KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Eylül 2025 Cuma
°C

Sağlıkta yeni bir tehdit: deli bal

Doğal gıda ürünleri tüketiminin artması ile dünyanın en ender rastlanan rahatsızlıklardan biri olan “deli bal zehirlenmesi”nin yayılmasından korkuluyor. Peki bu zehirlenme nasıl ortaya çıkıyor:

Sağlıkta yeni bir tehdit: deli bal
10 EYLÜL 2006 PAZAR 16:15
0
1046
0
AA aa

Bilim adamları, şimdiye kadar dünya çapında sadece 58 olayı bilinen “deli bal” hastalığının tedavi edilmemesi halinde öldürücü etkileri olabileceği uyarısını yaparken, The İndependent gazetesi, “Deli bal zehirlemesi, en çok Türkiye'nin Karadeniz bölgesindeki balda görülüyor” diye yazdı.

American Journal of Emergency Medicine adlı uzmanlaşmış tıp dergisinde yer alan bir rapora göre, dünyanın en ender rastlanan hastalıklarından biri olan “deli bal” zehirlenmesi, artıyor. Şimdiye kadar dünya çapında “deli bal” hastalığının sadece 58 vakasının kayıtlara geçtiğine ancak sadece 2005 yılında 8 kişinin tedavi gördüğüne dikkat çekiliyor.

“Deli bal” vakalarında görülen artışın, daha doğal gıda ürünlerine yönelme eğiliminden kaynaklanabileceği belirtiliyor. Raporda “Doğa ürünlerinin giderek tercih edilmesi nedeniyle bal tüketiminden kaynaklanan zehirlenme olayları gelecekte artacak” uyarısı yapılıyor.

KARADENİZ BALI

Raporu yansıtan İngiliz The İndependent gazetesi de, “Deli bal zehirlenmesi, en çok Türkiye'nin Karadeniz bölgesindeki balda görülüyor” diye yazdı.

“Deli bal” hastalığına rododrendon, dağ defnesi ve açelya gibi bitkilerin nektarında bulunan grayanotoksinin neden olduğu sanılıyor. Arılara herhangi bir zarar vermeyen grayanotoksinin insanlar için zehirli olduğuna işaret ediliyor

BİR TEK KAÇIK HASTA EDER

Konvülsiyon, baygınlık ve kalp sorunlarına neden olabileceğine, tedavi edilmemesi halinde ölüme yol açabileceği belirtilen “deli bal” hastalığına ilişkin raporda zehirli baldan sadece bir kaçığın sağlık sorunlarını yaratabileceğine dikkat çekiliyor.

Havadisnet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.09.2025
17:36
Bingöl`de okul çevreleri ve servisler denetlendi
Bingöl'de okul çevreleri ve servisler denetlendi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından okul çevreleri ve servisleri denetlendi. Denetimlerin yıl boyu süreceği aktarıldı.
11.09.2025
17:29
Bingöl`de iki aşamalı diz protezi revizyon ameliyatı gerçekleştirildi
Bingöl'de iki aşamalı diz protezi revizyon ameliyatı gerçekleştirildi
Bingöl'de, üst merkezlerde riskli bulunarak yapılmayan iki aşamalı diz protezi revizyon ameliyatı, Bingöl Devlet Hastanesi'nde başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.
11.09.2025
12:16
Bir ilginç kaza! Bingöl`de park halindeki otobüs kaza yaptı!
Bir ilginç kaza! Bingöl'de park halindeki otobüs kaza yaptı!
Otobüsün hareket ettiğini fark eden sürücü kapıyı açmak istese de başarılı olmadı ve otobüs, park halindeki başka bir otobüse çarparak durdu. Kameralara yansıyan kazada maddi hasar oluştu.
11.09.2025
11:56
Bingöl`de aranan şahıs saklandığı adreste yakalandı!
Bingöl'de aranan şahıs saklandığı adreste yakalandı!
Bingöl'de 7 yıl 5 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir şüpheli şahıs saklandığı adreste yakalandı. Yapılan aramada 1 adet tabanca ve 14 adet fişek ele geçirildi. Şahıs, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine teslim edildi.
11.09.2025
07:37
`Haftada 4 gün mesai` iddiasına DMM`den yalanlama
'Haftada 4 gün mesai' iddiasına DMM'den yalanlama
İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), bazı basın yayın organlarında yer alan 'Orta Vadeli Program'da haftada 4 gün mesai uygulamasına geçileceği' yönündeki iddianın gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
10.09.2025
18:23
Başkan Arıkan: `Bingöl`ün afet müdahale kapasitesi artıyor`
Başkan Arıkan: 'Bingöl'ün afet müdahale kapasitesi artıyor'
Bingöl Belediyesi, yeni İtfaiye Hizmet Binası ve Afet Koordinasyon Merkezi – Arama Kurtarma Hizmet Binası'nın yapım sürecine başladı. Modern tesislerle birlikte şehir, yangın ve olası afetlere karşı daha hazırlıklı hale gelirken müdahale kapasitesi de önemli ölçüde artacak. Başkan Arıkan: 'Bu merkezle şehrimiz afetlere müdahale gücünü artıracak ve arama-kurtarma ekiplerimizin çalışmalarını tek çatı altında yürütmelerini sağlayacak.'
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın