KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Mayıs 2024 Cuma
°C

Piyasada ölü balık tedirginliği! Alırken bir daha düşünün!

Kafeslerdeki ölü balıkların toplanıp paketlenerek özellikle Bingöl, Elazığ, Diyarbakır, Batman'a, Doğu illerine arabalara yüklenerek buralara gönderilip burada kilosunu 50-60 liraya piyasaya sürüldüğünü belirten somon ve alabalık üreten işletmeci Samettin Tokgöz, kilo maliyeti 150 lira olan somon balığının bazı yerlerde 130 liraya satıldığını kaydederek, 'Bu balıklar ya dip balık ya da ölü balıktır. 160 ila 200 liranın altında da alabalık görüyorsan yine bilsin ki dip balığı, ölü balıktır. Bu insan sağlığına da, sektöre de zararlıdır' dedi.

Piyasada ölü balık tedirginliği! Alırken bir daha düşünün!
02 MAYIS 2024 PERŞEMBE 11:44
1
1185
1
AA aa

Keban Baraj Gölü üzerinde somon ve alabalık üreten Samettin Tokgöz, bazı balıklarda düşük fiyatlara dikkat çekti. Somon balığının şu anda kilogram başına 100 lira yem maliyeti, 25 lira yavru maliyeti, 20 lira civarı da işçilik, aşı, ilaçlama gibi maliyetlerinin olduğunu kaydeden Tokgöz, somonun 140 ila 150 lira arasında kilo maliyetinin olduğunu söyledi.

Tokgöz; “Bugün Türkiye'de Karadeniz somonu, somon ya da alabalık tezgahlarda 100, 120, 130 lira gibi rakamlarla satılmaktadır. 150 lira maliyeti olan bir balık bu fiyatlara nasıl satılabilir? Bu konuya ilgili kurumların çok dikkat etmesi gerekmektedir. Bununla ilgili şu bilgiyi vereyim; 150 lira kilo maliyeti olan bir balık nasıl olur da 100-130 lira arasında satılabilir. Türkiye'de Karadeniz Bölgesi, Trabzon, Rize, Samsun, Sinop bölgesi büyük somon üreticilerinden. Aynı zamanda Keban Baraj Gölü'nde de somon üreticileri var. Şu anda somon üreticilerinin kafeslerine günlük olarak dalgıçlar dalıyor, o gün içerisinde birikmiş olan ölü balıklar toplanıyor, bunlar paketlenerek Türkiye'nin her tarafına gönderiliyor. Elazığ, Diyarbakır, Batman, Bingöl'e, Doğu illerine arabalara yüklenerek buralara gönderiliyor. Burada kilosunu 50-60 liraya piyasaya sürüyorlar. Vatandaşlarımız da tabii bu konuyu bilmedikleri için ucuz olduğu düşüncesi ile 150 lira maliyeti olan bir somon balığını 100 liraya, 120 liraya görünce alıp götürüp yiyor'' diye konuştu.

“Kafeslere günlük olarak dalgıç gönderiliyor, ölü balıklar toplanarak piyasaya sürülüyor”

Aynı şekilde Keban Baraj Gölü çevresinde de somon üreticilerinin olduğunu hatırlatan Tokgöz, ''Yani bu bölgede ilgili yetkilileri çağırırken, yalnız bizim bölgemiz ile ilgili değil Türkiye geneli yapılması gerekir diyorum. Şu anda Türkiye'de balık tezgahlarında 200 liranın altında Karadeniz somonu veya somon vatandaşımız görüyorsa bilsin ki dip balığıdır, ölü balıktır. 160 ila 200 liranın altında da alabalık görüyorsan yine bilsin ki dip balığı, ölü balıktır. Bu şu demektir; günlük olarak kafeslere sabah erken saatlerde somon üreticisi olan büyük firmalarda dalgıçlar dalıyor, o gün ölen balıklar toplanıyor. Bunlar ciddi rakamlardır, bahsettiğimiz gibi 5-10 kilogram değil büyük kafeslerin her birinde 150-200 ton balık vardır. Bunun içerisinde her birinde 100-200 kilogram balık öldüğü zaman Türkiye genelinde çok ciddi bir rakama tekabül ediyor. Karadeniz Bölgesi'nde adam Samsun'dan, Sinop'tan aracını yüklüyor, Diyarbakır'a, Elazığ'a, Bingöl'e, Batman'a 50-60 liraya teslim ediyor. Dün Ankara'da balık fiyatlarını sordurduk, Kızılay'daki balık satıcılarında Karadeniz somonunun kilosu 220 lira, alabalık fiyatı da 160-180 lira arasında. Aynı Karadeniz somonu, aynı alabalık Diyarbakır'da, Elazığ'da, Batman'da veya Türkiye'nin herhangi bir yerinde 100 liraya, 120 liraya satılıyorsa bu dip balığıdır, ölü balıktır. Nettir bu, hem sağlık açısından hem sektör açısından tehlikelidir. Bu şekilde balıkçılık sektörü de ölür'' şeklinde konuştu. İHA

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109337)
03 Mayıs 2024 Cuma 09:13
Kolayı var abi. Gene dip balık yada ölü balık satarsın. Kilosunu normalinin 2 katı fiyatına satarsın insanlar da bunu taze balık diye yer yani
16.05.2024
15:45
`Kural dışı` hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
'Kural dışı' hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
Suudi Arabistan, hac sürecinde, 'hac vizesi' almayanlara para cezası uygulama kararı aldı. Vizesiz, 'kural dışı' hac ibadetini yapmaya çalışanlara 10 bin riyal yani 85 bin Türk lirası para cezası kesilecek.
16.05.2024
15:08
Bingöl Umut Kervanı`ndan Kurban Bayramı hazırlığı
Bingöl Umut Kervanı'ndan Kurban Bayramı hazırlığı
2024 yılı Kurban organizasyonunu başlatan Bingöl Umut Kervanı Derneği, 'Kurbanınız Umut Olsun' çağrısıyla kurban vekâlet ve bağışlarını kabul etmeye başladı. Bu yıl için belirlenen kurban bedeli de açıklandı.
16.05.2024
14:13
Tarımsal uygulama merkezinde hayvansal ürünler elde edilecek
Tarımsal uygulama merkezinde hayvansal ürünler elde edilecek
Bingöl Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde hayvansal ürünlerin elde edilmesi için ilk adım atıldı. Büyükbaş hayvanların getirildiği merkezde, hem süt ve süt ürünlerinin üretimi yapılacak hem de akademisyenler ile öğrenciler için uygulama alanı olacak.
16.05.2024
14:12
Bingöl`de Gençler 33 şehidin anıtına karanfil bıraktı
Bingöl'de Gençler 33 şehidin anıtına karanfil bıraktı
Bingöl'de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı birimlerde eğitim gören gençler, 33 şehidin anıtını ziyaret ederek hem karanfil bıraktı hem de Kur'an-ı Kerim okudu.
16.05.2024
10:34
Yurt dışından ikinci telefona yasak!
Yurt dışından ikinci telefona yasak!
Uygun fiyat nedeniyle yurt dışından satın alınan telefonlara sınırlama geldi. Buna göre, yurt dışından ikinci bir telefon artık getirilemeyecek.
15.05.2024
20:00
Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bu yıl, domates çeşitleri olarak Guldar, Bursa, salkım, pembe ve çeri, biber çeşitleri olarak Elâzığ yerli dolmalık, Keban acı dolma, Arnavut, kırmızı kapya, çarliston, tatlı sivri, acı kıl ve turşuluk süs biber, yeşil fasulye, patlıcan, bamya, kabak, hıyar, reyhan, karpuz ile kavun fideleri bulunuyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın