KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Mayıs 2026 Perşembe
°C

Petrolde ateşle oynuyorlar

Kıbrıs Rum Kesimi Bakanlar Kurulu, önceki akşam apar topar toplanarak KKTC dahil adanın karasularını 13 petrol bölgesine ayıran kararı onayladı.

Petrolde ateşle oynuyorlar
28 OCAK 2007 PAZAR 09:35
0
927
0
AA aa
Kıbrıs'ta iki toplumun birleşmeden Türklerin petrolden pay alamayacağını savunan Rum Yönetimi, 15 Şubat'ta petrol arama ve çıkarma için uluslararası ihale açma kararı aldı.

RUM lider Tasos Papadopulos, KKTC'nin tüm uyarılarına rağmen, petrol krizini tırmandırma kararı aldı. Rum Bakanlar Kurulu, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, "Tek başınıza böyle bir karar alamazsınız" uyarısına rağmen, adanın KKTC karasularının da dahil olduğu çevresini 13 petrol bölgesine ayıran kararı onayladı. Rum hükümeti, 15 Şubat'ta da bölgeleri uluslararası ihaleye açıyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rumlarla Doğu Akdeniz'de petrol bölgesi paylaşımı yapan Mısır ve Lübnan'ı, "gerginlik çıkar" diye uyarmasını, "Türkiye savaş tehdidinde bulundu" diye yorumlayan Papadopulos hükümeti, önceki akşam olağanüstü toplanarak petrol konusunu ele aldı.

Rum hükümeti, Kıbrıs çevresindeki Doğu Akdeniz bölgesini 13 petrol bölgesine ayıran kararnameyi onayladı. Rum hükümet sözcüsü Hristodulos Paşardis, bakanlar kurulunun ayrıca, bu bölgelerde petrol arama ve çıkarma yapması için ihaleye çıkarılması kararı verdiğini de açıkladı. Rum Sanayi ve Turizm Bakanı Antonis Michaelidis de ilk ihaleye 15 Şubat'ta çıkılacağını, 6 ay süre ile uluslararası şirketlerden başvuru kabul edeceklerini söyledi. Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgo Lilikas, petrol ve doğalgaz potansiyelini Türklerle paylaşma niyetlerinin olmadığını söyleyerek, "Kıbrıs halkının ve toplumlarının ekonomik kalkınma ve ulusal zenginliğin paylaşılması, barış, uyum ve Kıbrıs'ın birleşmesinden geçer. Eğer (Kıbrıslı Türkler) petrol gelirinden pay isterse, bunun tek yolu diyalogtur, tehdit değil" dedi.

BAŞBUĞ'DAN KORKTULAR

Rum medyası, adayı geçen hafta ziyaret eden Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un da "KKTC'yi sonuna kadar savunacağız" açıklamasını, petrolle bağlantılı olarak değerlendirdi.

Bilgi notu

Doğu Akdeniz'de petrol arayan Rum yönetimi Norveç petrol araştırma şirketleriyle anlaşmıştı. Norveçli şirketler, ilk olarak Doğu Akdeniz'de toplam 8 milyar varil petrol rezervli yataklar bulduklarını duyurdu ve bulunan petrolün piyasa değerini ise 400 milyar dolar olarak hesapladı.



hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.05.2026
12:24
Bingöl`de Kayıp Emekli Öğretmen Derede Ölü Bulundu
Bingöl'de Kayıp Emekli Öğretmen Derede Ölü Bulundu
Solhan'da bir haftadır aranan Parkinson hastası öğretmenden acı haber geldi. Kutbattin Keskin'in cansız bedeni, bugün Dilektepe köyü mevkiindeki Solhan Deresi'nde bir köy sakini tarafından bulundu.
07.05.2026
12:07
TFF`den Kurtalanspor–Şırnak Petrolspor Maçı İçin Soruşturma Kararı
TFF'den Kurtalanspor–Şırnak Petrolspor Maçı İçin Soruşturma Kararı
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu, Bölgesel Amatör Lig 1. Grup takımlarından Kurtalanspor ile Şırnak Petrolspor'u TFF Etik Kurulu'na sevk etti.
07.05.2026
11:18
Dijital dolandırıcılıkla mücadelede
Dijital dolandırıcılıkla mücadelede 'merkezi takip ve anlık bloke' dönemi
Adalet ve İçişleri Bakanlıkları, artan dijital suçlarla mücadele kapsamında 'Dolandırıcılıkla Mücadele Merkezi'ni hayata geçiriyor. Bankalar, GSM şirketleri ve kolluk kuvvetlerinin entegre çalışacağı yeni sistemle, şüpheli finansal hareketler anlık olarak izlenecek ve riskli görülen IBAN'lar saniyeler içinde bloke edilebilecek.
07.05.2026
10:56
Bingöllü Anneye Aynı Anda Sezaryen ve Beyin Ameliyatı
Bingöllü Anneye Aynı Anda Sezaryen ve Beyin Ameliyatı
Bingöllü 35 yaşındaki Bircan Kolak, ani görme kaybı şikâyetiyle başvurduğu Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde aynı seansta gerçekleştirilen sezaryen ve beyin ameliyatıyla yeniden sağlığına kavuştu. Doktorlar, hem anne hem bebeğin hayati tehlikeyi atlattığını açıkladı.
06.05.2026
17:51
Bingöl`de süt üreticisine destek
Bingöl'de süt üreticisine destek
Bingöl'de DAP Kalkınma İdaresi desteğiyle yürütülen proje kapsamında 40 süt soğutma tankı üreticilere teslim edildi, sürü yönetimi kursunu tamamlayan 62 kursiyere sertifika verildi.
06.05.2026
17:50
Murat Etüt Merkezi hizmete açıldı
Murat Etüt Merkezi hizmete açıldı
Bingöl'ün Genç ilçesinde öğrencilere haftanın 7 günü ücretsiz hizmet verecek Murat Etüt Merkezi düzenlenen törende dualarla açıldı. Merkezde ders desteğinden deneme sınavlarına kadar geniş kapsamlı imkanlar sunulacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın