KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Mayıs 2024 Pazar
°C

Rice başkan yardımısı mı olacak?

ABD'de kulisler hareketlendi. Yarış devam ediyor...

Rice başkan yardımısı mı olacak?
27 ŞUBAT 2008 ÇARŞAMBA 11:16
0
724
0
AA aa
ABD başkanlığı için partilerdeki adaylık yarışı devam ederken, başkan yardımcılığına kimin getirileceği de tartışılmaya başlandı. Cumhuriyetçilerde Dışişleri Bakanı Rice ve Irak'taki Amerikan güçlerinin komutanı General Petraeus'un adları geçerken, Demokratlarda New Mexico Valisi Bill Richardson ve Senatör Joseph Biden telaffuz ediliyor.

Amerika'da Cumhuriyetçi Parti'deki adaylık yarışı Demokrat Parti'deki yarıştan önce netleşmeye başladı. Arizona Senatörü John McCain 4 Mart günü partinin adaylığını garantileyerek, başkan adaylığı kampanyasını resmen başlatacak. Demokrat Pati'de ise, Barack Obama ile Hillary Clinton arasındaki nefes kesen yarışın 4 Mart'ta çözülme ihtimali var. ABD'nin 44'üncü başkanı bu üç isimden biri olacak. Bu durum, başkan yardımcısı aday adaylarının da artık daha fazla gündeme gelmesine yol açıyor. Bugüne kadar ABD başkanları çoğunlukla eyalet valilerinden, başkan yardımcıları ise kongreden ya da federal hükümetin içinden seçildi. Ancak bu yıl, başkanlık yarışında sona kalan üç isim de Amerikan Senatosu'ndan. Bu da, potansiyel başkan yardımcısı adaylarının çoğunun eyalet valilerinden olmasına sebep oluyor. Güvenlik konusunun gündemdeki yeri ve Irak Savaşı nedeniyle başkan yardımcılığı için askerlerin isimleri de geçiyor. Demokrat Partililerin rüyası Obama ile Clinton'dan birinin başkan diğerinin başkan yardımcısı olması. Her iki aday da bu ihtimale kapıyı kapatmış değil; ama bu konuda istekli olduklarını gösteren bir işaret de yok. Hillary Clinton'ın bağımsız seçmenlerin oyunu çekecek birine, Barack Obama'nın ise, en fazla eleştirildiği nokta olan tecrübesizliğini kapatacak deneyimli bir isme yönelmesi bekleniyor. Her iki adayın da yardımcılık pozisyonu için sıcak bakmadığı Demokrat Parti başkan adaylığından çekilen John Edwards ismi ise, yarışın birbirine yakın sayıda delege ile büyük kongreye taşınması durumunda, sahip olduğu delege oyları sebebiyle daha ciddi bir ihtimal haline gelebilir. Başkan yardımcılığında en ciddi şekilde anılan isim New Mexico Valisi Bill Richardson. Bill Clinton kabinesinde enerji bakanlığı ve ABD'nin BM büyükelçiliği görevleri yapan Richardson, hem diplomatik tecrübesi hem de halka olan yakınlığı nedeniyle her iki adayın da listesinde yer alıyor. Ancak, Richardson'ın Hispanik olması, Barack Obama açısından şansını biraz azaltıyor. Her ikisi de "beyaz" olmayan bir ikilinin ilgi görmeme ihtimali var.

Cumhuriyetçilerde Rice ve Petraues'un da adı geçiyor


Yarıştan çekilmiş rakipler içinden diğer başkan yardımcısı adayı ise Delaware Senatörü Joseph Biden. Senato Dış İlişkiler Komitesi başkanı olan Biden, dış politikadaki tecrübesiyle özellikle Obama açısından potansiyel adaylardan biri.

Cumhuriyetçi Parti'de ise John McCain'in, her ne kadar adaylığı konusunda rahatlamış olsa da, başkan yardımcısı adayını şimdiden düşünmeyip, Demokrat Parti'deki yarışın sonucuna göre karar vermesi daha büyük ihtimal. McCain'in ön seçimlerde rakibi olmuş isimlerden başkan yardımcısı adaylığı için ismi geçenler Fred Thompson, Mike Huckabee ve Mitt Romney. Romney, özellikle 350 milyon dolarlık kişisel serveti ile kampanya bağışı sıkıntısı çeken McCain için cazip olabilir. Fred Thompson'ın en büyük handikabı ise yaşı. Yaşlı bir ikilinin, genç Demokrat adaylar karşısında olumsuz bir imaj oluşturma ihtimali var. Muhtemel adaylar arasında Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın da adı geçiyor. Ancak, McCain'in Bush'un çalışma arkadaşlarından uzak durması daha büyük ihtimal. Irak'taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı General David Petraeus, John McCain'in son zamanlarda kamuoyu karşısında en fazla övdüğü isim. Irak'ta göreve başladıktan sonra, Amerikan kayıplarının azalması, parlak askerî kariyeri, Neocon çevrelere yakınlığı General Petraeus'un adını listede öne çıkarıyor.

Zaman
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.05.2024
23:21
Bingöl`de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce 7 çalıntı araç ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı.
18.05.2024
23:20
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, Nisan ayı düzeyinde vergi tahsilatının tahakkuka oranı bakımından yüzde 62,50 olan Türkiye ortalamasının altında kaldı. Bölgede en yüksek tahsilat oranı Erzurum'da olurken, bölgenin ekonomisi en gelişmiş illeri arasında bulunan Malatya yine tahsilat oranı bazında son sırada kaldı.
18.05.2024
23:18
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Bingöl'ün Genç ilçesinde kaymakamlık ile Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü koordinesinde doğa yürüyüşü etkinliği yapıldı.
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın