KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Ekim 2026 Pazar

Po ve bp, türkiye'yi zora soktu

Karşılıklılık ilkesi çerçevesinde Türkiye'deki yabancı misyon temsilcilerine yapılan vergisiz akaryakıt satışına Petrol Ofisi ve BP'nin itirazı, Türk Dışişleri'ni zora soktu.

Po ve bp, türkiye`yi zora soktu
26 ARALIK 2006 SALI 11:57
0
1227
0
AA aa
BP ve PO, karşılıklılık ilkesi gereği Türkiye'deki yabancı misyon temsilcilerine vergisiz akaryakıt satıyordu. Ancak PO, kanunu gerekçe göstererek, artık satış yapmayacağını bildirdi. Zor duruma düşen Dışişleri, diplomatik kriz çıkmaması için çaba harcıyor

Karşılıklılık ilkesi çerçevesinde Türkiye'deki yabancı misyon temsilcilerine yapılan vergisiz akaryakıt satışı, Türkiye'yi zora soktu. Uygulama, 6326 sayılı Petrol Kanunu'na göre, Dışişleri Bakanlığı tarafından KDV ve ÖTV muafiyet belgesi verilen yabancı temsilcilik ve mensuplarına yönelik yapılıyordu. Daha sonra bir düzenleme ile 2006 yılı başından itibaren bu uygulama yaklaşık 4 bin araçta dönüşüm yapılarak taşıt tanıma sistemi üzerinden yürütülmeye başlandı.

DIŞİŞLERİ ALARMA GEÇTİ

Kendi ülkelerinde Türk temsilciliklerine vergisiz akaryakıt sağlayan ülkeler, Türkiye'de bu hizmeti BP ve Petrol Ofisi üzerinden alıyorlardı. Ancak bu ay içinde Petrol Ofisi, Dışişleri Bakanlığı'na bir yazı göndererek, yabancılara vergisiz akaryakıt ikmalini sonlandıracağını bildirdi. Petrol Ofisi'nin yazısında gerekçe olarak Petrol Piyasası Kanunu'nun sadece serbest tüketicilere vergisiz akaryakıt satışına imkan verdiği, yabancıların ise yıllık 5 bin ton tüketim seviyesine erişmediğinden bu kapsama girmediği vurgulandı. Petrol Ofisi'nin yazısı Dışişleri Bakanlığı'nı alarma geçirdi. Bakanlık, ilgili kamu kurumlarına birer yazı göndererek durumun son derece ciddi olduğunu ve bir an önce çözülmesi gerektiğini anlattı.
Abdullah Gül'ün imzası ile gönderildiği öğrenilen yazıda, bakanlık kamu kurumlarını, "Uygulamaya herhangi bir şekilde ara verilmesi veya iptali ülkemizin uygulamaları hakkında ciddi güvensizlik yaratacak ve bir diplomatik skandala neden olacaktır" diye uyardı. Edinilen bilgiye göre, ilgili kuruluşlar bakanlığın uyarısına rağmen sorunun çözümü konusunda fazla seçeneğe sahip bulunmuyor.

YASADA DEĞİŞİKLİK LAZIM

Uzmanlar, Petrol Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapılmadığı sürece vergisiz akaryakıt satışının mümkün olamayacağını ifade ediyorlar. Sorunun çözülememesi durumunda ise yurtdışındaki Türk temsilcilikleri de bulundukları ülkelerde vergisiz akaryakıt alamayacaklar. Ayrıca karşılıklılık mutabakatlarına aykırı davranıldığı için, özellikle AB ülkelerinin Türkiye'yi protesto etmelerine kesin gözle bakılıyor.



Bugün
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.10.2026
16:02
Bingöl OSB`de söz sahibi yatırımcılar olacak
Bingöl OSB'de söz sahibi yatırımcılar olacak
Bingöl Organize Sanayi Bölgesi'nde Müteşebbis Heyet yönetiminden genel kurul modeline geçiş kararı alındı. Yeni dönemde özel sektörün ve yatırımcıların yönetimde daha etkin rol üstlenmesi, OSB'nin sorunlarının çözümü ve yeni yatırımların önünün açılması hedefleniyor.
24.10.2026
15:47
Başkan Arıkan Arıkan, muhtarların taleplerini dinledi
Başkan Arıkan Arıkan, muhtarların taleplerini dinledi
Mahalle muhtarlarıyla buluşmasında devam eden belediye hizmetlerini, mahallelerin öncelikli ihtiyaçlarını ve planlanan projeleri değerlendiren Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan; 'Bizim ortak paydamız Bingöl, önceliğimiz ise hemşehrilerimizin huzuru ve mutluluğudur' dedi.
24.10.2026
15:18
ATAKDER`den afetlere karşı güç birliği çağrısı
ATAKDER'den afetlere karşı güç birliği çağrısı
ATAKDER Bingöl İl Başkanı Menderes Güner, afetlere karşı bilinçli ve hazırlıklı bir toplum oluşturmak amacıyla kurumlar, siyasi temsilciler ve esnafla bir araya geldi. Güner, afetlere karşı hazırlıklı bir toplum oluşturmak için risk tespiti, bilinçlendirme ve gönüllülük çalışmalarına ağırlık vereceklerini söyledi.
24.10.2026
14:54
Bingöl bir değerini daha kaybetti: Prof. Dr. Abdülaziz Beki vefat etti
Bingöl bir değerini daha kaybetti: Prof. Dr. Abdülaziz Beki vefat etti
1945'te Bingöl'de başlayan bir ömür, ilme, eğitime ve kültürel mirasa adanmış çalışmalarla iz bıraktı. Bingöl Üniversitesi önceki dönem Rektör Yardımcılarından ve İlahiyat Fakültesi eski dekanlarından Prof. Dr. Abdülaziz Beki'nin vefatı, akademi camiasını ve sevenlerini yasa boğdu.
24.10.2026
14:44
Bingöl`de yakalanan 29 şüpheliden 3`ü tutuklandı
Bingöl'de yakalanan 29 şüpheliden 3'ü tutuklandı
Operasyonlarda 577 paket gümrük kaçağı sigara, uyuşturucu maddeler, ruhsatsız tüfek, 6 kesici alet ve hassas terazi ele geçirildi.
24.10.2026
14:26
Ucuz diye kanınca pahalıya patlıyor!
Ucuz diye kanınca pahalıya patlıyor!
Bingöl dahil 10 ilde düzenlenen 'Patinaj' operasyonunda 15 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 12'si tutuklanırken, hesaplarındaki toplam işlem hacminin 226 milyon lirayı aştığı belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın