Bingöl Valiliği, Solhan'da bir lise pansiyonunun yemekhanesinde meydana gelen ve 9. sınıf öğrencisi Abdülkerim Demir'in hayatını kaybettiği asansör kazasına ilişkin inceleme ve soruşturma sürecinin devam ettiğini açıkladı. Bakanlık müfettişleri incelemeye başladı. Asansörün teknik durumu ve olası kusurlar araştırılıyor.
26.10.2026
21:02
Bingöl`de iki okula halı saha yapılacak
Bingöl'de iki okula halı saha yapılacak
Bingöl Valisi Cahit Çelik başkanlığında imzalanan protokolle, TOBB Cevdet Yılmaz Ortaokulu ve Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi bahçelerine halı saha yapılacak. Projeye hayırsever iş insanları Kazım Demircioğlu ve Yusuf Korkmaz destek verecek.
26.10.2026
20:35
Okullarda ortak sınav dönemi değişiyor!
Okullarda ortak sınav dönemi değişiyor!
Millî Eğitim Bakanlığı, Ortak Yazılı Sınav Sistemi'nin uygulama esaslarını açıkladı. 2026-2027 eğitim öğretim yılında belirli sınıf ve derslerde kullanılacak sistemde açık uçlu sorular öne çıkarken, sınavların hazırlanması ve değerlendirilmesinde öğretmenlerin rolü devam edecek.
26.10.2026
20:31
35 günlük çalışma çare olmadı: Mezra sakinleri mıcır istiyor!
35 günlük çalışma çare olmadı: Mezra sakinleri mıcır istiyor!
Bingöl'ün Genç ilçesindeki 12 haneli Osmanlı Mezrası'nda, geçen yıl yapılan çalışmalar yol sorununu çözmedi. Yağışlarla çamura dönen yaklaşık 2 kilometrelik yolun mıcırla kaplanması isteniyor.
26.10.2026
19:37
12Bingölspor Alanya`da tur arayacak!
12Bingölspor Alanya'da tur arayacak!
Ziraat Türkiye Kupası'nda heyecan dorukta! 12 Bingölspor, 3. Eleme Turu'nda Süper Lig temsilcisi Corendon Alanyaspor'a konuk oluyor. Yeşil-beyazlılar, 27 Ekim Salı günü saat 20.30'da başlayacak mücadelede rakibini geçerek kupada adını bir üst tura yazdırmayı hedefliyor. Mücadele A Spor kanalından canlı olarak ekranlara gelecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın