KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Ekim 2026 Salı

Raporun detaylarını istiyoruz

Vağkin havzasında bulunan 11 köy muhtarı, Tarım İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporun detaylarını talep ederek, olan gerçeklikle rapor sonucunun çeliştiğini ileri sürdüler.

Raporun detaylarını istiyoruz
06 KASIM 2008 PERŞEMBE 10:34
0
1476
0
AA aa
İlgili kurum raporunda kurak arazi olarak gösterilen alanda yıllardır suyla tarımsal çalışma yapıldığını belirten muhtarlar, “Raporda bölgede tarımsal değil de sadece hayvansal üretim yapılabilir denmiştir. Bu şu sonucu doğuruyor, ya hayvancılık yap yada terk et. Biz bu raporun mevcut raporla çeliştiğini düşünüyoruz ve bu raporun detaylı bilgilerini tarafımıza verilmesini talep ediyoruz” dediler.
Genç ilçesine bağlı Doğanevler Koçsırtı, Pınaraltı,Yenisu, Binekli, Sarmakaya, Bayırlı, Elmagünü,  Kepçeli, Yağızca ve Dilektaşı  köy muhtarları verdikleri dilekçeyle, söz konusu Tarım İl Müdürlüğü tarafından uydu ile tespit edilen raporun kendilerine sunulmasını istediler. Muhtarlar, 14 madde den oluşan sorularını bir dilekçeyle Valilik makamına sunup, bölgeleriyle ilgili açıklanan raporun detaylı bilgilerinin kendilerine verilmesini talep ettiler. Özellikle tarım il müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda, bölgede sadece hayvancılığın yapılabilir şeklide ifadeler kullanıldığını hatırlatan muhtarlar, bunun ya hayvancılık yap yâda terk et anlamına geldiğini belirttiler.  Vilayet makamına verdikleri 29 Ağustos 2008 tarihli dilekçelerine  Tarım İl Müdürlüğü tarafından verilen  cevapta  “Vahkin Çayı Havzasının tarıma uygun bir hale getirilmesinin ekonomik olmayacağı, Havza üzerinde bulunan köylerdeki tarım arazilerinin azlığı ve susuz oluşu, arazilerin engebeli oluşundan dolayı hayvancılığa daha uygun olduğu kanaatine varılmıştır.” ifadelerine yer verildiği belirten muhtarlar, raporla ilgili kendilerine detaylı bilgi verilmesini istediler.
Muhtarlar raporda belirtilen hususları ve bekledikleri cevapları şu şekilde sıraladılar: “Raporda; Bölgemizde var olduğu söylenilen yaklaşık 8 bin 360 dekar tarım arazisinin tamamının susuz marjinal tarım arazisi olduğu ve bu arazilerinin de tarıma uygun bir hale getirilmesinin ekonomik olmayacağı, topoğrafik yapısı nedeni ile de hayvancılığa daha elverişli olduğu ile ilgili teknik bilirkişi kanaati belirtilmiştir.  Vahkin havzasında bulunan 11 köyümüzün arazilerinin yaklaşık yüzde 70'i Mülga Köy Hizmetleri tarafından yapılan betonarme arklarla, yüzde 30'u da çiftçiler tarafında yapılmış adi toprak arklarla sulanan tarım arazileridir. Ancak raporda bu araziler, susuz tarım arazileri olarak değerlendirmiştir. Havzada bulunan arazilerin 5. 6. ve 7. sınıf tarım arazileri olduğu tespit edildiği ifade edilmektedir. Bu tespitler yapılırken, mutlaka bölgedeki arazilerde uygun profilde toprak numuneleri alınmış ve laboratuar ortamında gerekli analizler yaptırılması sonucu elde edilen verilerden yararlanılmıştır. Raporda Yöremizin topoğrafik yapısının dağlık, yüksek eğimli ve erozyona açık olduğu ifadesi ile birlikte; bölgede tarımsal faaliyetin ekonomik olamayacağı ile ilgili temel sebeplerden birinin de ‘makine alımına esas satın alma gücümüzün çok düşük olduğu' ifade edilmiştir. Bölgemizde tarımsal mekanizasyona elverişli arazi yok denecek kadar az. Ancak bizler başvuru dilekçemizde; yöremiz topraklarının günümüz teknolojik kazanımlarından yaralanılarak, hangi tarım kolunda üretim yapabileceğimiz ile ilgili gerekli çalışmaların yapılarak yönlendirilmemizi talep etmiştik. Tarım İl Müdürlüğünün hazırlayıp sunduğu raporda; günümüzde makinesiz tarım yapılmasının ekonomik olamayacağı, dolayısı ile bölgemiz gibi toprak ve topoğrafik yapısı tarımsal mekanizasyona uygun olmayan coğrafyalarda; ya hayvancılık yapılmalı ya da terk edilmeli anlamı çıkmaktadır” ifadelerini kullandılar.      
           
Yörelerinde yıllardır ceviz, elma, erik, badem gibi meyvelerin yetiştirildiğini ve maksimum verim alındığını vurgulayan muhtarlar; “Son zamanlarda az sayıda çiftçilerimizin, kıt imkanlar ve geleneksel tarım işletmeciliği yöntemleri ile oluşturdukları kapalı meyve bahçelerinde, Türkiye ortalamasına yakın ürün aldıklarına tanık oluyoruz. Bu durumda rapor ile topraklarımız çelişmektedir. Bölgemizdeki tarım arazilerinin toplam araziye oranının yüzde 2,98 (yaklaşık 9 bin da) olması nedeniyle, tarıma uygun hale getirilmesinin uygun ve ekonomik olmayacağı görüşü rapor edilmiştir. Tarım arazilerimizin toplam araziye olan yüzde oranının düşük olmasının, uygun ve ekonomik olmamasına olan etkisini çözemedik. Bunun gerekçelerini detaylı, açık, anlaşılır bir şekilde, bize sunulması gerekir. Ayrıca yörede Devlet tarafından bugüne kadar yapılmış, ve hâlihazırda çalışmaları devam eden ve yapılması planlanan hayvancılık ve mera ıslah çalışmaları ile ilgili bilgilerin tamamını, Son 10  yıl içinde tarımsal girdilere, çalışmalara, çiftçi desteklemelerine esas olarak devlet tarafından ilimize tahsis edilen ödeneklerin ne kadar olduğu, bu ödeneklerin, tarımın kollarına nasıl ve hangi kriterler dikkate alınarak dağıtıldığı, Vahkin havzasında ki 11 köyün her birine bu ödeneklerden ne kadarı aktarıldığı ile ilgili detaylı dokümanların tamamını, bugüne kadar Vahkin Çayı Havzasında bulunan 11 köyün arazilerin zeminlerinde yapılan tarımsal çalışmalarla ilgili bilgilerin tamamının tarafımıza verilmesini istiyoruz” şeklinde konuştular.


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.10.2026
18:02
Bingöl Bal Üreticileri Birliği`nde Salcı ile devam
Bingöl Bal Üreticileri Birliği'nde Salcı ile devam
Bingöl Bal Üreticileri Birliğinin ilk seçimli genel kurulunda Bilal Salcı yeniden Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildi. Salcı, birliğin ilk icraatlarından birinin Bingöl Balı'nın fiyatını açıklamak olacağını belirterek üreticilerin emeğinin karşılığını alması için çalışacaklarını söyledi.
19.10.2026
16:51
‘Deyirê Zazakî Avni Polat` TRT Kurdi ekranlarında
'Deyirê Zazakî Avni Polat' TRT Kurdi ekranlarında
Bingöllü ses sanatçısı Avni Polat'ın hazırlayıp sunduğu 'Deyirê Zazakî Avni Polat', yeni sezonuyla izleyici karşısına çıkıyor. Programın ilk bölümü 21 Ekim Çarşamba günü saat 22.00'de TRT Kurdi'de yayımlanacak.
19.10.2026
01:00
Fon tasfiyesinde 40,8 milyar TL ödendi: Yatırımcı sayısı 45 bini aştı
Fon tasfiyesinde 40,8 milyar TL ödendi: Yatırımcı sayısı 45 bini aştı
Fon Koordinasyon Kurulu'nun altıncı toplantısında tasfiye sürecindeki yatırım fonlarının son durumu ele alındı. Üç portföy yönetim şirketinin kurucusu olduğu 66 fonda 45 bini aşkın yatırımcıya yönelik 40,8 milyar liralık ayni ve nakdi tasfiye işlemi tamamlanırken, tasfiye sürecindeki fon sayısı 131'den 65'e geriledi.
18.10.2026
23:40
Bingöl`de iki ayrı trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı
Bingöl'de iki ayrı trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı
Bingöl-Muş ve Bingöl-Erzurum karayollarında meydana gelen iki ayrı kazada 2 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı. Ilıcalar beldesi yakınlarında beton menfeze çarpan otomobildeki 2 kişi yaşamını yitirirken, 1 kişinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.
18.10.2026
23:16
Baraç`tan eğitim eleştirisi;
Baraç'tan eğitim eleştirisi; 'Belirsizlikler giderilmeli'
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç; 20'nin üzerinde okulda sürdüğünü belirttiği tadilat çalışmaları, servis sorunları ve yönetici atamalarındaki gecikmelere dikkat çekerek İl Millî Eğitim Müdürlüğünden açık takvim ve şeffaf bilgilendirme istedi.
18.10.2026
23:12
Protesto ile başlayan maçta 4 gol!
Protesto ile başlayan maçta 4 gol!
Kendi sahası olmadığı için her hafta başka bir şehirde sahaya çıkan 12 Bingölspor, Kütahyaspor karşılaşmasına futbolcularının bir dakika boyunca çömelerek yaptığı protestoyla başladı. Sahadaki mücadelede Koray Yağcı'nın iki golüyle öne geçen Bingöl temsilcisi, 2-2'lik beraberlikle bir puan aldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın