KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Ekim 2026 Cuma

Putin'den gürcistan'a 'kıbrıs' tehtidi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, komşu Rusya Devlet Başkanı Putin Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili'yi, "Sizi Kıbrıs'a çeviririm" diye tehdit ettiği ortaya çıktı.

Putin`den gürcistan`a `kıbrıs` tehtidi
15 KASIM 2007 PERŞEMBE 09:26
0
1129
0
AA aa
Gürcistan'ın muhalefet gösterileriyle çalkalandığı ortamda TV'ye çıkıp konuşan Saakaşvili, Putin'in bir zirve sırasında savurduğu tehdidi dünyaya açıkladı ve "Ayrılıkçı Abhazya'daki son gelişmeler, Rusya'nın bu planı hayata geçirdiğinin kanıtıdır" dedi.

Geçen hafta şiddetli muhalefet gösterilerine sahne olan Gürcistan'da sıkıyönetim anlamına gelen olağanüstü hal uygulaması başlatan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, bir numaralı düşman gösterdiği Rusya'yı "Bizi Kıbrıs'a benzetmek, ülkemizi bölmek istiyorlar" diye suçladı.

Uygulanan olağanüstü hal çerçevesinde sadece devlet kontrolündeki yayın organlarının çalıştığı Gürcistan'da televizyon aracılığıyla halka seslenen Saakaşvili şöyle konuştu:

"Size şimdiyle kadar gizli tuttuğum çok önemli bir konuyu açacağım. Geçen yılki Minsk BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu) zirvesinde Vladimir Putin bana net bir şekilde 'sizi Abhazya meselesiyle Kıbrıs'a çeviririz' tehdidinde bulundu. Abhazya ile Tiflis'teki son gelişmeler Rusya'nın bu planı hayata geçirdiğinin kanıtıdır" iddiasında bulundu.

Kıbrıs'ta Barış Harekatı'na yol açan olayları, kendi ülkesinin şimdiki durumuna benzeten Saakaşvili, Kıbrıs'ın 1974 yılında iki bölgeye ayrılmasıyla sonuçlanan olayları o dönemdeki Kıbrıs yönetiminin yeteneksizliğine bağladı ve şöyle konuştu:

"Gürcistan yönetimi Rusya'nın düşündüğü kadar zayıf değil. Abhazya kozuyla bizi Kıbrıs'a çeviremediniz ve çeviremeyeceksiniz. Elde ettiğiniz tek sonuç Gürcistan imajını dünyada karalamak oldu" dedi.

Gürcistan'daki muhalefetin çıkışlarını Rusya destekli darbe girişimi olarak niteleyen Saakaşvili, önümüzdeki ay erken devlet başkanlığı seçimleri yapılmasını da kararlaştırmıştı. Gürcistan'a Kıbrıs benzetmesiyle ilk seçim propagandası da böylece başlamış oldu.

ABHAZLARA SEÇİM SANDIĞI

Gürcistan liderinin Putin adresinde sarf ettiği sözleri yanıtsız bırakan Rusya Dışişleri Bakanlığı, cevabı bir başka kanaldan verdi. Rusya Merkez Seçim Komisyonu 2 Aralık tarihinde Rusya'da yapılacak genel seçimlerde Gürcistan toprağı sayılan ayrılıkçı Abhazya ile Güney Osetya'da seçim sandıkları yerleştirileceğini duyurdu. 1992 yılından beri Gürcistan'dan ayrı varlığını sürdüren bu iki bölgede halkın yarısına yakını Rusya pasaportu taşıyor.

Abhazya sorunu nedir

Bolşevik Devrimi sonrasında 1921'den 1990 yılına kadar Gürcistan bünyesinde özerk cumhuriyet olan Abhazya, 1991'de SSCB'nin parçalanması sürecinde Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlık ilan etti. Başta Rusya olmak üzere hiçbir yabancı devlet tarafından bağımsızlığı tanınmayan Abhazya buna rağmen Tiflis yönetimi altına girmeyeceğini söylüyor. 1990 yılında SSCB'de "birlik muhafaza edilsin mi" referandumu yapıldığında Gürcistan "birlikten çıkalım" yönünde tercihini kullanırken, Abhazya "Biz Rusya ile birlikte yeni entegrasyon sürecinden yanayız" diye görüş belirtmişti. 1992'de Sovyetlerden ayrılan Gürcistan, Devlet Başkanı Zviyad Gamzahurdiye önderliğinde toprak bütünlüğünü sağlamak için Abhazya'daki asi Suhumi yönetimine savaş açtı. İki yıl süren çatışmalar, Gürcistan'ın kendi içindeki darbeyle sonuçlandı. 1994'den beri Abhazya-Gürcistan sınırında Rus birlikleri barış gücü olarak görev yapıyor. Tiflis, Rus barış güçlerini sorunda taraf olarak görüyor.


Haber7
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.10.2026
20:28
Üniversitelilere proje eğitimi! Kim, nasıl destek alacak?
Üniversitelilere proje eğitimi! Kim, nasıl destek alacak?
Bingöl Üniversitesi'nde düzenlenen eğitim programında öğrencilere TÜBİTAK 2209-A Araştırma Projeleri Destekleme Programı'nın başvuru şartları, bütçe sınırı ve değerlendirme süreçleri anlatıldı. Eğitimle öğrencilerin araştırma fikirlerini bilimsel projelere dönüştürmeleri hedefleniyor.
22.10.2026
19:09
Bingöl`de
Bingöl'de 'Gıda Dedektifi' projesi başlıyor
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Dünya Gıda Günü kapsamında öğrencilerle etkinlik düzenledi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan iş birliği protokolüyle, 2026-2027 eğitim öğretim yılında 6 pilot okulda öğrencilere gıda güvenliği eğitimi verilecek.
22.10.2026
18:02
Sonbahar meyvesi Bingöl`de ilgi odağı oldu
Sonbahar meyvesi Bingöl'de ilgi odağı oldu
Sonbaharın sevilen meyvelerinden alıç, Bingöl'de tezgahlardaki yerini almaya başladı. Özellikle iri taneli alıçlar vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.
22.10.2026
13:33
Bingöl Burma Kadayıfı için yeni hedef: Kalite, ustalık ve markalaşma
Bingöl Burma Kadayıfı için yeni hedef: Kalite, ustalık ve markalaşma
Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası, coğrafi işaret tescilli Burma Kadayıfı'nın üretim kalitesini korumak, genç ustalar yetiştirmek ve sektörde iş birliğini güçlendirmek amacıyla üreticilerle bir araya geldi. Toplantıda kooperatifleşme, mesleki eğitim ve yeni pazarlara açılma konuları ele alındı.
22.10.2026
13:07
Bingöl Bal Şenliği! Bal yarışması, tadım ve türkü gecesi…
Bingöl Bal Şenliği! Bal yarışması, tadım ve türkü gecesi…
Bingöl'ün arıcılık kültürünü ve meşhur balını tanıtmak amacıyla düzenlenen 9. Bingöl Bal Yarışması ve Bal Şenliği, 23 Ekim Cuma günü gerçekleştirilecek. Saat 09.00'da başlayıp 20.00'ye kadar sürecek etkinlikte bal yarışmasından arıcılık fuarına, bal yeme yarışmasından türkü gecesine kadar birçok etkinlik vatandaşlarla buluşacak.
22.10.2026
12:09
AK Gençlik`ten liseler arası futbol turnuvası
AK Gençlik'ten liseler arası futbol turnuvası
AK Parti Bingöl İl Gençlik Kolları tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Liseler Arası Futbol Turnuvası, Murat Halı Saha'da oynanan açılış maçıyla başladı. Turnuvada gençlerin sportif faaliyetlere katılımının artırılması, dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi hedefleniyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın