KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Ekim 2026 Perşembe

Sidr felaketi

Bangladeş'i vuran Sidr Kasırgası'nda ölenlerin sayısı 2 bin 200'ü aştı. 250 km hızla vuran Sidr Kasırgası'nda dalgalar 5 metreyi buldu. Binlerce ev yerle bir oldu. Yüzlerce kayıp ve yaralı var. Ölü sayısının daha da artabileceği belirtiliyor.

Sidr felaketi
18 KASIM 2007 PAZAR 15:02
0
1301
0
AA aa

Kasırganın vurduğu Bangladeş'ten çarpıcı kareler


Bangladeş'te enkazı filler kaldırıyor

Bangladeş'in güneybatısını perşembe günü vuran, binlerce evin yerle bir  olmasına neden olan Sidr Kasırgası, ülkeyi harabeye çevirdi. Perşembe gecesi ülkenin güney kıyılarını saatteki hızı 250  kilometreyi bulunan rüzgarla vuran  Sidr Kasırgası'nın ardından yükselen dalgalar 5 metreyi buldu, tam bir  tsunami etkisi yaratıp evleri denize sürükledi.
Çoğu kişinin, kasırganın yol açtığı dev dalgaların evleri suyla sürüklemesi  ve on binlerce evi yerle bir etmesi sonucu öldüğü, çok sayıda kişinin de  suda boğulduğu ya da denizde kaybolduğu bildiriliyor. Resmi rakamlar ölü sayısını 2 bin 200 olarak duyururken, basın yayın organlarında ölü sayısının 3 bini aştığını bildiriyor.

Bangladeş Gıda-Afet Yönetimi Bakanlığı yetkilisi Selina Şahid, ölü  sayısının, son tespitlerle birkaç saat içinde 400 daha artarak 2 bin 200'ü aştığını bildirdi. Binlerce kişi acil yardım beklerken, BM Gıda ve Tarım Örgütü ile  dünyanın büyük yardım kuruluşları Bangladeş için çalışmaya başladı. 143 bin kilometrekarede 144 milyon nüfuslu bu ülkenin kıyı kesimleri  doğa afetlerinde çok büyük zarar görüyor.

BANGLADEŞ KIZILAYI: "900 BİN AİLENİN YARDIMA İHTİYACI VAR"
        
Bangladeş Kızılayı, felaketten etkilenen bölgede 900 bin ailenin yardıma  ihtiyacı olduğunu ve bunun da 7 milyon kişiye karşılık geldiğini  hesaplarken, en çok can kaybının yaşandığı bölgelerden Calokati'nin  Valisi Hariprasad Pal, milyonlarca kişinin evsiz kaldığını ve bölgeden  tahliye edilenlerin nüfusun yüzde 1'inden az olduğunu belirtti.

Bangladeş'in güneybatısını perşembe günü vuran, binlerce evin yerle bir  olmasına neden olan Sidr Kasırgası, ülkeyi harabeye çevirdi. Perşembe gecesi ülkenin güney kıyılarını saatteki hızı 250  kilometreyi bulunan rüzgarla vuran  Sidr Kasırgası'nın ardından yükselen dalgalar 5 metreyi buldu, tam bir  tsunami etkisi yaratıp evleri denize sürükledi.Çoğu kişinin, kasırganın yol açtığı dev dalgaların evleri suyla sürüklemesi  ve on binlerce evi yerle bir etmesi sonucu öldüğü, çok sayıda kişinin de  suda boğulduğu ya da denizde kaybolduğu bildiriliyor. Resmi rakamlar ölü sayısını 2 bin 200 olarak duyururken, basın yayın organlarında ölü sayısının 3 bini aştığını bildiriyor.Bangladeş Gıda-Afet Yönetimi Bakanlığı yetkilisi Selina Şahid, ölü  sayısının, son tespitlerle birkaç saat içinde 400 daha artarak 2 bin 200'ü aştığını bildirdi. Binlerce kişi acil yardım beklerken, BM Gıda ve Tarım Örgütü ile  dünyanın büyük yardım kuruluşları Bangladeş için çalışmaya başladı. 143 bin kilometrekarede 144 milyon nüfuslu bu ülkenin kıyı kesimleri  doğa afetlerinde çok büyük zarar görüyor.         Bangladeş Kızılayı, felaketten etkilenen bölgede 900 bin ailenin yardıma  ihtiyacı olduğunu ve bunun da 7 milyon kişiye karşılık geldiğini  hesaplarken, en çok can kaybının yaşandığı bölgelerden Calokati'nin  Valisi Hariprasad Pal, milyonlarca kişinin evsiz kaldığını ve bölgeden  tahliye edilenlerin nüfusun yüzde 1'inden az olduğunu belirtti.
Bangladeş donanmasının tonlarca gıda ve tıbbi malzemeyi afet bölgelerine  gönderdiği ve silahlı kuvvetlerin helikopterlerini seferber ettiği,  ancak birçok bölgeye hala yardım ulaşmadığı belirtiliyor.

Dünyanın en yoksul ülkelerinden Bangladeş'te küçük ve büyükbaş  hayvanların da afet sırasında telef olduğu, etrafın hayvan cesetleriyle  dolu olduğu kaydediliyor.

Bu ay sonunda başlaması gereken, ülkenin en önemli besin kaynağı olan  pirincin hasadının da tarlaların Hint Okyanusu'nun tuzlu sularının  altında kalmasıyla olanaksız hale geldiği bildiriliyor.

Asya'nın temel besin kaynağı tahıl olmaksızın, gelecek aylarda yiyecek  bir şey bulamayacak olan Bangladeşlilerin su kuyularının da tahrip  olduğu ve bölgeye temiz içme suyu getirilmesinin gerekli olduğu  belirtiliyor.

Felaketlerle mücadeleden sorumlu Bakan Eyub Miah, arama çalışmalarının  tamamlanmasının ve kesin can kaybı sayısıyla hasarın boyutunun  belirlenmesinin birkaç gün alacağını kaydetti.

Bangladeş'i, 1991'de yaklaşık 143 bin kişinin hayatını kaybettiği  kasırgadan sonra vuran en şiddetli fırtınadan etkilenen on binlerce  kişiye yiyecek, içme suyu, barınak sağlama çalışmaları sürüyor.





Hurriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.10.2026
20:28
Üniversitelilere proje eğitimi! Kim, nasıl destek alacak?
Üniversitelilere proje eğitimi! Kim, nasıl destek alacak?
Bingöl Üniversitesi'nde düzenlenen eğitim programında öğrencilere TÜBİTAK 2209-A Araştırma Projeleri Destekleme Programı'nın başvuru şartları, bütçe sınırı ve değerlendirme süreçleri anlatıldı. Eğitimle öğrencilerin araştırma fikirlerini bilimsel projelere dönüştürmeleri hedefleniyor.
22.10.2026
19:09
Bingöl`de
Bingöl'de 'Gıda Dedektifi' projesi başlıyor
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Dünya Gıda Günü kapsamında öğrencilerle etkinlik düzenledi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan iş birliği protokolüyle, 2026-2027 eğitim öğretim yılında 6 pilot okulda öğrencilere gıda güvenliği eğitimi verilecek.
22.10.2026
18:02
Sonbahar meyvesi Bingöl`de ilgi odağı oldu
Sonbahar meyvesi Bingöl'de ilgi odağı oldu
Sonbaharın sevilen meyvelerinden alıç, Bingöl'de tezgahlardaki yerini almaya başladı. Özellikle iri taneli alıçlar vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.
22.10.2026
13:33
Bingöl Burma Kadayıfı için yeni hedef: Kalite, ustalık ve markalaşma
Bingöl Burma Kadayıfı için yeni hedef: Kalite, ustalık ve markalaşma
Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası, coğrafi işaret tescilli Burma Kadayıfı'nın üretim kalitesini korumak, genç ustalar yetiştirmek ve sektörde iş birliğini güçlendirmek amacıyla üreticilerle bir araya geldi. Toplantıda kooperatifleşme, mesleki eğitim ve yeni pazarlara açılma konuları ele alındı.
22.10.2026
13:07
Bingöl Bal Şenliği! Bal yarışması, tadım ve türkü gecesi…
Bingöl Bal Şenliği! Bal yarışması, tadım ve türkü gecesi…
Bingöl'ün arıcılık kültürünü ve meşhur balını tanıtmak amacıyla düzenlenen 9. Bingöl Bal Yarışması ve Bal Şenliği, 23 Ekim Cuma günü gerçekleştirilecek. Saat 09.00'da başlayıp 20.00'ye kadar sürecek etkinlikte bal yarışmasından arıcılık fuarına, bal yeme yarışmasından türkü gecesine kadar birçok etkinlik vatandaşlarla buluşacak.
22.10.2026
12:09
AK Gençlik`ten liseler arası futbol turnuvası
AK Gençlik'ten liseler arası futbol turnuvası
AK Parti Bingöl İl Gençlik Kolları tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Liseler Arası Futbol Turnuvası, Murat Halı Saha'da oynanan açılış maçıyla başladı. Turnuvada gençlerin sportif faaliyetlere katılımının artırılması, dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi hedefleniyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın