KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Ekim 2026 Cuma

Sigara ile oruç açmak kalp krizini tetikliyor

Kardiyoloji uzmanı olan Erdöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigaranın her zaman zararlı olduğunu, ancak özellikle aç karnına içilen sigarının verdiği zararın daha ciddi boyutlara ulaştığını belirtti.

Sigara ile oruç açmak kalp krizini tetikliyor
05 AĞUSTOS 2011 CUMA 18:18
0
1918
0
AA aa

 Ramazan ayında oruç tutan sigara bağımlılarından bazılarının, orucu sigara ile açtıklarını ifade eden Erdöl, bunun ''ölümcül tehlikeye davetiye çıkardığını'' söyledi. Yaklaşık 16 saate varan bir açlık süresinin ardından hemen sigara içmenin damarlar üzerinde ciddi etkiler oluşturduğu belirten Erdöl, ''Sigaranın içinde bulunan nikotin ve benzer özelliği olan diğer maddeler, özellikle uzun süren açlığın ardından içildiğinde damarlarda kasılma yapıyor. Hangi damarda ve kaç sigaradan sonra bu kasılmaları yapacağı aslında belli değil. 16 saatlik açlık döneminden sonra sigarayla oruç açmak, nikotine 'damarlarımı daralt' diye komut vermek anlamına geliyor. Bu maddeler kalp damarlarını sıkıştırıp büzüştürerek kalp krizini tetikliyor'' dedi.

Erdöl, uzun süreli açlıktan sonra içilen sigaranın yalnızca kalp değil, beyin damarlarında da ciddi hasara yol açtığını ifade etti.

Sigaranın vücudun bütün organlarına zarar verdiğini, şimdiye kadar belirlenmiş hiçbir faydasının olmadığını anlatan Erdöl, bu nedenle sigara tiryakiliğinin bir hastalık olduğunu ve bağımlıların bunu en kısa sürede terk etmeleri gerektiğini söyledi.

Ramazan ayının bu tür bağımlılıklardan kurtulmak için iyi bir vesile olduğunu dile getiren Erdöl, ''Mümkünse sigara hiçbir zaman içilmemeli. Ancak sigarayı terk etmeyen tiryakiler için açık kapı bırakmak gerekirse, oruçlarını sigara ile açmak yerine en azından yemekten bir süre sonra sigara içerek riski daha az seviyeye düşürmelerini tavsiye edebiliriz'' dedi.

Ramazan ayında özellikle reflü şikayetlerinin arttığına dikkati çeken Erdöl, sigarının, reflüyü tetikleyen en önemle etkenlerden olduğunu sözlerine ekledi.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
29.10.2026
17:20
GSS borçlarına af geliyor: 1,4 milyon kişi yararlanabilir
GSS borçlarına af geliyor: 1,4 milyon kişi yararlanabilir
2017 yılı öncesine ait Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının silinmesini öngören düzenlemeyle yaklaşık 1,4 milyon kişinin yararlanması bekleniyor. Düzenleme kapsamında 3 milyar liralık borç yükünün ortadan kaldırılması hedefleniyor.
29.10.2026
17:00
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 2 yaralı
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 2 yaralı
Bingöl-Erzurum karayolunun Soğukçeşme mevkiinde kontrolden çıkarak yol kenarındaki ağaçlara çarpan otomobildeki 2 kişi yaralandı.
29.10.2026
16:48
Bingöl`de Cumhuriyet`in 103`üncü yılı coşkuyla kutlandı
Bingöl'de Cumhuriyet'in 103'üncü yılı coşkuyla kutlandı
Bingöl'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen tören ve etkinliklerle kutlandı. Programa Vali Cahit Çelik, il protokolü, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
28.10.2026
23:41
Bingöl`de kasımın ikinci yarısına dikkat!
Bingöl'de kasımın ikinci yarısına dikkat!
28 Ekim tarihli kar tahmin haritasında Doğu Anadolu'daki iller öne çıktı. Bingöl için 45 günlük hava tahmininde ise kasımın ikinci haftasından itibaren sıcaklıkların düşmesi, 16-18 Kasım tarihlerinde kar ve yağmur geçişlerinin yaşanması bekleniyor. Özellikle Karlıova ve yüksek kesimlerde kış hazırlıklarının tamamlanması önem taşıyor.
28.10.2026
23:00
'Din hizmetleri yalnızca ibadetle sınırlı değil'
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Hafız Osman Şahin, Bingöl'de din görevlilerine seslendi. Şahin, din hizmetlerinin toplumun her kesimine ulaşması gerektiğini vurgularken sahada karşılaşılan sorunların takip edilmesi ve çözüm üretilmesi çağrısında bulundu.
28.10.2026
13:33
Türkiye`nin en yaygın 10 soyadı… Bingöl`de hepsi var…
Türkiye'nin en yaygın 10 soyadı… Bingöl'de hepsi var…
Türkiye'de milyonlarca kişinin taşıdığı soyadları açıklandı. Listede yer alan 10 soyadının tamamının Bingöl'de de kullanılması dikkat çekti. Peki sizin soyadınız da o listede mi?
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın