KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Ekim 2026 Pazar

Prof. dr. pampal'dan 'deprem' uyarısı

Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Pampal: "Doğu Anadolu fayında biriken bin 500 yıllık enerji boşalmayı bekliyor"

Prof. dr. pampal`dan `deprem` uyarısı
23 ŞUBAT 2007 CUMA 10:02
0
1491
0
AA aa
Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Doğu Anadolu Fay Hattında en son büyük depremin bin 500 yıl önce yaşandığına işaret ederek, "Bin 500 yıllık suskunluk depremle ilgilenen bilim insanlarını ürküten bir durum. Bin 500 yıllık enerji boşalmayı bekliyor. Başta Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Elazığ, Bingöl ve Erzincan 1. derecede etkinelebilecek iller. Ne zaman olacağını bilemeyiz ama olacak bu deprem" dedi.
Sivrice'de yaşanan depremin öncü olup olmadığını anlamanın mümkün olmadığını kaydeden Pampal, bir depremden sonra çok büyük depremler olabileceğini ancak 'kesinlikle olur' denilemeyeceğini söyledi. Bu depremin bağımsız bir ana şok da olabileceğini kaydeden Pampal, "6 büyüklüğünde bir deprem yaşamışsak, 100 tane artçısı varsa, bunlardan birkaç tanesi 5 büyüklüğünde olabilir. Ama bazen olan depremler, daha büyük bir depremin habercisi, öncüsü olabilir. Biz bunu önceden bilemiyoruz. Dinar'da bu tür ufak ufak depremler oldu. İnsanlar tedirgin oldu ama bir süre sonra evlerine çekildiler. Asıl büyük deprem oldu ve insanlar öldü. 200 civarında can kaybı oldu. Bu risk her zaman var" diye konuştu.
Son depremlerin olduğu bölgenin, dünya ölçeğinde büyük fayın üzerinde bulunduğuna dikkat çeken Pampal, Sivrice'den geçen fayın Doğu Anadolu Fayı olduğunu belirtti. Bu fayın üzerinde herhangi bir yerde her an büyük bir deprem yaşanabileceği uyarısında bulunan Pampal, İran'da birkaç yıl üst üste çok büyük depremler yaşandığını hatırlattı. Pampal, bu kesimim yüksek deprem tehlikesi altında olduğunu, bu bölgede yaşayan insanlar ve bu bölgede bulunan yapıların da yüksek deprem riski altında bulunduğunu söyledi. En son 528'de Hatay merkezli ve 300 bin kişinin öldüğü bir deprem yaşandığını kaydeden Pampal, "Bu deprem bütün bu çevreyi yıkmış. Bin 500 yıllık suskunluk depremle ilgilenen bilim insanlarını ürküten bir durum. Bin 500 yıllık enerji boşalmayı bekliyor. Başta Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Elazığ, Bingöl, Erzincan 1. derecede etkinelebilecek iller. Ne zaman olacağını bilemeyiz ama olacak bu deprem" diye konuştu.
                                        AMELEYE 'DEPREM' EĞİTİMİ
Mevcut yapılan binaların hala depreme dayanıklı yapılmadığını ifade eden Pampal, kahveden toplama ameleyle inşaat yapıldığını, bunun dünyanın hiçbir yerinde olmadığını anlattı. Yapıyla az çok ilişkisi olan herkesin deprem konusunda eğitimden geçmesi gerektiğini kaydeden Pampal, "Amele, tekniker, teknisyen, mühendis, mimar, bölge plancısı ve diğerleri. Burda hükümetlere, bakanlıklara, yerel yönetimlere önemli görevler düşüyor. Ankara'da bir Demetevler örneği var. Buranın hızla çözülmesi lazım. Burada 150-200 bin kişi yaşıyor. Kuzey Anadolu Fayı'nın Gerede bölümünde meydana gelecek 7'den büyük bir deprem Ankara'yı çok ciddi etkileyecek ve Ankara'da çok büyük mal ve can kayıpları yaşayacağız. Bu kaçınılmaz. Bunu yaşamadan tedbir almalıyız" diye konuştu.

BİNGÖL KENT HABER
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.10.2026
16:02
Bingöl OSB`de söz sahibi yatırımcılar olacak
Bingöl OSB'de söz sahibi yatırımcılar olacak
Bingöl Organize Sanayi Bölgesi'nde Müteşebbis Heyet yönetiminden genel kurul modeline geçiş kararı alındı. Yeni dönemde özel sektörün ve yatırımcıların yönetimde daha etkin rol üstlenmesi, OSB'nin sorunlarının çözümü ve yeni yatırımların önünün açılması hedefleniyor.
24.10.2026
15:47
Başkan Arıkan Arıkan, muhtarların taleplerini dinledi
Başkan Arıkan Arıkan, muhtarların taleplerini dinledi
Mahalle muhtarlarıyla buluşmasında devam eden belediye hizmetlerini, mahallelerin öncelikli ihtiyaçlarını ve planlanan projeleri değerlendiren Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan; 'Bizim ortak paydamız Bingöl, önceliğimiz ise hemşehrilerimizin huzuru ve mutluluğudur' dedi.
24.10.2026
15:18
ATAKDER`den afetlere karşı güç birliği çağrısı
ATAKDER'den afetlere karşı güç birliği çağrısı
ATAKDER Bingöl İl Başkanı Menderes Güner, afetlere karşı bilinçli ve hazırlıklı bir toplum oluşturmak amacıyla kurumlar, siyasi temsilciler ve esnafla bir araya geldi. Güner, afetlere karşı hazırlıklı bir toplum oluşturmak için risk tespiti, bilinçlendirme ve gönüllülük çalışmalarına ağırlık vereceklerini söyledi.
24.10.2026
14:54
Bingöl bir değerini daha kaybetti: Prof. Dr. Abdülaziz Beki vefat etti
Bingöl bir değerini daha kaybetti: Prof. Dr. Abdülaziz Beki vefat etti
1945'te Bingöl'de başlayan bir ömür, ilme, eğitime ve kültürel mirasa adanmış çalışmalarla iz bıraktı. Bingöl Üniversitesi önceki dönem Rektör Yardımcılarından ve İlahiyat Fakültesi eski dekanlarından Prof. Dr. Abdülaziz Beki'nin vefatı, akademi camiasını ve sevenlerini yasa boğdu.
24.10.2026
14:44
Bingöl`de yakalanan 29 şüpheliden 3`ü tutuklandı
Bingöl'de yakalanan 29 şüpheliden 3'ü tutuklandı
Operasyonlarda 577 paket gümrük kaçağı sigara, uyuşturucu maddeler, ruhsatsız tüfek, 6 kesici alet ve hassas terazi ele geçirildi.
24.10.2026
14:26
Ucuz diye kanınca pahalıya patlıyor!
Ucuz diye kanınca pahalıya patlıyor!
Bingöl dahil 10 ilde düzenlenen 'Patinaj' operasyonunda 15 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 12'si tutuklanırken, hesaplarındaki toplam işlem hacminin 226 milyon lirayı aştığı belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın