KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Rektörler durum değerlendiriyor

Yarınki ÜAK toplantısında karşı bildiri yayınlanması bekleniyor.

Rektörler durum değerlendiriyor
27 ŞUBAT 2008 ÇARŞAMBA 13:51
0
751
0
AA aa
Üniversitelerarası Kurul'un (ÜAK) yarın yapacağı olağanüstü toplantısında Anayasa değişikliği ile YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın açıklamaları sonrasında üniversitelerdeki durum değerlendirilecek.

Üniversitelere türbanla girilebilmesi amacıyla yapılan Anayasa değişikliği ve YÖK Başkanı Özcan'ın iki tebliği sonrasında üniversitelerin ikiye bölünmesi üzerine ÜAK olağanüstü toplanma kararı aldı. Toplantı, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde yapılacak. ÜAK Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, türban serbestisinin uygulanmaya başlandığı Orta Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunan illerden gelen ısrar üzerine ÜAK'yi toplamaya karar verdiklerini açıklamıştı. Toplantı sonrasında ise gündem ile ilgili olarak ÜAK'ın bir bildiri yayınlaması bekleniyor.

-“BU AÇIKLAMA OLMASAYDI DAHA İYİ OLURDU”


ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, ANKA'ya yaptığı açıklamada, YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan'ın, açıklamasını doğru bulmadıklarını belirtti ve “Bu konu ile ilgili yapılan 42. maddede ki düzenlemede yasanın sınırlarının belirlenmesi görevini parlamentoya bıraktı. Yasanın sınırları belirsiz. Ama YÖK Başkanı kendisi devam ediyor ve parlamentoya verilmiş bir görevi kendisi değerlendirerek bir kamu görevlisi olarak yorumlamaya kalkıştı Kendisi yorumlayarak, bir kamu görevlisinin yasaya gerek yoktur demesi yasalara aykırıdır” dedi. Kurul'da türban konusunun tartışılacağını ifade eden Akbulut, kurul sonrasında bir bildiri yayınlanmasının düşünüldüğünü bildirdi. Yapılan açıklamanın da Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik harekatı sırasında yapılmasını da üzücü bulduğunu belirten Prof. Dr. Akbulut sözlerini şöyle sürdürdü:

-AÇIKLAMA TÜRKİYE'Yİ İKİYE BÖLDÜ -

“Türkiye hareketli bir bölgede yaşıyor ve bu sürecin sınır ötesi zamanda yani, Türkiye'nin yüzde 100 birlik olması gereken bir zamana getirilmemesi gerekiyordu. Birlik ve beraberlik olması gereken bir zamanda yapılan bu açıklama Türkiye'yi ikiye böldü. Öğrencileri ikiye böldü, öğretim görevlilerini ikiye böldü. Daha önce ODTÜ'de türbanlı öğrenciler ile türban takmaya öğrenciler arasında hiçbir zaman sorun olmamıştı. Fakat şimdi bazı öğrencilerimiz dün OTDÜ'de türbanlı öğrencilere karşı bir eylem yaptı, yarın da yapacaklar. Bu açıklamalar sonrasında türbanlı öğrencilerimiz kampus içerisinde artık çok daha rahatsızlar. Artık arkadaşları kendilerine yönelik olarak yürüyorlar. YÖK Başkanı'nın böyle bir dönemde yaptığı açıklama sadece kargaşayı büyüttü. Hatta dün bir velinin elinde YÖK Başkanı'nın yazısı ile üniversitenin kapısına geldiği ve görevliler ile kavga ettiği haberlerini gördük. Bu açıklama olmasaydı daha iyi olurdu.”

-“YARGI KARARLARININ AKSİNİ YAPMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL”-

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Kılıç da Kurul'da üniversitelerde anayasa değişikliğine binaen YÖK Başkanı tarafından yayınlanan iki tane tebliğ ve sonuçları kapsamında görüşmeler yapılacağını anlattı. Üniversitelerde bu açıklamalar sonrasında önemli sıkıntılar baş gösterdiğini belirten Kılıç, Kurul'un bu sıkıntılar üzerine eğileceğini, toplantıs sonrasında da bir bildiri yayımlanabileceğini ifade etti. Kılıç, YÖK Başkanı'nın türbanlı öğrencileri almayan rektörler ile Ankara'da görüşerek ikna etmeye çalışacağı yönündeki haberler üzerine de şöyle konuştu:
“Bu konu ikna ile çözülemez. Ortada olan yasalar var. O şekilde çözüm bulunsaydı Parlamento'da çözülürdü ve böyle fiili bir durum ortaya çıkamazdı. Danıştay ve Anayasa Mahkemesi tarafından bu konu ile ilgili verilmiş kararlar var. Ayrıca AİHM tarafından da verilen kararlar var ve Avrupa müktesebatını kabul eden bir ülke olarak onun da bağlayıcı yanı var. Bu yargı kararları varken aksini yapmamız mümkün değil. Hukuk müşavirlerinden konu ile ilgili bilgi aldık ve eğer türbanlı öğrencileri alırsak yasal olmaz. Anayasa'nın değişen maddelerinde de son cümlesinde ‘sınırı yasa belirler' ibaresi var. Yasa'da belirtilmeden alamayız.. Ama Ek 17 çıkarsa o zaman türbanlı öğrencilerimizi almaya başlayacağız. O zaman YÖK Başkanımız almayın dese bile biz almak durumundayız. Bütün üniversite rektörleri o zaman alacaklardır. Anayasa değişikliği sonrasında Ek 17'nin düzenlenmesi şart.”
Prof. Dr. Kılıç, üniversiteleri karışıklığa sürükleyen böyle bir açıklamayı yapmasının ise Kuzey Irak'a harekat sırasında yapılmasını da doğru bulmadığını ifade ederken, “Bunu türbanlı öğrencilerin girmesine izin veren rektörlerimiz de doğru bulmuyor. Düzenleme beklenseydi, o zaman açık ve net olacaktı. Bizler yasalara saygılı olmak zorundayız. Görevimizi yapıyoruz” dedi.
Yurtdışında olması nedeniyle ÜAK'ye katılamayacak olan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras'ın yerine Kurul'a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Arslan'ın katılacağı öğrenildi.

ÜNİVERSİTELER TÜRBAN KONUSUNDA 'YASAĞA DEVAM' DİYOR

Ege Üniversitesi (EÜ) Senatosu ve Yönetim Kurulu, Rektör Prof. Dr. Ülkü Bayındır başkanlığında toplanarak, Irak'ın kuzeyinde devam eden harekat ve üniversitede uyulacak kılık kıyafet konusunda iki karar verdi.

Rektör Bayındır tarafından açıklanan birinci kararda, Türkiye'nin bölgesinde küresel bir güç ve aktör olarak uluslararası barışa her zaman destek verdiği vurgulanarak, "Uluslararası barışın tesisi, ancak bölgesinde tehdit unsurlarından arınmış bir ülkeyle başarılabilir. Ordumuzun son operasyonunun yegâne amacının, uluslararası hukuktan aldığı güçle barışın ve huzurun tesisine yönelik olduğuna inanmaktayız." denildi. İkinci kararda ise Anayasa değişikliklerine ve gelişmelere atıfta bulunularak, kılık kıyafet konusundaki uygulamaya aynen devam edileceği açıklandı.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektörlüğünden  yapılan yazılı açıklamada da ''üniversitede öğrencilerin kılık kıyafetiyle ilgili yürürlükteki uygulamaya
devam edileceği'' bildirildi.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bakır, Sivas Baro Başkanı Mustafa Coşkun, baro yönetim kurulu üyeleriyle birlikte kendisini
ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, ''Yasal düzenleme yapılana kadar
uygulamaya devam edeceğiz'' dedi.

AJANSLAR
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın